Permiteti-mi sa va prezint oamenii frumosi care trec peste piedici si stereotipuri si care ne dau incredere ca se poate, ca putem mai bine, mult mai bine. Sunt romanii cu care ar trebui sa ne mandrim.

Aud deseori ca Romania nu are cea mai buna reputatie, ca strainii cam stramba din nas cand aud de noi, ca ne facem de ras constant si ca nu vom ajunge prea curand printre destinatiile preferate. Permiteti-mi sa va contrazic. Strainii iubesc Romania, Bucurestiul a fost votat al doilea cel mai cool oras din Europa, Pelesul este in topul celor mai frumoase castele din lume, iar cei de la Top Gear s-au indragostit de Transfagarasan. Trecand peste locurile si orasele superbe din aceasta tara, mai permiteti-mi sa va prezint oamenii frumosi care trec peste piedici si stereotipuri si care ne dau incredere ca se poate, ca putem mai bine, mult mai bine. Sunt romanii cu care ar trebui sa ne mandrim si pe care ar trebui sa ii cunoastem daca am lua o pauza de la Capatos, cancan-uri, superficialitati si non-valori.

Sigur, mai avem mult de muncit pentru a ajunge acolo unde vrem, sigur, mai avem de trecut peste o serie de frustrari, neajunsuri si o mentalitate care uneori pare sa ne tina in loc, dar vreau sa cred ca se poate. Sunt romani care au demonstrat asta, romani care ne-au demonstrat ca putem trai intr-o tara frumoasa. Nu i-am adunat pe toti; nu ar fi incaput intr-un articol atat de mic. Mai vechi sau mai recenti, am incercat sa ii prezint pe cei mai relevanti. De unii s-ar putea sa fi auzit deja, altii, din pacate, nu prea apar la televizor. Lista ramane, bineintele, deschisa si te voi ruga sa-mi spui in comentarii cine sunt romanii pe care eu nu i-am trecut in lista si cu care, crezi tu, ar trebui sa ne mandrim.

1. Gheorghe Emil Palade

In primul interviu telefonic pe care Randy W. Schekman, castigatorul premiului Nobel pentru Medicina si Fiziologie de anul acesta il acorda presei acesta mentioneaza numele lui Gheorghe Emil Palade, cercetatorul roman pe care l-a admirat si care i-a influentat munca.

Nascut la Iasi, Palade urmeaza cursurile Facultatii de Medicina pe care le termina ca sef de promotie. Dupa absolvire profesorul Francisc Rainer il ia sub aripa sa, iar Palade incepe sa lucreze in laboratorul de Anatomie al facultatii unde cercetarile sale se fac remarcate.

In 1946, simtind probabil ca vremurile urmeaza sa se schimbe, Palade este convins de profesorul Grigore Popa sa emigreze in Statele Unite. Acolo, geniul sau a inflorit, fiind laureat al premiului Nobel pentru stiinta si medicina, in 1974. Studiile sale in domeniul biologiei celulare au revolutionat lumea medicinei si fiziologiei.

Citeste si:
Construcție rezistentă: care sunt top 3 materiale folosite?
Construcție rezistentă: care...

Trist este faptul ca in 2007, adica la 21 de ani dupa ce Ronald Reagan ii decernase deja Medalia Nationala pentru Stiinta, propria sa tara ii recunoaste, in sfarsit, meritul si ii acorda cea mai inalta decoratie.

Gheorghe Emil Palade nu este singura personalitate de origine romana laureata cu premiul Nobel. Puteti afla cine au fost ceilalti citind: 4 personalitati de origine romana laureate cu Premiul Nobel

2. Ionut Budisteanu

De Ionut Budisteanu este posibil sa nu fi auzit. Pacat pentru ca, datorita inventiilor sale, Ionut a fost nominalizat de revista Time in topul celor mai influenti adolescenti din 2013, alaturi de fiica presedintelui Barack Obama, Justine Beiber si cantareata Lorde.

La cei 19 ani ai sa, Ionut a castigat marele premiu la Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF 2013), una din cele mai importante compentitii de stiinta si inginerie pentru liceeni din lume. Inventia lui Ionut – un sistem de inteligenta artificiala care iti poate conduce masina in timp ce tu te relaxezi. Este o tehnologie similara cu cea dezvoltata de Google (Google car), numai ca, spre deosebire de sistemul acestora, cel al lui Ionut ar costa doar vreo 4.000 de dolari, fiind nu doar un rival important pentru Google ci si accesibil publicului larg.

Citeste si:
Analiză făcută din birou. Un salariu de 1.400 de lei, suficient...
Analiză făcută din birou. Un...

3. Calin Sandu si Adrian Iancu, romanii care au construit locuinta perfecta

Calin Sandu si Adrian Iancu sunt studenti la Facultatea de Arhitectura „Ion Mincu” din Bucuresti. La inceputul acestui an, cei doi au castigat o competie de design in care au proiectat apartamentul perfect.

Competitia a fost lansata de Graham Hill, antreprenor si fondatorul platformei treehugger.com. Acesta a vrut sa transforme un apartament mic intr-un spatiu incapator si prietenos cu mediul. Asa ca si-a finantat proiectul pe platforma de crowdsourcing Jovoto si a lansat o competitie.

Locuinta proiectat de cei doi romani are doar o camera, dar poate fi transformata in opt spatii diferite.

