2013 pare sa fi fost un an bun pentru stiinta. Iti prezentam mai jos doar cateva din scenariile pana acum SF devenite realitate anul acesta. Abia asteptam sa vedem ce revolutii tehnologice si stiintifice va aduce 2014! :)

1. Adio endoscopii, bun venit videocapsula endoscopica!

Poate stiti cat de neplacuta si invaziva poate fi o endoscopie sau o colonoscopie. Oamenii de stiinta au creat videocapsula endoscopica, o camera de dimensiunea unei pilule care permite diagnosticarea bolilor digestive si nu numai.

2. NASA a luat primele probe de sol martian

NASA a aratat lumii adevarata culoare a Planetei Rosii. Dupa ce roverul Curiosity a forat 64 de milimetri in solul martian, aratand ca sub scoarta rosiatica se ascunde una gri. Mai mult, testele au aratat ca, la un moment dat, atmosfera martiana era una luxurianta si ca, pe planeta, ar fi existat apa.

3. A fost creat primul picior sintetic controlat cu ajutorul mintii

Centrul Chicago pentru Medicina Bionica a creat primul picior sintetic care poate fi controlat cu ajutorul mintii si functioneaza ca un picior normal. Cu o marja de eroare de doar 1.8%, este aproape perfect.

4. Medicii au inlocuit o bucata din cutia craniana a unui pacient cu un implant 3D

In martie anul acesta, cu ajutorul unei tehnologii cunoscuta sub numele de OsteoFab a fost creata prima structura osoasa imprimata 3D.

5. Amintirii false au fost induse in creierul soarecilor de laborator

Cu ajutorul unei tehnici care arata cum se formeaza amintiriile la nivel celular, oamenii de stiinta au reusit sa activeze diferiti neuroni si sa faca soarecii de laborator sa isi aminteasca experiente care nu au avut loc niciodata.

6. Un copil nascut cu virusul HIV a fost vindecat

Un copil de doi ani si jumatate, nacut cu virusul HIV, a fost supus unui tratament antiviral extrem de puternic si vindecat. Desi oamenii de stiinta ezita sa afirme ca au gasit tratamentul pentur HIV, reusita da sperante seropozitivilor.

7. Un complex de apartamente din Hamburg este energetic alimentat cu...alge

Citeste si:
7 fapte despre persoanele stângace susținute de știință pe care nu...
7 fapte despre persoanele...

In incercarea de a gasi solutii de alimentare energetica prietenoase cu mediul inconjurator, o compania din Germania a realizat un complex de apartamente care este in totalitate iluminat si incalzit cu ajutorul algelor.

8. A fost inventat gadget-ul care iti permite sa vezi prin pereti

Cercetatorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) lucreaza la u gadget care iti permite sa vezi prin pereti. Se numeste Wi-Vi si prototipul a fost deja creat.

9. Motorola a obtinut patent pentru tatuajul electronic

Motorola, care a obtinut patenta pentru un sistem de conectare la smartphone cu ajutorul unui tatuaj. Acesta se conecteaza la un smartphone printr-un “transceiver” similar cu un Bluetooth.

10. A fost creata inghetata care straluceste in intuneric

Folosind proteinele luminiscente ale meduzelor, o compania a creata inghetata care straluceste in intuneric. Singurul dezavantaj: costul - 226 $ cornetul.

Citeste si:
Carla’s Dreams, fără mască la aniversarea de 10 ani a proiectului....
Carla’s Dreams, fără mască la...

Foto main: tehnologie sursa Shutterstock.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.