Ce inveti la scoala nu este intotdeauna corect. Uite 3 lucruri care ti-au fost spuse cand erai mic, dar care sunt false.

1. Exista o “harta” a gusturilor pe limba

Foto: gigabiting.com
Unul din lucrurile pe care le-am invatat in scoala generala este ca exista o harta a gusturilor pe limba si ca fiecarui gust ii este asociat o regiune. De exemplu, gustul dulce se simte cel mai bine in varful limbii, in timp ce cel sarat este mai intens in partile laterale.

Adevarul

Adevarul este ca nu este vina profesorilor in totalitate. Cel mai probabil si ei au primit la randul lor aceeasi gogoasa. In realitate, ideea ca pe limba exista o harta a gusturilor este un mit dezvoltat odata cu studiile omului de stiinta german D.P. Haning. In 1901, in urma unor experimente, acesta a observat ca anumiti participanti simteau mai intens gusturile in anumite regiuni ale limbii.

Patruzeci de ani mai tarziu, un academician de la Harvard a generalizat aceasta tendinta pe care Haning o observase postuland ca fiecarui gust ii este destinat o anumita regiune specifica de pe limba. Asa a aparut harta limbii.

Chiar daca oamenii de stiinta au demonstrat ulterior, in repetate randuri, ca nu exista asa ceva precum o “harta a gusturilor” pe limba si ca fiecare papila detecteaza gustul in mod similar cu cea de langa ea, oamenii continua sa creada acest mit.

2. Sangele dezoxigenat devine albastru

Foto: eprubete sursa Shutterstock.com

Sangele este intotdeauna rosu, insa venele sunt albastre atunci cand sunt privite prin piele. Cum ti-a fost explicat acest fenomen in tinerete: prin vene curge sange dezoxigenat. In momentul in care intra in contact cu oxigenul se coloreaza in rosu.

Adevarul

Intr-adevar, sangele care curge prin vene este dezoxigenat, dar nuanta albastra a acestora este un fenomen optic. Sangele nu este albastru, ci pare asa din cauza luminii. Dupa cum stim, lumina alba este compusa din cele sapte culori ale spectrului vizibil. Obiectele reflecta anumite culori si le absoarbe pe restul. Culoarea obiectelor este data de culorile pe care le reflecta. Venele par albastre pentru ca, in momentul in care lumina intra in contact cu tesutul pielii, reflecta mai putina lumina rosie decat tesutul din jurul lor. Venele absorb lumina rosie, care este mai lunga, in timp ce lumina albastra, care este mai scurta, este reflectata inainte sa ajunga la vasele de sange.

Citeste si:
Betty Salam, adevărul din spatele numelui său de scenă. De ce nu...
Betty Salam, adevărul din...

3. Cea mai mare parte din caldura corpului o pierzi prin cap

Foto: femeie acoperindu-si capul sursa Shutterstock.com

Pune-ti o caciula cand iesi afara, mama. Cea mai mare parte din caldura se pierde prin cap!” Sunt sigura ca ai auzit sfatul asta toata copilaria si ca, in cele din urma, ai ajuns sa il crezi.

Adevarul

Adevarul este ca vei pierde caldura prin orice parte a corpului care nu este acoperita. Daca esti infoflit pana in cap, dar ai mainile descoperite, vei pierde caldura pe acolo.

Se pare ca la originea acestui mit sta un studiu militar realizat in 1950. In urma unui experiment, mai multi soldati au fost lasati afara, in frig, imbracati bine, dar cu capul descoperit. S-a observat ca acestia au pierdut cea mai mare parte a caldurii prin cap.

Problema cu studiul este ca, daca ar fi alternat un pic variantele si ar fi lasat 10 soldati cu capul descoperit, 10 cu picioarele goale si 10 cu mainile dezvelti ar fi observat cum caldura se pierde prin orice parte descoperita a corpului.

Citeste si:
Bucureștiul ar putea rămâne fără apă caldă și căldură în această iarnă
Bucureștiul ar putea rămâne...

Foto main: reactiongifs.tumblr.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.