Mintea umana este un lucru uimitor. Cunoasterea, procesele gandirii, analiza, cantitatea de informatii stocata si viteza cu care acestea sunt percepute si asimilate sunt doar catev din procesele care exemplifica modul fascinant in care lucreaza mintea noastra. Numai ca, vedeti voi, creierului nostru ii place sa se joace. El este, in definitiv, cel care decide cum percepi si interpretezi informatia pe care o primesti. Asa se face ca, uneori, ceea ce crezi ca este realitate, este doar o farsa jucata de creierul nostru. Iata care sunt cele mai comune modalitati prin care creierul ne pacaleste.

8. Satietatea semantica

Vi s-a intamplat vreodata sa repetati un cuvant de mai multe ori si sa observati ca incepe sa isi piarda intelesul? De ce se intampla asta, v-ati putea intreaba. Oamenii de stiinta au aratat ca, pe masura ce repeti un cuvant, creierul se plictiseste si incepe sa devina confuz. In mod normal, cand spui un cuvant – „creion”, de exemplu – creierul gaseste informatia semantica potrivita si conecteaza cuvantul cu informatia. Dar, daca repeti cuvantul de mai multe ori intr-o perioada scurta de timp, creierul nu mai este in stare sa faca acea conexiune, iar cuvantul incepe sa isi piarda sensul.

Fascinati de cat de usor creierul nostru ne poate pacali, oamenii de stiinta au incercat sa foloseasca satietatea semantica intr-un mediu controlat. Se pare ca, datorita acestui truc pe care creierul il joaca, acestia au reusit sa ajute subiectii care se balbaiau si chiar o persoana care suferea de sindromul Tourette.

Foto: blah scris de trei ori sursa Shutterstock.com

7. Teoria periferica a emotiilor

Imaginati-va ca sunteti intr-o excursie la munte. Dupa o zi plina de peripetii in care ati urcat pe munte, v-ati plimbat prin padure si ati pescuit, decideti ca este timpul sa va retrageti in cort. A doua zi cand va treziti, observati ca ceva groaznic de intampla: un urs a intrat peste voi in cort. Care este primul lucru pe care il veti simti? Frica ati fi tentati sa spuneti, urmata de batai puternice ale inimii. Desi pare normal ca aceasta sa fie prima reactie, in realitate, se intampla chiar invers. Potrivit teoriei periferice a emotiilor enuntata de James Lange, mai intai inima incepe sa iti bata din ce in ce mai repede pentru ca, abia apoi creierul sa isi dea seama ca e posibil sa fie din cauza fricii si sa trimita semnalele potrivite.

Foto: set emotii sursa Shutterstock.com

6. Viermii de ureche

Citeste si:
Adda, declarații cutremurătoare despre starea sa de sănătate....
Adda, declarații...

Vi s-a intamplat vreodata sa va surprindeti vredonand obsesiv acelasi refren sau bucata muzicala si oricat de tare v-ar zgaria pe creier sa nu puteti scapa de ritmul acela repetitiv? Si noua. E groaznic! Eh, bine, chiar daca nu exista un remediua clar pentru aceasta „afectiune”, exista macar o denumire: viermi de ureche (earworms). Nu este foarte clar de ce apare aceast fenomen, dar oamenii de stiinta cred ca se intampla atunci cand creieru ramane prins intr-o bucla. De exemplu, va amintit perfect versul unui cantec, dar mai departe nu mai stiti foarte bine cuvintele. Cum creierului nostru nu ii place sa lase ceva neterminat, incearca sa o ia de la capat si sa termine cantecul ramand, astfel, prinsa intr-o bucla.

Daca se intampla sa aveti Gangnam Style blocat in minte, iata ce puteti incerca sa faceti ca sa scapati de melodie:

Citeste si:
Inovație în medicină! Oamenii de știință au creat un embrion sintetic
Inovație în medicină! Oamenii...

  1. Cantati alta melodie

  2. Cautati-va o activitate care sa va tina ocupati

  3. Ascultati alta melodie pentru a va seta creirul pe altceva;

  4. Ascultati piesa pana la sfarsit sau impartasiti-o cu altcineva.

Foto: ureche sursa Shutterstock.com

5. Morala stupefiata

Cei mai multi dintre noi au opinii clare si puternice atunci cand vine vorba de subiecte ca incest sau canibalism si, ca marea majoritate, le consideram imorale. Numai ca, oamenii se stiinta au observat ca, atunci cand sunt intrebati de ce aceste practici sunt gresite, cei mai multi subiecti nu au stiut sa raspunda. Fenomenul este cunoscut si sub denumirea de morala stupefiata pentru ca subiectii raman, pur si simplu, stupefiati atunci cand sunt pusi in situatia de a-si argumenta punctul de vedere.

