Cu o piata a muncii puternic tehnologizata si in continua schimbare, sa nu va mire daca, in viitorul nu foarte indepartat, veti aplica pentru un job de 'Consilier pe probleme robotice'. Canadian Scolarship Trust Plan (CST) impreuna cu un grup de specialisti in previziuni legate de piata muncii s-au gandit la o serie de job-uri SF pe care este foarte posibil sa le avem pana in 2013. Iata care sunt:

1. Nostalgist

Nostalgistul este un designer interior a carui sarcina va fi sa decoreze spatiile interioare in asa maniera incat sa recreeze amintirilor oamenilor iesiti la pensie. Fie ca vorbim despre o sufragerie postcomunista sau despre o bucatarie amenajata dupa design-ul specific anilor ’50, nostalgistul va incerca sa readuca la viata amintirile fericite ale clientilor sai.

2. Telechirurg

Telechirurgia sau chirurgia de la distanta va permite operarea oamenilor care locuiesc in zone izolate cu ajutorul instrumentelor robotice. Folosind tehnologii avansate, telechirurgii vor putea realiza operatii de la distanta. Fiecare comunitate va beneficia, in continuarea, de o echipa medicala iar, in cazuri de urgenta, dronele vor putea duce telechirurgul acolo unde este nevoie.

3. Specialistul in reconstruirea mediului natural

Sarcina specialistului in reconstruirea mediului natural va fi sa atenueze impactul activitatii umane asupra mediului inconjurator. Acest job va presupune reamplasarea de paduri sau recrearea habitatelor naturale ale animalelor

4. Designer de gunoaie

Avand in vedere cantitatile uriase de gunoaie, speram ca pana in 2030 reciclarea deseurilor va deveni obligatorie. Un nou job care ar putea aparea cu aceasta ocazie este cel de designer de gunoaie. Designerul de gunoaie va recicla materialele vechi si le va transforma in in obiecte noi: decoratiuni, bijuterii etc.

5. Expertul in simplitate

Expertul in simplitate va fi responsabil gasirea unor metode de simplificare a lantului de operatii si proceduri zilnice a business-urilor. Expertul in simplitate va fi insarcinat cu miscorarea volumului de munca, cu reducerea etapelor administrative si cu gasirea unor moduri de lucru simple si creative.

Citeste si:
Primul tău job: Top 3 aspecte importante pe care trebuie să le ştii
Primul tău job: Top 3 aspecte...

6. Terapeut pentru sfarsitul vietii

Pe masura ce durata de viata a oamenilor se lungeste, planuirea ultimei etape a vietii va deveni o procedura standart. Terapeutul pentru sfarsitul vietii va fi un specialist care ii va ajuta pe oameni sa ii planuiasca anii de dinaintea mortii.

7. Consilier pe probleme robotice

In 2030, robotii vor fi din ce in ce mai prezenti in vietile noastre cotidiene. Oamenii care isi doresc sa cumpere un robot vor avea nevoie de ajutor pentru a gasi dispozitivul potrivit nevoilor fiecaruia. Consilierul pe probleme robotice va ajuta oamenii sa gaseasca robotul potrivit.

Foto main: cyber man sursa Shutterstock.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.