Aproape tot ce stiai despre cum sa te incalzesti in timpul iernii este gresit, ne spun cei de la HuffingtonPost. O cana de ceai fierbinte nu te va face sa te simti mai incalzit, ci din contra. Iata care sunt lucrurile pe care trebuie sa le evitati pentru a nu tremura de frig toata iarna.

1. Alcoolul nu te incalzeste

Ba chiar dimpotiva, alcoolul scade temperatura corpului, creste riscul de hipotermie si impiedica organismul sa „dardaie”, lucru cat se poate de necesar pentru ca trupul tau sa isi dea seama ca este frig. Senzatia de caldura vine de la faptul ca atunci cand bei alcool vasele de sange se dilata si trimit sangele cald de la inima spre piele. Efectul este temporar si scade abilitatea corpului de a lupta cu frigul.

2. Te poti incalzi mancand ghimbir

Ghimbirul este folosit, de secole bune, ca tratament pentru raceala, rau de miscare sau probleme ale stomacului. Pe langa toate acestea, ar mai pune si sangele in miscare, spun batranii. Nimic mai adevarat. Potrivit unui studiu realizat pe soareci, ghimbirul, folosit fie si ca ingredient in mancare, creste temperatura corpului.

3. Frigul nu exista, este doar in mintea ta

Calugarii tibetani practica o forma rara de meditatie, numita „g-tummo”, prin care, se spune, ar fi capabili sa isi controleze energia interioara si sa isi creasca temperatura corpului. Potrivit cercetatorilor de la Universitatea Nationala din Singapore, calugarii tibetani nu sunt singurii care cunosc aceasta tehnica, ci pana si occidentalii sunt invatati sa practice o forma de baza a „g-tummo” prin tehnicile de respiratie. Una din aceasta tehnica ii invata pe practicanti sa isi imagineze flacari la baza coloanei vertebrale.

Chiar daca va cine greu sa credeti, tehnicile chiar functioneaza. Un barbat din Olanda a urcat, in 2009, muntele Kilimanjaro imbracat doar in pantaloni scurti si sandale. A folosit, bineinteles, tehnicile g-tummo.

4. Singuratatea poate scadea temperatura corpului

Citeste si:
Tavi Clonda, declarații după ce Gabriela Cristea a fost acuzată că...
Tavi Clonda, declarații după...

Un grup ce cercetatori de la Universitatea din Toronto au descoperit ca absenta contactului social poate avea si consecinte fizice, nu doar psihice. Intr-unul din studii, participantii au fost impartiti in doua grupuri si fiecaruia i s-a cerut sa povesteasca o situatie in care s-au simtit fie inclusi intr-un grup, fie exclusi. Mai tarziu, cand li s-a cerut sa estimeze temperatura din camera, participantii care au descris o experineta in care s-au simtit exclusi, au estimat o temperatura mai scazut decat ceilalti.

Intr-un alt studiu, participantii care au fost intentionat exclusi dintr-un joc au cerut hrana si bautura calda dupa terminarea jocului.

5. Bauturile fierbinti te racoresc

Atunci cand bei ceva fierbinte, receptorii de pe limba ta, anunta corpul tau ca ceva fierbinte urmeaza sa intre in el, asa ca acesta incepe sa transpire. Peter McNaughton, profesor in neurostiinta la Universitatea Cambridge spune ca „bautura fierbinte are efect asupra mecanismului de racire a corpului”. Pentru ca transpiratia sa aiba efecte asupra organismului, trebuie sa se evapore. Daca doar iti uda haine, nu te ajuta prea tare.

Citeste si:
5 semne ale organismului la care ar trebui sa fie atentă orice...
5 semne ale organismului la...

De fapt, daca vreti sa va incalziti, cel mai bine este sa consumati bauturi reci, deoarece fac ca vasele de sange sa se contracte.

6. Nu racesti din cauza vremii reci

Nu te alegi cu o raceala daca stai in frig. Nu exista nicio evidenta stiintifica in acest sens. Ba din contra, sansele sa racesti cresc in cazul persoanelor care petrec foarte mult timp in casa, lucru care permite germenilor sa se raspandeasca mai usor de la om la om.

Potriviti studiilor, cei mai multi dintre noi au deja microbul racelii in organism, numai ca este adormit, iar expunerea la frig slabesc sistemul imunitari indeajuns de mult incat acesti virusi sa se activeze. \

7. Barbatii si femeile simt frigul diferit

Un studiu din 1998 a descoperit ca, desi nu exista diferente prea mari intre temperatura interna a organismului la femei si barbati, mainele femeilor sunt mai reci decat cele ale barbatilor. Astfel, au concluzionat cercetatorii, femeile resimt frigul diferit fata de barbati.

Citeste si:
Vaccinul antigripal. Care sunt simptomele și când este recomandat...
Vaccinul antigripal. Care...

Barbatii au mai multa masa musculara decat femeile. Muschii sunt foarte buni producatori de caldură, iar grasimea este buna sa inmagazineze caldura.

8. Poarta alba. S-ar putea sa-ti tina de cald

Potrivit creadintelor populare, imbracamintea neagra absoarbe caldura soarelui, in timp ce cea alba o reflecta. Astfel, albul ar trebui purtat vara, iar negrul iarna. Numai ca, se pare, abilitatea albului de a reflecta caldura poate fi aplicata si in cazul caldurii interne a organismului. Adica, purtand haine albe, caldura naturala a corpului este captata, in timp ce hainele inchise la culoare permit acesti calduri sa se piarda. Din pacate, aceasta teorie, formulata de Blair O. Wolf si Glenn E. Walsberg nu a fost pana acum dovedita de oamenii de stiinta.

Foto main: femeie haina iarna sursa Shutterstock.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.