Povesti de dragoste adevarate care au ramas in istorie.

1. Povestea de dragoste dintre Frida Kahlo si Diego Rivera

Foto: Wikipedia.org

Una din cele mai frumoase povesti de dragoste ale secolului XX este cu siguranta cea dintre Frida Kahlo si Diego Rivera.

Am suferit de pe urma a doua accidente, obisnuia sa spuna Fridha Kahlo. Primul a fost cand m-a lovit un autobuz, iar celalalt a fost Diego.

Intreaga viata a pictoritei sta sub semnul suferintei. Din cauza poliomielitei, Frida avea un picior mai scurt decat celalalt, iar la 18 ani este implicata intr-un accident de autobuz care o tinutuieste la pat. Desi se recupereaza miraculos, durerile insuportabile o imobilizeaza de multe ori la pat. Relatia Fridei cu Diego a fost una plina de suisuri si coborasuri.

Desi il iubea profund, se desparte de el atunci cand afla ca a inselat-o de nenumarate ori. Tradata, Frida cauta consolare in bratele altor barbati si a altor femei.

Divortul de Diego nu rezista mai mult de an si, desi iubirea lor era problematica, Frida se intoarce in bratele barbatului pe care il iubeste si care o inspira.

Citeste si:

Dosarele X ale istoriei: TOP 10 cele mai bizare coincidente

2. Povestea de dragoste dintre Shah Jahan si Mumtaz Mahal

Foto: taj mahal sursa Shutterstock.com

In orasul Agra, pe malul drept al raului Yamuna, se ridica unul din cele mai frumoase si cunoscute monumente istorice: Taj Mahal. Considerat de multi un palat falnic, Taj Mahal este, de fapt, un edificiu funerar ridicat de imparatul mogul Shah Jahan sotiei sale, Mumtaz Mahal. Este, asa cum bine spunea poetul englez Edwin Arnold “nu un monument de arhitectura, ci dragostea unui imparat incrustrata in piatra.

Povestea spune ca, pe cand avea 15 ani, Shah Jahan (cunoscut in adolescenta ca printul Khurram) s-a indragostit de fiica prim-ministrului, Arjumand Banu Begun, devenita mai tarziu Mumtaz Mahal (Aleasa Palatului). Printul avea 15 ani, iar printesa 14 ani. Cinci ani mai tarziu de la prima intalnire, cei doi s-au casatorit si, desi imparatul mai avea si alte sotii, pe Mumtaz Mahal o iubea cel mai mult.

Citeste si:
Jador, declarație de dragoste pentru Alexandra Dobbia. Ce mesaj i-a...
Jador, declarație de dragoste...

Mai mult decat sotie, aceasta ii era si prieten, sfatuitor si companion, insotindu-l adesea pretutindeni, chiar si in campaniile militare.

In 1631, Mumtaz Mahal moare dand nastere celui de-al 14-lea copil. Se spune ca, pe patul de moarte, Mumtaz Mahal si-a rugat barbatul sa ii construiasca un mormat demn de iubirea lor. Rapus de moartea jumatatii sale, Shah Jahan s-a incuiat timp de opt zile in camera sa si, cand a iesit, a decretat doliu in tot regatul.

Constructia Taj Mahal-ului a durat peste 20 de ani. Se spune ca peste douazeci de mii de oameni si in jur de o mie de elefanti au lucrat la ridicarea simbolului dragostei eterne

3. Povestea de dragoste dintre Vladimir Lenin si Inessa Armand

Foto: Wikipedia.org/ Wikipedia.org

Pe 16 aprilie, 1917, un tren, ce se prespune ca aduce fonduri pentru a ajuta revolutia bolsevica, opreste in gara din St. Petersburg. Din el coboara Vladimir Lenin si amanta sa Inessa Armand.

Citeste si:
Turisti pusi sa isi ceara scuze intr-o scrisoare, dupa ce au...
Turisti pusi sa isi ceara...

