Din bube, mucegaiuri si noroi se pot naste, uneori, cele mai frumoase povesti de dragoste

Au fost moment in istorie a caror atrocitate ne fac stomacul ghem. Constientizam ca sub invelisul uman se pot ascunde bestii capabile de lucururi inimaginabile. Holocaustul a fost unul din acele momente. Si totusi – da, exista un “si totusi” – in pofida crimelor si a cruzimii, pana si cel mai intunecat eveniment al istorie a reusit, uneori, sa ne dea speranta.

Este incurajator sa descoperim ca, pana si in cele mai teribile circumstante, suntem capabili sa iubim si sa-l punem pe cel de langa noi mai presus de propria persoana. Din bube, mucegaiuri si noroi se pot naste, uneori, cele mai frumoase povesti de dragoste. Exemple sunt multe, noi va prezentam doar trei dintre ele.

Povestea de dragoste dintre Jerzy Bielecki si Cyla Cybulska

In 1943, Cyla Cybulska este deportata, impreuna cu intreaga familie, la Auschwitz. In momentul in care Cyla ajunge, Jerzy Bielecki petrecuse deja trei ani de zile in lagarul de concentrare. Cyla era evereica, iar Jerzy era catolic. Fusese inchis pentru ca participase activ la rezistenta poloneza.

In momentul in care a vazut-o pe frumoasa everica muncind langa ele intr-un siloz de cereale I s-a parut cea mai frumoasa. Au schimbat cateva vorbe asa cum au putut, pe furis, cu frica sa nu fie vazuti sau auziti de gardieni. Foarte curand, Jerzy sa indragostit de Cyla si si-a jurat ca nu isi va gasi linistea pana nu o scapa din infernul ala.

Timp de opt luni de zile, au peticit impreuna o uniforma de gardian folosind bucati de material pe care un prieten de-al lor reusea sa le fure din depozit. Jerzy a furat un pasaport si a falsificat documentele necesare pentru a muta un prizonier dintr-un lagar intr-altul.

Pe 21 iulie, 1944, Jerzy, imbracat in uniforma nazista, o ia pe Cyla de brat si iese cu ea pe poarta lagarului. Au mers fara oprire timp de 10 zile pana cand au gasit adapost in casa unei rude de-ale lui.

Jerzy s-a alaturat, din nou, rezistentei poloneze si, folosindu-se de relatiile pe care le avea, i-a gasit un adapot sigur iubitei sale. Apoi, a plecat sa lupte impotriva celor care ii pangarisera tara si sufletul fara sa stie ca nu avea sa o mai vada pe Cyla pentru 40 de ani.

Citeste si:
Israelul i-a deranjat pe ruși. Războiul afirmațiilor continuă;...
Israelul i-a deranjat pe...

Crezand ca Jerzy a pierit in razboi, Cyla a plecat in Statele Unite unde s-a si casatorit. Jerzy, la randul sau crezand ca iubita sa a fost gasita de trupele naziste si ucisa, si-a intemeiat o familie in Polonia.

In 1983, Cyla descopera ca Jerzy este inca in viata si reuseste sa faca rost de numarul lui de telefon. Cateva saptamani mai tarziu, Cyla zbura spre Cracovia unde Jerzy o astepta cu 39 de trandafiri, cate unul pentru fiecare an in care au stat despartiti. Au devenit prieteni buni si, in ciuda faptului ca in prezent locuiesc pe continente diferite, s-au vazut de cel putin 15 ori.

In 2005, Cyla a murit. A fost singura membra a familiei sale care a supravietuit Holocaustului.

Povestea de dragoste dintre Cyla si Simon Wiesenthal

Cyla si Simon s-au casatorit in 1936 si, pana la sosirea trupelor naziste, au locuit in orasul polonez Lvov (acum Lvov face parte din Ucraina). In 1941, cand sosesc soldatii SS, cei doi sunt capturati si deportati intr-un lagar de concentrare mic. Stiau insa ca nu va dura mult pana vor fi deportati intr-un lagar de exterminare.

Citeste si:
Secretara lui Schindler a murit la 107 ani. Femeia a salvat sute de...
Secretara lui Schindler a...

