Juriul international al editiei cu numarul 57 a concursului anual de fotografie de presa World Press Photo a selectat o imagine a fotografului american John Stanmeyer de la VII Photo Agency ca Fotografia World Press Photo a Anului 2013.

Imaginea ilustreaza imigranti africani pe tarmul orasului Djibouti in timpul noptii, ridicandu-si telefoanele in aer in incercarea de a capta un semnal necostisitor din tara vecina, Somalia—o legatura fragila cu rudele din strainatate. Djibouti este un punct comun de popas pentru imigrantii aflati in tranzit din tari precum Somalia, Etiopia si Eritrea, in cautarea unei vieti mai bune in Europa si Estul Mijlociu.

Fotografia, realizata pentru National Geographic, a castigat si primul loc in Categoria „Contemporary Issues”.

Juriul a acordat premii pentru cele noua categorii tematice unui numar de 53 de fotografi din 25 de tari: Argentina, Australia, Azerbaijan, Bangladesh, Bulgaria, China, Cehia, El Salvador, Finlanda, Franta, Germania, Iran, Italia, Iordania, Mexic, Olanda, Noua Zeelanda, Polonia, Rusia, Serbia, Africa de Sud, Spania, Suedia, Marea Britanie si Statele Unite.

"Este o fotografie care deschide discutii legate de tehnologie, globalizare, emigrare, saracie, disperare, izolare, umanitate. Este o imagine extrem de sofisticata si foarte puternic nuantata. Este realizata intr-un mod atat de subtil, atat de poetic, dar in acelasi timp este atat de plina de sens, transmitand mesaje de o imensa gravitate”, a declarat Jillian Edelstein, membru al juriului din Marea Britanie/ Africa de Sud.

Ceea ce cautam in fotografia castigatoare este aceeaşi calitate pe care o cauţi in cinematografia sau in literatura de inalta clasa — impresia ca exista la mai mult de un singur nivel. […] Incepi sa explorezi atat sensurile a ceea ce exista in fotografie, cat si a ceea ce nu exista. Sunt extrem de multe fotografii ale imigrantilor care ii ilustreaza intr-o lumina extrem de patetica, insa aceasta fotografie nu este atat de mult romantica, cat este demna”, a spus Susan Linfield, membru al juriului din Statele Unite.

Citeste si:
Cum trebuie să fie câștigătorul Survivor România 2023. Daniel...
Cum trebuie să fie...

Jurizarea a fost realizata la sediul World Press Photo din Amsterdam. Toate fotografiile inscrise au fost prezentate in mod anonim juriului, care le-a analizat pe o perioada de doua saptamani. In concurs au fost inscrise lucrari realizate de fotografi de presa profesionisti, fotojurnalisti si fotografi documentaristi din toate colturile lumii. Pana la termenul limita pentru inscrieri, respectiv jumatatea lunii ianuarie, au fost inscrise in concurs 98.671 de imagini, de catre un numar de 5.754 de fotografi din 132 de tari.

Mai multe detalii, precum si lista completa a castigatorilor, poate fi consultata aici: http://www.worldpressphoto.org/awards/2014.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.