Te-ai gandit vreodata ca modul in care stai pe scaun, te speli pe dinti sau respiri poate fi gresit? Bine, bine, ai putea spune, poate nu stau cel mai corect pe scaun si nici nu ma spal pe dinti ca la carte, dar cum as putea sa NU respir cum trebuie? Iti voi spune imediat. ;)

1. Respiratul

Inspira adanc. Ce observi? Ca majoritatea oamenilor, probabil ca si tu respiri toracic – iti ridici umerii, iti umfli pieptul si inhalezi aerul din plamani. Pare foarte logic sa faci asta, doar plamanii asigura mecanica repiratorie. Eh, bine, respiratia corecta, spun medicii, este cea diafragmatica sau abdominala pentru ca cea mai mare partea a vaselor de sange care transport oxigen se afla in aceasta parte neglijata. Respirand toracic, primim mai putin oxigen, ceea ce inseamna ca respiram mai rapid decat ar trebui, obosim mai repede si avem o rezistenta scazuta.

Asadar, cum putem invata sa respiram abdominal? Pentru inceput, cauta ca atunci cand inspiri sa iti umfli abdomentul, tinand pieptul cat mai nemiscat. Apoi, cand expiri, foloseste mai degraba muschii abdominali decat cutia toracica. Nu numai ca iti vei oxigena mai bine creierul, dar, cu timpul, iti vei consolida diafragma.

Daca nu v-ati convins inca de faptul ca acest tip de respiratie este cel mai bun, mai aflati ca, potrivit unui studiu, respiratia abdominala ajuta la reducerea stresului, scade tensiunea si imbunatateste performantele sportive, ajutand la cresterea rezistentei si scaderea oboselii.

Foto: femeie respirand sursa Shutterstock.com

2. Dormitul

Dormim aproape o treime din viata, asa ca am fi tentati sa credem ca nu putem face ceva gresit cand vine vorba de somn. Atunci, vei fi surprins sa afli ca cei mai multi dintre noi stiu foarte putine despre dormit. Ideea ca avem nevoie de opt ore de somn este relativ recenta.

Inainte ca Thomas Edison sa inventeze becul cu incandescenta, oamenii din zonele cu mai mult de opt ore de intuneric aveau somnul fragmentat: 3-5 ore de somn, o ora de veghe urmata de alte 3-5 ore de atipeala. Odata cu aparitia becului, din cauza luminii artificale ora de culcare a fost impinsa tot mai tarziu, iar somnul a fost comprimat intr-o singura repriza de opt ore. Numai ca, spun oamenii de stiinta, creierul nostru a fost setat pentru un somn in reprize, asa ca, cei mai multi dintre noi inca se trezesc peste noapte pentru avea „perioada de veghe”. Numai ca, obisnuiti cu ideea opt ore neintrerupte de somn, ne facem probleme atunci cand ne trezim peste noapte si devenim stresati daca nu reusim sa adormim imediat. Potrivit expertilor, aceasta perioada de veghe este normala si, daca vei ramane linistit, vei adormi la loc destul de rapid.

Citeste si:
STUDIU. Somnul de mai puțin de 5 ore duce la apariția mai multor boli
STUDIU. Somnul de mai puțin...
Foto: femeie dormind sursa Shutterstock.com

3. Spalatul

Suntem invatati de mici ca dusul de dimineata este obligatoriu sau ca spalatul pe maini tine microbii departe. Adevarat, dar doar daca o faci cum trebuie.

Desi instructiunile par cat se poate de simple, cei mai multi dintre noi comit o serie de greseli atunci cand se spala de maini. Spre exemplu, folosirea sapunurilor antibacteriene, bogate in substante ca triclosanul, nu fac decat sa provoace rezistenta la antibiotice si chiar dezechilibre hormonale. Mai mult, tendinta este ca imediat ce ne-am spalat pe maini sa parasim baia, fara sa asteptam sa ne uscam complet. O uscare corecta presupune o durata de minim 15 secunde atunci cand este folosit prosopul de baie si minim 45 de secunde atunci cand este folosit uscatorul electric.

Am mai fost invatati ca nu putem trece peste o zi fara sa facem un dus. Ceea ce nu ni se spune este ca apa calda, sapunirile si suprafetele abrazive (buretii) afecteaza invelisul protector al pielii expunandu-ne la numeroase afectiuni. Un dus nu omoare bacteriile, ci, pur si simplu, le permite sa se miste pe corp. O colonie de bacterii de pe picior ar putea ajunge, de exemplu pe mana, iar una de pe mana ar putea ajunge pe fata si tot asa.

Citeste si:
Jorge, în scaun cu rotile la aeroport. Fostul Faimos s-a întors de...
Jorge, în scaun cu rotile la...
Foto: spalat maini sursa Shutterstock.com

4. Spalatul pe dinti

Am fost invatati ca este bine sa ne spalam de doua ori pe zi dupa mese. Numai ca, spun expertii, spalandu-ne pe dinti dupa o masa copioasa, nu facem decat sa ajutam acizii sa atace smaltul. Bineinteles ca trebuie sa te speli pe dinti, dar cel mai bine ar fi sa astepti aproximativ jumatate de ora dupa masa. Daca nu ai atata rabdare, poti folosi fara probleme atat dentara.

Foto: concept stare buna sursa Shutterstock.com

5. Statul pe scaun

Va spuneam la un moment dat ca statul pe scaun poate dauna grav sanatatii. Pe langa amorteala si dureri de spate, sedentarismul poate conduce, de asemenea, la obezitate, diabet, cancer sau boli de inima, in cazul in care nu faci sport frecvent. O solutie pentru a diminua efectele pe care aceasta practica le poate avea asupra sanatatii tale ar fi pauzele mici si dese. De asemnea, oamenii de stiinta mai recomanda si birouri la care se sta in picioare.

Citeste si:
Pe cine susține Alex Delea de la Survivor România 2023. Ce le-a...
Pe cine susține Alex Delea de...
Foto: om stand pe scaun in fata unui zid sursa Shutterstock.com

Foto main: semn sursa Shutterstock.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.