'Manipulare' e un cuvant urat. Poarta cu sine o conotatie negativa si reprezinta tehnicile psihologice pe care le folosim pentru a convinge pe cineva sa faca alegerea dorita de noi, dar dandu-i impresia ca decizia ii apartine in totalitate. Nu este frumos, insa, trebuie sa recunoaste, o facem din cand in cand. Publicatia Listverse a selectat 10 trucuri psihologice testate atat in viata de zi cu zi, cat si in studii de specialitate pe care le putem folosi pentru a-i manipula pe cei din jurul nostru.

1. Cere favoruri

Truc: cere favoruri pentru a te face placut.

Numit si Benjamin Franklin, acest truc psihologic poate fi folosit pentru a atrage atentia si, de ce nu, simpatia persoanelor pe care, in mod normal, nu le putem aborda.

Legenda spune ca Benjamin Franklin incerca sa se imprieteneasca cu un barbat care, din diferite motive, nu il placea. Franklin i-a cerut acestuia o carte imprumut, iar cand barbatul i-a oferit-o i-a multumit sincer pentru favor. Ulterior cei doi au devenit foarte buni prieteni.

Oamenii de stiinta sunt de parere ca acest truc functioneaza pentru ca persoana care face o favoare se simte magulita ca ai apelat la ea si ajunge sa creada ca esti demn de favoarea pe care ti-o face.

Foto: concept ajuta-ma sursa Shutterstock

2. Tinteste sus

Truc: cere mai mult decat ti-ai dori de fapt, dupa care renegocieaza.

Acest truc poate fi aplicat cel mai bine in viata profesionala. Astfel, ori de cate ori vrei sa obtii un raspuns afirmativ sau salariul dorit, cere cu mult mai mult decat ti-ai dori de fapt. Dupa ce ti-a fost refuzata cererea, devino mai intelegator si cere suma sau lucrul pe care ti-l doreai de la bun inceput, poate chiar un picut mai mult. Persoana cu pricina se va simti vinovata ca te-a refuzat intial si va fi mult mai dispusa sa te ajute de data aceasta.

Foto: drumet se bucura de apus pe munte sursa Shutterstock.com

3. Foloseste numele sau titlurile persoanelor

Truc: Cand te adresezi, foloseste numele sau titlul persoanei.

Dale Carnegie sustinea in cartea sa „Cum sa castigi prieteni si sa influentezi oameni” ca numele propriu/nostru este cel mai confortabil cuvant pe care il auzim. Reprezinta o parte importanta a identitatii noastre si auzindu-l ne validam existenta. Tocmai de aceea, atunci cand persoana cu care vorbim il foloseste, tindem sa o simpatizam.

La fel se intampla si in cazul titlurile. Oamenii tind sa se poarte in functie de statutul pe care il detin. Te poti folosi de acest fapt adresandu-te persoanelor cu titlul pe care incearca din rasputeri sa si-l asume: „prietene”, „iubita”, ‚sef”, „doctore” etc.

Citeste si:
Alexandra Stan, noi declarații despre mariajul toxic pe care l-a...
Alexandra Stan, noi...
Foto: buna sunt minunat ilustratie sursa Shutterstock.com

4. Fa complimente

Truc: Fa complimente si poti ajunge departe.

Pare simplu si la mintea cocosului: complimentele plac oricui atata timp cat sunt sincere. Exista insa o categorie de oameni care nu le suporta consideranu-le o forma de linguseala. Cum ne dam seama care sunt acestia? Eh bine, poti delimita dupa urmatoarele criterii:

- daca persoana careia te adresezi si pe care o complimentezi are o stima de sine ridicata, va considera complimentul tau ca fiind sincer si te va aprecia;

- daca persoana careia te adresezi are probleme cu stima de sine, iar tu ii faci un compliment, va deveni suspicioasa si va crede ca iti bati joc de ea.

