Cum sa-ti pacalesti prietenii ca esti un mic geniu.

Cum ar fi sa fii docorul House al grupului? Sau sa ai spiritul de observatie al lui Sherlock Holmes. Din pacate, nu te poti transforma peste noapte intr-un geniu, dar iti poti face prietenii sa creada ca esti unul.

Cum sa pari mai destept: 3 trucuri testate

1. Invata sa citesti cu viteza luminii

Exista o scena in „Good Will Hunting”, in care Will apare inconjurat de un morman de carti, pe care le citeste de parca ar citi un catalog Avon. Oricine poate citit cu o asemenea viteza trebuie sa fie un geniu, nu?

Nu chiar.

Abilitatea de a citi cu viteza luminii nu necesita un IQ colosal, dar ii poata face pe oameni sa creada ca ai unul. Oricine stie sa citeasca poate invata sa citeasca foarte, FOARTE repede. Tot ce trebuie sa faci este sa scapi de lucrurile care iti incetinesc cititul. De exemplu, atunci cand citesti, din cauza abundentei de informatie vizuala, ochii tai pierd uneori randul si, fara sa iti dai seama, esti fortat sa scanezi din nou o buna parte din ceea ce ai citit deja. Acest lucru iti incetineste capacitatea de a citi cu apoximativ 30%. Vestea buna e ca o poti rezolva. Tot ce trebuie sa faci este sa iti directionezi privirea pe un singur rand ajutorul unui pix. Ochii tai vor urmari pixul si nu vor mai fi atrasi de alte elemente si nici nu vei mai pierde sirul.

O alta problema care incetineste procesul citirii este subvocalizarea. De fiecare data cand citesti un text, citesti cuvintele cu voce tare in mintea ta. Ca sa scapi de acest impediment si sa-ti faci creierul sa nu mai repete fiecare cuvant pe care il citesti, foloseste un timer si forteaza-te sa citeste pe cat de repede poti. Fiind concentrat sa citesteasca cat mai mult intr-un timp cat mai scurt, creierul tau nu va mai subvocaliza fiecare silaba.

Dupa ce ti-ai antrenat creierul sa renunte la toate lucrurile care il incetineau, vei fi capabil sa citesti atat de repede incat prietenii tai vor fi convinsi ca esti un geniu, chiar daca inainte de asta ai tinut un concurs de ragait cu verii tai.

2. Invata sa rezolvi un cub Rubik in doi timpi si trei miscari

Atunci cand a aparut pe piata, cubul Rubik a fost prezentat drept testul suprem al inteligentei. Si, fara indoiala, cu 43,252,003,274,489,856,000 de configuratii posibile, ai nevoie de niste cifre in plus la IQ pentru a-l rezolva.

Citeste si:
Rețetă de lava cake. E unul dintre cele mai simple și rapide deserturi
Rețetă de lava cake. E unul...

Cu toate acestea, exista cateva trucuri prin care poti rezolva un cub Rubik in doi timpi si trei miscari. Trebuie sa incepi prin a „caldi” o fundatie solida care sa iti permita sa te misti fara sa strici ce ai construit pana acum. Construieste o cruce alba pe oricare din fetele cubului. Dupa care, cu ajutorul unor miscari standard, poti rezolva cubul fara probleme, asa cum este explicat in clipul de mai jos:



3. Cum sa citesti oamenii asemeni lui Sherlock Holmes

Sherlock Holmes este recunoscut pentru simtul sau ascutit al deductiei si pentru capaciatea de a stii totul despre orice persoana prin puterea scanarii. Imagineaza-ti acum cat de frumos ar fi daca ai putea citi si tu oamenii asemeni lui Sherlock Holmes.

Vestea buna este ca poti. Tot ce trebuie sa faci este sa folosesti efectul Forer, denumit astfel dupa inventatorul sau, psihologul Bertram Forer.

Citeste si:
Andreea Tonciu, reacție neașteptată când a fost întrebată dacă a...
Andreea Tonciu, reacție...

In 1984, Forer a realizat un experiment in care a dat mai multor persoane teste de personalitate. Pe baza acestora, Forer a incercat sa realizez o analiza cat mai precisa a fiecarei persoane in parte. Si a reusit in proportie de 84%. Partea cea mai interesanta este ca Forer nici macar nu a citit testele de personalitate si a inventat analizele fara sa stie nimic despre subiectii sai. Cu toate acestea, a reusit sa faca o analiza cat se poate de corecta.

Chiar daca e mort, Forer te-ar putea analiza cu acuratete si pe tine. Uite ce ar spune:

Iti doresti ca oamenii din jurul tau sa te place si sa te admire, dar, cu toate astea, este destul de dur cu tine insuti. Chiar daca ai anumite slabiciuni, esti in stare sa compensezi pentru ele. Ai un potential imens pe care nu l-ai folosit inca inavantajul tau. Chiar daca, in exterior, pari disciplinat si in controlul situatiei, in interior esti, de multe ori, ingrijorat si nesigur. Uneori, te intrebi daca ai luat decizia corecta sau daca ai facut lucurul care trebuia. Iti doresti varietate si nu suporti sa fi incorsetat de restrictii. Esti un ganditor independent si nu accepti punctul de vedere al altora fara dovezi prealabile. Dar, ti-ai dat seama ca nu este intelept sa fii prea sincer sau sa te dezvalui complet celor din jur. Uneori este extrovertit, amabil si foarte sociabial, dar in alte momente este speriat si rezervat. Unele din aspiratiile pe care le ai sunt cam nerealistice.

Citeste si:
Ciprian Porumbescu, bântuit de umbra unei iubiri imposbile. Viața...
Ciprian Porumbescu, bântuit...

Va recunoaste in caracterizarea de mai sus? Noi marturismi sincer ca da. Faptul sta ca Forer a compus aceasta descriere folosind informatii din diferite horoscoape si ca a folosit-o pentru toti subiectii sai.

Ceea ce a vrut psihologul sa testeze a fost nu super capacitatea sa de a citi oamenii, ci credibilitatea omenilor atunci cand citesc descrieri despre ei insisi. Forer a observat ca ne place atat de mult sa se vorbeasca despre noi, incat nu ne deranjeaza ca informatiile sunt vagi sau incomplete.

Data viitoare cand esti la o petrecere, pune-ti privirea de om care analizeaza profund o situatie si spune chestia asta de mai sus unei persoane. Este foarte probabil sa ajungi senzatia petrecerii. ;)

Foto main: tanar gandind sursa Shutterstock.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.