Nascuta la Paris, dintr-un tata francez si o mama englezoaica, Ines este infiata de o matusa si emigreaza in Rusia. Cu timpul, numele I se rusifica si devine Inessa. Tanara Inessa se casatoreste cu Aleksande Armand, dar adevarata sa dragoste va fi revolutionarul Lenin.

Lenin si Inessa s-au cunoscut la Paris in 1909. Admiratoare a scrierilor sale, Inessa a fost nu doar o amanta, ci si un sprijin. In perioada exilului lui Lenin, Inessa a mobilizat mai multe grupuri pe intreg teritoriul al Europei de Vest, obtinand sprijinul acestora pentru miscarea bolsevica. Fluenta in cinci limbi, Inessa vorbea adesea in locul lui Lenin, acesta avand incredere in capacitatile sale.

La trei ani dupa ce Lenin reuseste sa obtina puterea in Rusia, Inessa si imbolnaveste de holera si moarte, in 1922. Doi ani mai tarziu, socat de pierderea iubitei sale, Lenin moarte si el.

Citeste si:
Alex Velea și Antonia, poveste de dragoste ca în filme: „Am vrea să...
Alex Velea și Antonia,...

Citeste si:

Dragoste la 96 de ani. Probabil cel mai trist cantec scris vreodata


4. Povestea de dragoste dintre Jean-Paul Sartre si Simone de Beauvoir

Foto: Wikipedia.org

Jean-Paul Sartre si Simone de Beauvoir s-au intalnit pentru prima data in timpul facultatii. Studiau amandoi filosifia; el avea 24 de ani, iar ea 21. Dupa examenul final, Sartre a inceput sa o curteze pe tanara Simone. Desi il gasea urat, aproape respingator, sarmul si exuberanta filosofului nu au lasat-o indiferenta pe tanara Simone, asa ca accepta o relatie cu acesta.

Desi nu s-au casatorit niciodata si au decis sa aiba o relatie deschisa, cei doi au fost impreuna toata viata. Sartre a sustinut adesea ca nu este monogam, iar Simone refuza sa isi sacrifice libertatea pentru o viata domestica.

Chiar daca a mai avut si ale concluzii, Sartre spunea ca Simone este pentru el “relatia necesara” toti ceilalti fiind intamplatori. Intr-o societatea patriarhala, cladita dupa valorile traditionale, alegerea celor doi de a nu se casatori nu a fost vazuta cu ochi buni. Scandalizata, lumea ii vorbea adesea, insa datorita iubirii care ii lega cei doi raman impreuna timp de 51 de ani.

Citeste si:
O carte dedicata Fridei Kahlo, in curs de aparitie la Editura Nemira
O carte dedicata Fridei...

5. Povestea de dragoste dintre Ferdinand de Aragon si Isabela I a Castillei

Foto: Wikipedia.org

Regina Isabela nu il intalnise niciodata pe Ferdinand de Aragon, insa auzise zbonuri despre frumusetea, vitejia si iscusinta acestui. Nici Ferdinand nu o intalnise vreodata de Isabela, dar auzise multe povesti despre sarmul, inteligenta si frumusetea reginei. Si, desi cei doi nu se intalnisera niciodata, ajung sa se indragosteasca unul de celalalt. Numai ca, fratele vitreg al Isabelei avea cu totul alte planuri si dorea sa o marite pe aceasta cu vreun nobil francez sau portughez.

Dorind, insa, sa o vada pe femeia de care s-a indragostit, Ferdinand de Aragon se deghizeaza in negustor si se strecoara in imparatia Isabellei. Aceasta, la randul sau, mintindu-si fratele ca se duce sa viziteze mormantul fratelui sau, se strecoara din palat si fuge sa isi intalneasca iubitul.La scurt timp dupa intalnire, cei doi se casatoresc.

Prin casatorie, cei doi au reusit sa unifice Spania si sa o transforme intr-o putere de temut in Europa.

Foto main: cuplu sursa Shutterstuck.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.