Intr-un experiment, mai multor subiect li s-a dat exemplul unei persoane care taie o bucata din corpul unui cadavru ce urmeaza sa fie incinerat, o ia acasa, o gateste si o mananca. Intrebati daca persoana a actionat corect si pusi sa isi argumenteze punctul de vedere, cei mai multi subiecti au acuzat actul ca fiind imoral, dar au inceput sa se balbaie atunci cand a venit timpul sa spuna de ce este asa. Nu se stie inca de ce se intampla asta, insa oamenii de stiinta cred ca un posibil raspuns ar fi ca tabuurile societaii sunt atat de adanc inradacinate si emana o forta morala atat de puternica incat nu le putem explica logic.

Citeste si:
Laura Cosoi, despre a patra sarcină. Actrița își trăiește visul:...
Laura Cosoi, despre a patra...
Foto: barbat munca sursa Shuterstock.com

4. Efectul GPS

Daca apelati in orice situatie la GPS, ar fi cazul sa incetati, spun oamenii de stiinta. Da, GPS-ul iti da un sens fals al securitatii si directiei, dar, spun oamenii de stiinta, nefolosind propriile abilitati de pozitionare spatiala, am putea ajunge in prag de dementa. De ce? Nu explica, dar ne mai spun ca renuntand la GPS ne imbunatatim abilitatile cognitive.

Taximetristii londonezi au foarte mult de furca pentru a invata rutele pe de rost. E drept, au doar 9.5 kilometri de parcurs, dar aceasta distanta include 25.000 de strazi. Oamenii de stiinta au observat la taximentristii care au invatat rutele o crestere a materiei cenusii.

Foto: sfat directii sursa Shutterstock.com

3. Privarea senzoriala

Nu stiu cat de posibil este sa fiti pusi intr-o situatie in care sunteti privati de simturile de baza. Daca se intampla si incepe sa vedeti sau sa auziti lucruri care nu au sens, nu va speriati – este doar o alta modalitate prin care creierul va joaca feste.

Citeste si:
10 fotografii care demonstreaza ca farsele nu se opresc nici macar de
10 fotografii care...

Pentru a vedea daca oamenii incep sa aiba halucinatii atunci cand sunt privati de simturi, oamenii de stiinta au plasat cativa subiecti intr-o camera fara ecou si fara lumina. Persoanele inchise au inceput sa vada forme si fete sau sa aiba halucinatii olfactive. Unele chiar au ajuns sa creada ca un demon se afla in incapere sau ca, in timpul in care au fost inchisi, ceva cu adevarat important s-a intamplat.

Potrivit oameniilor de stiinta, atunci cand este privat de simtutile de baza, creierul nostru cauta modalitati prin care sa umple golul. Asa ajungem sa nu mai putem face diferenta intre ce e real si ce e imaginatie.

Foto: om acoperit la ochi sursa Shutterstock.com

2. Durerea empatica

Vi s-a intamplat vreodata sa va povesteasca cineva cum si-a prins degetele la usa sau s-a lovit cu degetul mic de piciorul mesei si, chiar daca nu vi s-a intamplat voua sa resimtit durerea. Eh, bine, aceasta este durerea empatica.

Folosind aparate IRM (Imagistitca prin Rezonanta Magnetica) oamenii de stiinta o urmarit reactiile creierului atunci cand subiectul urmarea imagini ale unei persoane cu diferite expresii faciale. Au observat ca, in fiecare caz in parte, creierul imita, intr-o masura sau alta, reactia. Se pare ca, responsabili pentru acest fenomen sunt neuronii-oglinda care raspund stimulilor intr-un mod empatic.

Foto: maini ajutor sursa Shutterstock.com

1. Amintirile false

Memoria umana este imperfecta si tinde sa distorsioneze experientele. Asa se face ca, uneori creierul nostru produce amintiri false. Potrivit oamenilor de stiinta, emotivul pentru care este atat de usor sa ajungem sa credem ca o experienta este reala, desi nu este, ar fi faptul ca mintea noastra incearca sa absoarba tot ce o inconjoara. Bineinteles ca nu reuseste si apar anumite gauri in memeori. Pentru a acoperi acele gauri, creierul nostru planteaza acolo o amintire falsa care, pe baza experintei si cunostintelor anterioare, se potriveste.

Incercad sa afle daca amintirle false pot fi implantate, oamenii de stiinta au realizat un experiment. In urma acestuia, au reusit sa convinga o femeie ca s-a pierdut in mall cand era mica. Aceasta nu numai ca i-a crezut, dar a inceput sa ofere detalii despre o femeie batrana care a ajutat-o. Atunci cand cercetatorii i-au spus ca amintirea este falsa, femeia nu i-a crezut.

Foto: guma sterge creier sursa Shutterstock.com

Foto main: imbatranirea creierului sursa Shutterstock.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.