Foto: compliment buna treaba pe servetel langa cafea sursa Shutterstock.com

5. Imita comportamente

Truc: Imita comportamentul persoanelor pe care vrei sa le influentezi

Citeste si:
10 trucuri psihologice puternice pentru a obține ceea ce vrei
10 trucuri psihologice...

Este mult mai probabil ca cei care imita comportamentul unor persoane sa fie mai placuti de cei pe care ii copieaza. Anumitor oameni le este foarte usor sa imite comportamentul, gesturile sau chiar modul de vorbire al celor dintr-un grup. Le se spune cameleonici si are, de multe ori, o conotatie negativa.

De ce functioneaza acest truc? Pentru ca imitandu-le reactiile, cei copiati isi simt atitudinea validata, ceea ce ii face sa se simta mai increzatori.

Foto: om cu masca fericita sursa Shutterstock.com

6. Foloseste-te de oboseala

Truc: Cere favoruri atunci cand persoana cu pricina este obosita.

Atunci cand sunt obositi, oamenii tind sa iti accepte mai usor favorurile. Cere unul seara, cand energia mentala a persoanei cu prinica scade considerabil. Poate nu vei primi un raspuns pozitiv pe loc, insa, pe fondul oboselii iti va promite ca te va ajuta cat mai curand. Si in cele mai multe cazuri chiar asa se intampla.

Citeste si:
Puterea primită la botez: Cum te influențează numele în viața ta...
Puterea primită la botez: Cum...
Foto: fete plictisite sursa Shutterstock.com

7. Fa o cerere care nu poate fi refuzata

Truc: Vorba lui Don Vito Corleone - make them an offer they can't refuse.

Eh, iata, un truc invers celui in care te invatam sa „tintesti sus”. De aceasta da, fa exact opusul – incepe cu o cere mica, foarte rezonabila pe care nimeni nu o poate refuza. Dupa care, in urmatoarele zile, pluseaza cu alte cereri si favoruri micute.

Psihologii spun ca acet truc functioneaza doar daca lasi ceva timp intre cereri si favoruri.

Foto: accept si refuz scrise pe tabla sursa Shutterstock.com

8. Nu critica

Truc: Nu corecta oamenii atunci cand gresesc.

Carnegie spunea in cartea sa ca spunand cuiva ca se inseala ajungi sa indepartezi persoana respectiva. Bine, bine, dar nu putem fi de acord cu toate.

Cum ne exprimam atunci dezacordul? Exista o tehnica numita „pivotul Ransberger” inventatat de Ray Ransberger si Marshall Fritz. Ideea din spatele tehnicii este foarte simpla: il loc sa iti contrazici interlocutorul, asculta-l cu atentie si incearca sa intelegi cum gandeste si de ce. Apoi explica-i punctele de vedere comune pe care le aveti si, folosindu-te de acestea, poti incepe sa iti expui propriile puncte de vedere.

Citeste si:
8 trucuri psihologice interesante pentru a citi mințile oamenilor
8 trucuri psihologice...
Foto: doi omuleti tipand la un om suparat sursa Shutterstock.com

9. Parafrazeaza

Truc: Parafrazeaza-i pe ceilalti pentru a le arata ca ii intelegi

Una din cele mai simple metode de a influenta este parafrazarea. Repetand ceea ce interlocutorul nostru spune, ii dam senzatia ca il intelegem si ca empatizam cu el. In urma urma unor studii s-a descoperit ca terapeutii care folosesc ascultarea reflexiva au mai mult succes si au avut o relatie mai buna cu pacientii lor.

10. Da din cap

Truc: Aproba ceea ce spune interlocutorul dand din cap

Alaturi de mimetism, aceasta tehnica ne face sa parem mai intelegatori, mai empatici. Oamenii de stiinta au observat ca atunci cand dai din cap in cadrul unei conversatii si interlocutorul va face la fel, crescand sansele ca acesta sa fie de acord cu propunerea noastra.

Folositi acest truc in viata profesionala pentru a mari sansele de reusita ale unei negocierei.

Foto main: barbat cu activitate cerebrala intensa sursa Shutterstock.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.