Folosindu-se de munca pe care erai silit sa o faca, Simon a oferit grupului de rezistenta Armja Krajowa o harta nodurilor de cale ferata. In schimbul acestui document, membri rezistentei trebuiau sa o ajute pe sotia lui, Cyla, sa evadeze. In 1943, cativa membri ai Armja Krajowa reusesc sa o sustraga pe Cyla din lagar si sa ii ofere o identitate falsa si un adapost in Lublin.

Cateva luni mai tarziu, membri Gestapo incep sa faca razii prin oras, asa ca Cyla fuge in Lemberg pentru a-si gasi sotul. Dupa doua zile petrecute in vestiarul garii, Cyla reuseste sa il vada pret de cateva secunda. Simon se foloseste din nou de contactele facute in grupul de rezistenta polonez si ii gaseste un adapost in Varsovia.

In 1944, Simon incerca sa se sinucida. Povestea ajunge la urechile sotiei sale fara un detaliu important: Simon supravietuise tentativei. Simon, de celalta parte, este mutat intr-un alt lagar de concentrare unde afla ca strada pe care locuia sotia sa fusese bombardata de nazisti si nici o cladie nu a rezistat bombardamentului.

Citeste si:
Povesti de dragoste neobisnuite: 10 oameni care au ales sa se...
Povesti de dragoste...

In momentul in care a fost eliberat, in mai 1945, Simon a contact Crucea Rosie care i-a confirmat decesul sotiei. Numai ca, aceasta supravietuise bombardamentului, dar fusese capturata si trimisa intr-un lagar de concentrare din apropierea Varsoviei.

Datorita unei cunostinte, cei doi afla ca, in ciuda a ceea ce au crezut, nici unul din ei nu a fost omorat. Planuiesc, evident, sa se reintalneasca, numai ca aveau o problema – Simon se afla in partea americana a Europei, iar Cyla in cea sovietica.

Pentru a putea fi reunit cu sotia sa, Simon a angajat un om pe nume Felix Weissberg pentru a o strecura pe sotia sa peste granita. Weissberg nu numai ca s-a dovedit a fi un incompetent, dar a reusit sa distruga documentele si a uitat adresa Cylei. Asa ca a lipit un anunt prin care o ruga pe Cyla Wiesenthal sa “il caute pentru a o duce la sotul sau in Linz.”. Evident ca Weissberg s-a trezit nu cu una, ci cu trei femei sustinand fiecare cat mai sus si cat mai tare ca ea este adevrata Cyla. Pentru ca nu stia cum arata, barbatul s-a folosit de intuitie. Din fericire, a avut noroc si a nimerit persoana care trebuie.

Citeste si:
Jador suferă din dragoste. Cum a apărut acesta în fața fanilor: „Aș...
Jador suferă din dragoste....

Dupa doi de zile, cei doi soti au reusit, in sfarsit, sa se reintalneasca.

Povestea de dragoste dintre Gerda si Kurt Klein

Gerda a fost una din cele 4.000 de femei fortate sa marseze spre lagarele de exterminare in ultimele luni ale celui de-al Doilea Razboi Mondial. Dupa cateva luni si 550 de kilometri parcursi, din cele 4.000 de femei doar 120 mai erau in viata. Gerda era una dintre ele.

Pe parcursul marsului, Gerda si-a pierdut parintii si fratele, iar cea mai buna prietena i-a murit in brate. Pentru ca erau prea slabiti sa se mai miste, tanara impreuna cu alte femeie au fost abandonate si lasate sa moara intr-o fabrica veche.

Pe 7 mai, o masina a parcat in fata fabricii. Gerda se afla in fata fabricii in momentul in care doi soldati americani – printre care si Kurt Klein, un everu care fugise din Germania nazista in Statele Unite – au coborat din masina.

Doi ani mai tarziu, Gerda si Kurt s-au maritat si si-au dedicat viata incercand ca creeze o lume mai buna si mai toleranta pentru copiii lor.

Foto main: poza alb negru cuplu sursa IgorGolovniov / Shutterstock.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.