Pe 10 martie, o cometa ar putea fi vizibila pe cerul Romaniei. Evenimentul nu trebuie ratat, urmatoarea vizita a cometei fiind 'programata' peste 110.000 de ani.

O cometa din zonele indepartate ale Sistemului Solar, numita Pan-STARRS, va aparea pe cer in aceasta luna. Cu putin noroc, cometa va putea fi vizibila pana la sfarsitul lunii daca magnitudinea acesteia nu va scadea brusc sub limita vizibilitatii.

Cometa Halley

Cometa Pan-STARRS, descoperita pe 6 iunie 2011 de telescopul panoramic de supraveghere din Hawaii, va atinge punctul de minima apropiere pe 5 martie 2013. Incepand cu 10 martie, cometa va fi vizibila imediat dupa apusul Soarelui, foarte aproape de orizontul vestic.

Evenimentul nu trebuie ratat, urmatoarea vizita a cometei fiind „programara” peste 110.000 de ani.

In Romania, cometa va putea fi vazuta dupa data de 10 martie, scrie scienceworld.ro, inspre vest, cand inca nu s-a inserat complet. Exista, bineinteles, sanse ca in locul unui spectacol ceresc unic sa avem parte de o mare dezamagire, iar magnitudinea cometei sa scada brusc sub limita vizibilitatii. "

"Din cauza distantei mici dintre ea si Soare, Pan STARRS ar trebui sa fie foarte activa, sa produca mult praf si prin urmare sa aiba o coada lunga de gaz si praf. Cu toate acestea, ea s-ar putea sa fie greu de observat. Privind de pe Pamant, cometa va fi foarte aproape de Soare. Asta inseamna ca ea se va putea observa in amurg, atunci cand cerul nu este in totalitate intunecat”, a explicat Matthew Knight de la Observatorul Lowell, potrivit telegraph.co.uk.

Sursa foto main: Wikipedia


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.