7 lucruri pe care, poate, nu le stiai despre sarut.

1. Mica istorie a sarutului: cum a aparut si de ce

Foto: sarut antic sursa Shutterstock.com

Istoricii nu stiu exact cum a aparut sarutul, dar cred ca are legatura cu gestul stravechi al mamelor de a mesteca mancarea copiilor si de a le-o impinge in gura cu limba. Cu timpul, apropierea buzelor a devenit un semn al afectiunii materne si a inceput sa fie practicat si de cupluri.

Prima mentiuna a sarutului ca gest romantic dateaza din timpul civilizatiei sumeriene. Istoricii cred ca practica sarutului a fost raspandita si adusa in Occident de Alexandru cel Mare atunci cand a invadat India, tara in care sarutul era practicat de sute de ani.

Astazi, sarutul a devenit un gest frecvent in zonele civilizate, insa, in anumite regiuni, in special in cele salbatice, sarutul este inca o practica necunoscuta.

2. 10% din populatie nu se saruta

Foto: sarut eschimos sursa Shutterstock.com

Poate ca tie sarutul ti se pare un lucru banal, insa anumite culturi au o cu totul alta intelegere asupra acestui gest intim. In anumite regiuni din Sudan, de exemplu, oamenii nu se saruta deoarece, conform credintei acestora, gura este fereastra sufletului. Astfel, acestia se tem ca, prin sarut, risca sa isi piarda sufletul.

Celebrul sarut al eschimosilor, in care doua persoane isi arata afectiunea prin atingerea varfului nasului, a aparut deoarece, din cauza frigului extrem, eschimosii au doar nasul si ochii descoperiti. Pentru a-si putea arata totusi afectiunea, acestia au fost nevoiti sa inventeze un nou tip de sarut.

Sarutul practicat de eschimosi se numeste “kunik” si este o modalitatea prin care cuplurile sau parintii si copiii lor isi adulmeca obrajii si parul pentru a-si aminti mirosul specific celeilalte persoane.

3. Si animalele se saruta

Foto: sarut ursi polari sursa Shutterstock.com

Antropologii nu au reusit sa descopere daca sarutul este un gest invatat sau unul instinctiv. Unii sustin ca ar fi un gest invatat, argumentand ca 10% din populatie nu considera sarutul un gest important in viata cuplului si, prin urmare, nu il practica. Altii, de cealalta parte, cred ca sarutul este un gest instinctiv, mentionand faptul ca si animalele il practica, in special primatele.

Citeste si:
10 curiozități despre Lord of the Dance. Numărul 3 te va uimi cu...
10 curiozități despre Lord of...

Si elefantii, unele din cele mai inteligente creaturi de pe Pamant practica sarutul. Oamenii de stiinta au observat ca, atunci cand un elefant isi plange un mort, ceilalti isi imping trompa in gura sa, in semn de suport moral si consolare.

4. Sarutul in public este ilegal in anumite tari

Foto: sarut in public sursa Shutterstock.com

Chiar daca ti se pare absurd, in anumite tari, nu doar cele musulmane, sarutul in public este o infractiune pedepsita prin lege. Profesorul Manuel Berumen, din Mexic, a fost arestat pentru ca s-a sarutat cu sotia sa in public.

In tari precum Arabia Saudita pedepsele sunt cu mult mai grave. In 2010, un barbat a fost arestat pentru ca a sarutat si imbratisat o femeie. Acesta a fost gasit vinovat si condamnat la patru luni de inchisore si 30 de lovituri cu biciul.

5. Sarutul are numeroase beneficii pentru sanatate

Citeste si:
Parcagiii ilegali fac legea în București. Câți bani câștigă pe zi
Parcagiii ilegali fac legea...

Foto: sarut cuplu sursa Shutterstock.com

Sarutul nu este doar extrem de placut, ci si foarte benefic pentru sanatate. De pilda, schimbul de fluide, virusi si alti agenti patogeni care are loc in timpul sarutului intareste sistemul imunitar al corpului.

Sarutul mai contribuie si la reglarea presiunii arteriale. Atunci cand te saruti, inima incepe sa iti bata cu putere, pompand sange in tot corpul, imbunatatind circulatia si oxigenand organele corespunzator.

Mai mult, sarutul sporeste productia de endorfine si serotonina, hormoni ai fericirii care, odata eliberate, actioneaza ca niste calmante naturale. Asadar, data viitoare cand te doare capul, pe langa o aspirina, saruta-ti persoana iubita. S-ar putea sa iti treaca mai repede. ;)

Bineinteles, sarutul poate fi si o cale de transmitere a unor infectii precum herpes sau meningita.

Citeste si:
Laura Giurcanu, despre căsătorie și copii, după ce s-a sărutat cu...
Laura Giurcanu, despre...

6. Stiinta sarutului

Foto: sarut siluete sursa Shutterstock.com

Stiinta sarutului se numeste filematologie si are despre scop intelegerea sarutului, a originii acestuia, motivelor pentru care il practicam si a efectelor asupra corpului uman.

De exemplu, filematologii au descoperit ca primul sarut nu este atat de important pe care credem. Sarutul ofera o multime de indicii persoanei care il practica, cum ar fi gustul, mirosul sau sunetul cuiva. Daca sarutul este placut, oamenii au tendinta sa repede gestul pentru a descoperi mai mult.

Studiile au aratat ca 59% dintre barbati si 66% dintre femei devin mai putini atrasi de o persoana daca primul sarut este neplacut.

Tot oamenii de stiinta au explicat si de ce sarutul ne face sa ne simtim asa bine. In buze se afla numeroase terminarii nervoase. In timpul sarutului, acesti receptori transmit semnale creierului care elibereaza substante precum endorfine.

Citeste si:
David Popovici a devenit campion european la 100 m liber stabilind...
David Popovici a devenit...

7. Recordul mondial pentru cel mai lung sarut

Foto: cuplu sarutandu-se sursa Shutterstock.com

Recordul mondial pentru cel mai lung sarut este detinut de un cuplu din Thailanda. Ekkachai si Laksana Tiranarat au facut istorie in 2013 cand s-au sarutat timp de 58 de ore, 35 de minute si 58 de secunde.

Cei doi au doborat recordul detinut de Andrea Sarti si Anna Chen care, in 2004, s-au sarutat timp de 31 de ore si 18 minute.

Foto main: concept sarut pop art sursa Shutterstock.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.