Citeste si:

Doi arhitecti romani construiesc sediul Apple. Ultimul vis al lui Steve Jobs implinit

4. Cristian Mungiu

Inainte sa impresioneze criticii de film si publicul deopotriva, Cristian Mungiu a lucrat cativa ani buni ca profesor si ziarist. Cariera de regizor si-o incepe abia in 1998 cand, dupa ce absolva Academia de Teatru si Film, contribuie sa regizor secund la realizarea unor filme. Succesul il cunoaste in 2007, cu filmul 4 luni, 3 saptamani si 2 zile care ii aduce Marele Premiu al Festivalului International de Film de la Cannes – Palme d'Or. Devine unul din cei mai apreciati regizori, atat pe scena nationala cat si internationala.

Citeste si:
Au revolutionat lumea: 7 inventii uimitoare facute de femei
Au revolutionat lumea: 7...

In 2012 ia premiul pentru el mai bun scenariu la Festivalul de Film de la Cannes (2012) pentru filmul Dupa dealuri, iar in 2013 este invitat sa faca parte din juriul competitiei alaturi de nume ca Steven Spielberg si Nicole Kidman.

Sursa foto: Wikipedia.org

5. Mircea Eliade

Fara Mircea Eliade, literatura si cultura romana ar fi fost mai saraca. Vorbim de omul care, pe langa romanele superbe si nuvele fantastice a realizat si un studiu exhaustiv al religiilor lumii. Studiile sale despre sacralitate, religie, India au deschis drumul pentru numeroase cercetari. Nu mai punem la socoteala faptul ca Francis Ford Coppola a ales sa transforme o nuvela scrisa de Mircea Eliade in lungmetraj – Youth Without Youth.

6. Nicolae Paulescu

Lui Nicolae Paulescu, om de stiinta, medic fiziolog si profesor, ii putem multumii pentru ca, datorita studiilor sale a fost descoperita insulina. Este just, premiul Nobel pentru descoperire a fost atribuita profesorilor Frederick G. Banting si John J. R. Macleod, desi Paulescu este descoperitorul de drept. O demonstreaza studiile publicate de acesta in Franta si Belgia intre anii 1920-1922. Vina pentru aceasta pierdere ne apartine in totalitate: propunerea lui Paulescu pentru premiu a fost facuta abia in 1923, la un an dupa ce distinctia fusese deja acordata.

Citeste si:
Când vei circula cu trenul între Gara de Nord și Aeroportul Henri...
Când vei circula cu trenul...

„Nu are importanta cine a facut descoperirea;are importanta cine convinge lume.”, spunea Charles Best, unul dintre cercetatorii atestati pentru descoperirea insulinei.

Sursa foto: Wikipedia.org

7. Nadia Comaneci

In vara anului 1976, o fetita de 14 ani intra in istorie drept prima sportiva cu un exercitiu perfect. La Jocurile Olimpice de Vara de la Montreal, Nadia Comaneci obtinea prima nota de 10 „absolut”, o premiera pentru lumea gimnasticii si o performanta greu de egalat. La acea editie a Jocurilor Olimpice, Nadia a plecat acasa cu cinci medalii, trei de aur,una de argint si una de bronz.

Sursa foto: Wikipedia.org

8. Aurel Vlaicu

Prin curajul, creativitate si ingeniozitatea sa, Aurel Vlaicu a scris istorie. In 1908, dupa ce isi ia diploma de inginer la prestigioasa Ludwig-Maximilians-Universitet din Munchen si lucreaza o scurta perioada ca inginer in uzinele Opel. Aurel Vlaicu de intoarce in tara. Constuieste impreuna cu fratele sau primul planor cu care zboara desupra satului natal Bintinti.

Indemnat de prietenul sau, scriitorul Octavian Goga, Vlaicu isi ia prototipul si pleaca la Bucuresti undea, in fata mai multor personalitati ale vremii face cateva demonstratii. Sprijinit de Casa Regala si Armata Romana, Aurel Vlaicu construieste „Vlaicu”, primul avion contruit pe teritorul tarii.

Pe 17 iunie 1910, Vlaicu decoleaza, efectuand primul zbor de pe teritoriul Romaniei, cu un aparat mai greu decat aerul.

Sursa foto: Wikipedia.org

9. Henri Coanda

Anul este 1910, iar la Salonul de Locomotie Aeriana de la Paris, un aeroplan dotat cu elice si un propulsor-turbina atragea atebtia tuturor participantilor si vizitatorilor. Ceea ce aveau in fata ochilor cei de la Salon era primul avion cu reactie din lume, poate una din cel emai importante descoperiri tehnologice din ultimii 100 de ani. Inventatorul lui, nimeni altul decat inginerul roman Henri Coanda.

Sursa foto: Wikipedia.org

10. Ana Aslan

Considerata „savanta care a invins batranestea”, Ana Aslan este o legenda a gerontologiei. Medic, specialist in gerontologie, academician si director al Institutului National de Geriatrie si Gerontologie, Ana Aslan produs tratamente cu efecte curative asupra imbatranirii. Unul din ele este Gerovital, rimul medicament creat anume sa intarzie procesul de imbatranire.

Folosit de personalitati ca Hrusciov, J.F. Kennedy, Indira Gandhi, Imelda Marcos, Marlene Dietrich, Konrad Adenauer, Charlie Chaplin, Kirk Douglas, Salvador Dali, Gerovital s-a impus rapid drept un elixir a tineretii.

Ana Aslan a mai inventat (in colaborare cu farmacista Elena Polovrageanu) si produsul geriatric Aslavital, brevetat si introdus in productie industriala in 1980.

Sursa foto: Wikimedia.org

Foto main steag Romania pictat pe fata sursa Shutterstock.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.