Ai fi in stare sa parasesti Pamantul pentru totdeauna pentru a locui pe Marte?

Compania olandeza blueprints se pregateste creeze pana in anul 2024 prima colonie umana de pe planeta Marte. Proiectul se numeste “Mars One” si presupune ca cei care pleaca spre Planeta Rosie sa ramana definitv acolo. Aventurilor primilor oameni care vor pasi pe solul martian, vor fi transformate in reality show dupa modelul emisiunii de televiziune “Big Brother”.

Am adunat mai jos 10 curiozitati despre cea mai indrazneata misiune spatiala.

1. Intrebarea fireasca: De ce?

De ce ti-ai parasi familia, prietenii, Planeta pentru a locui pentru totdeana pe Marte? Pentru a explora – spune Lt. Heidi Beemer, unul din cei 705 candidati ramasi potrivit buzzfeed.com. Visa la o calatorie interplanetara de mica, mai exact din clipa in care tatal sau i-a aratat o panorama a misiunii Pathfinder spre Marte. De actunci, s-a specializat in geologie si chimie, a servit in armata si a facut tot ce este posibil pentru a se pregati pentru acest moment.

Am un motiv de natura stiintifica”, spune Beemer. Avem atatea intrebari la care nu putem raspunde trimitand robot."

2. Calatoria este un chin

Foto: 185project.com

Calatoria spre Marte dureaza 7 luni, timp in care pasagerii navetei spatiale vor consuma doar mancare congelata si deshidratata. In loc de dus, se vor curata cu prosoape ude. Vor trai timp de 7 luni intr-un vacarm continuu scos de motoarele navetei si, timp de trei ore pe zi, vor face exercitii fizice pentru a-si lucra masa musculara.

3. Comunicarea va fi limitata

In afara comunicarii, care va fi oricum limitata la viteza luminii si va avea un delay de 20 de minute, rezidentii planetei Marte nu vor avea vreo alta modalitatea de a-si contacta familia sau prietenii.

4. Nu exista zbor de intoarcere

In afara faptului ca nu stim inca cum am putea sa ne intoarceam, spune Beemer, exista anumite riscuri pentru sanatate. Nu stim prea bine cum vor reactiona corpurile noastrea dupa 7 luni la gravitatie zero plus perioada de sedere pe Marte a carei gravitatie este o treime din cea a Pamatului. Aproape ca, ideea de a ramane permanent pe Marte pentru a permite corpurilor noastre sa se adapteze schimbarilor, incepe sa capete sens, nu?

Citeste si:
Descoperă lumea: 16 motive pentru care India pare a fi o altă planetă
Descoperă lumea: 16 motive...

5. Anumite organizatii si-au propus sa faca “zborul spre casa” posibil

Foto: NASA via YouTube.com

Vestea buna este ca NASA si-a propus ca pana in 2030 sa gaseasca o modalitate prin care sa ii aduca acasa pe astronauti. “Suntem destul de buni la a face nave sa aterizeze pe diferite planeta, dar, pana acum, nimeni nu a facut o nava sa si decoleze.”, a adaugat Beemer.

6. Zborul implica si pericolul iradierii

Exploziile solare constau in puternice eruptii solare produse in atmosfera Soarelui. Radiatiile rezultate din aceste eruptii sunt proiectate in spatiu si au energia a un biliard de magatone de explozibil TNT.

Datorita atmosferei tereste, aceste radiatii nu pot ajunge pe Pamant, dar in spatiu lucurile stau cu totul altfel. Pentru a se proteja, echipajul navei se va adaposti intr-o incapere izolata. O cursa inapoi ar putea creste riscurile iradierii.

Citeste si:
Spectacol astronomic rar: 5 planete se vor alinia pe cer luna aceasta
Spectacol astronomic rar: 5...

7. Adaposturile vor fi construite inainte ca oamenii sa ajunga acolo

Foto: marsone.com

Pana in 2016, compania olandeza si-a propus sa trimita primii roboti pe Marte pentru a inspecta planeta si pentru a alega locul in care vor fi contruite coloniile.

8. Cum vor putea respira?

Adaposturile sunt gandite in asa fel incat sa se foloseasca de resursele naturale ale planetei. Va fi o constructie auto-sustenabila care va transforma solul inghetat in apa. Pe masura ce solul este inghetat, iar apa condenseaza, o portiune va transformata in apa, in timp ce cealalta va fi folosita pentru a produce oxigen.

Cam 80% din aerul pe care il respiram pe Pamant este compus din nitrogen. Asadar, nitrogenul si argonul vor fi extrase din atmosfera planetei Marte si, combinat cu oxigenul, va fi injectat prin tuburi in adaposturi.

9. La inceput vor fi doar patru

Citeste si:
Vaticanul, implicat într-o misiune secretă de pace în Ucraina. Papa...
Vaticanul, implicat într-o...

Doar patru astronauti se vor urca in prima cursa spre Marte. Si apoi, odata la patru ani, un grup de alti patru astronauti vor ateriza pe planeta. Fiecare calatorie va costa 4 miliarde de dolari.

Echipajul va trece prin ani de antrenament. Contacul cu Pamantul va fi limitat, asa ca trebuie sa fie pregatiti sa faca fata oricarei situatii.

10. Beneficiile sunt enorme

Cel mai bun lucru cand vine vorba de explorarea spatiului este ca beneficiile nu revin doar astronautilor, ci intregii omeniri.

Foto main: Marte sursa Shutterstock.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.