Cu totii avem visam sa conducem o masina decapotabila pe autostrada, in timp ce apune soarele sau sa ne relaxam pe un iaht, intr-o croaziera de lux si sa nu ne gandim deloc la responsabilitati. Sincer sa fiu, oricine ar vrea asa ceva, dar, din nefericire, nimeni nu scapa de responsabilitati. Inclusiv Abraham Lincoln a remarcat ca "nu poti scapi de responsabilitatea zilei de maine evadand din cea de astazi."

Responsabilitatea se construieste cu rabdare si multa determinare si poate varia in functie de varsta. Noi va oferim mai jos cateva sfaturi de care ati putea tine cont pentru a fi deveni mai responsabili pe viitor.

1. Recunoaste atunci cand gresesti
Cel mai probabil, cu totii am avut situatii in care ne incapatam sa recunoastem ca e vina noastra atunci cand se intampla cate ceva, fie ca am spart vaza preferata a bunicii, fie ca am trimis un mail cui nu trebuia sau ca am facut un raport gresit, fie ca am uitat de aniversarea de 3 ani de relatie. Asa cum se spune, o fapta recunoscuta e pe jumatate iertata, asumarea responsabilitatii ne va face sa fim mai atenti la detalii data viitoare.

2. Fii sincer
E bine sa eviti minciunile in orice situatie. In felul acesta nu te vei complica sa retii toate detalile sau sa mai minti pe parcurs cand ti se va cere si mai multe amanunte. Asadar, spune adevarul indiferent de situatie si reflecta cu atentie asupra faptelor.

3. Nu trage cu urechea la ce discuta altii sau, cum spune o vorba din popor, “nu-ti baga nasul unde nu-ti fierbe oala”
De exemplu, daca esti la birou si doi colegi incep sa vorbeasca despre un subiect personal, nu incepe sa tragi cu urechea la discutie daca nu esti implicat in ea. Chiar daca se aude ce discuta e de preferat sa-ti cauti altceva de facut sau sa pastrezi pentru tine ceea ce auzi.

4. Daca te enerveaza cineva, tine comentariile pentru tine
Mai mult ca sigur au fost situatii in care te-a enervat fie profesorul, fie unul din parintii, seful sau colegul de birou. E de bun simt sa nu incepi sa barfesti persoana respectiva pe la spate, facand-o cu ou si otet. Cel mai bine e sa-ti versi furia intr-un mod constructiv sau sa te abtii de la comentarii negative.

foto: responsabilitate, Shutterstock

5. Inceteaza sa mai cauti scuze pentru orice
E bine ca atunci cand ai o lista de sarcini de la sefi sa te tii de ea cu strictete si sa nu o amani pana-n ultimul moment. Nimanui nu-i place o persoana care se scuza tot timpul pentru ceva.

Citeste si:
Culiță Sterp știe cine i-a furat seiful plin de bani: „Am avut...
Culiță Sterp știe cine i-a...

6. Daca ai opinii diferite fata de cineva, evita atitudinea de superioritate
Diferente de opinie au existat intotdeauna. Totusi, atunci cand te angajezi intr-o discutie cu cineva si observi ca ai opinii diferite vis-a-vis de un subiect, e de preferat sa nu incepi sa te adresezi cu un ton de superioritate. Respecta persoana de langa tine chiar daca aveti pareri diferite.

7. Daca ti se ofera o sarcina, incearca sa o faci cat mai eficient si intr-un timp cat mai scurt
Nimeni nu spune ca e extrem de usor sa executi o sarcina primita de la sefi. Totusi, e bine daca reusesti sa o termini cat mai eficient si intr-un timp cat mai scurt, castigand astfel increderea superiorilor tai.

8. Incearca sa castigi si sa pastrezi increderea oamenilor din jurul tau
Increderea oamenilor din jur nu e usor de castigat. Daca ti se spune un secret, incearca pe cat posibil sa-l tii doar pentru tine.Totodata, incearca sa fii sincer cu cei din jurul tau si sa-ti expui parerea intr-un mod cat mai elegant posibil.

Citeste si:
5 sugestii pentru un mediu casnic sănătos și relaxant
5 sugestii pentru un mediu...

9. Tine cont de intuitia ta
Intuitia personala este cea mai buna atunci cand vrei sa iei o decizie legata fie de slujba, fie de viata personala. Tu te cunosti mai bine decat oricine si vei sti intotdeauna care este decizia corecta.

10. Asculta de cei care au mai multa experienta decat tine
Chiar daca uneori nu-ti convine, mai trebuie sa asculti si de sfaturile parintilor, prietenilor sau sefilor. Invata si din greselile altora, nu doar din ale tale. Incearca pe cat posibil sa tii cont si de sfaturile celor apropiati, pentru ca de multe ori se intampla sa aiba dreptate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.