Evolutia tehnologiei si accesul la produse si servicii diverse au dus la aparitia unor noi forme de dependenta care afecteaza un numar de oameni din ce in ce mai mare.

Munca

Workoholicii se integreaza perfect in lumea in care traim, o lume in care fiecare secunda este exploatata pentru a castiga mai multi bani. Bariera dintre cei care devin workoholici si cei care muncesc din greu nu mai poate fi clar definita. Dependentii de munca, ca orice alt tip de dependenti, se trezesc la realitate doar in momentul in care sanatatea sau relatiile lor ating un punct critic.

Foto: extenuare sursa Shutterstock.com

In Japonia, exista un termen folosit pentru aceasta boala. I se spune Karoshi sau "mort din cauza suprasolicitarii". Fenomenul a creat agitatie in anii '80 cand mai multi directori japonezi au murit fara a avea insa antecedente de boli.

Telefonul mobil (nomofobia)

Mobilul nu mai este de mult un accesoriu. Pentru cei mai multi dintre noi a devenit un obiect indispensabil de care nu ne mai putem lipsi in nicio circumstanta. Nomofobia s-ar putea traduce prin nervozitate, neliniste, stres, manifestari provocate de lipsa telefonului sau de faptul ca acesta nu poate fi folosit.

Dragoste

Exista o foarte mica diferenta intre un dependent de dragoste si un iubit necredincios. Dependentul de dragoste nu va renunta niciodata, acest lucru afectandu-i sanatatea si relatiile, pana cand se reindragosteste (ceea ce ar putea sa dureze ceva vreme). Un studiu realizat de antropologul Helen Fisher arata ca oamenii indragostiti lulea au simptome comune cu consumatorii de cocaina, precum lipsa somnului sau pierderea notiunii timpului.

Mancare

Dependenta de mancare descrie o tulburare patologica care se manifesta printr-o pofta excesiva si nestapanita pentru mancare. Este o boala la fel ca dependenta de tutun sau alcool si este considerata mai mult decat un exces alimentar ocazional.

Citeste continuarea pe 9am.ro

Foto main: dependenta sursa Shutterstock.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.