O colectie spectaculoasa de fotografii realizata in timpul primelor teste ale bombei cu hidrogen.

„Din anumite motive, era bombei atomice nu mi se pare atat de inspaimantatoare. Am incredere ca sunt si vor fi in continuare suficiente persoane rationale care vor controla corespunzator progresele omenirii”, scria Leonard P. Schultz, unul din oamenii de stiinta trimisi de Institutul Smithsonian sa observe efectele testelor nucleare din Antolul Bikini, Oceanul Pacific.

In iulie 1946, Statele Unite au efectuat doua teste nucleare, primele din mai mult de 1.000 realizate in cursul urmatoarelor cinci decenii. Cunoscute sub denumirea de „Operatiunea Crossroads”, testele aveau ca scop observarea efectelor armelor nucleare asupra navelor militare, precum si masurarea expunerii la radiatii. In cadrul operatiunii au fost lansate doua bombe nucleare, Able pentru explozia atmosferica si Baker pentru detonatia subacvatica, fiecare cantarind 23 kilotone, scrie Wikipedia.

Vezi mai multe imagini in GALERIA FOTO

Potrivit Smithsonian Natural Museum of Natural History, pe 1 iulie 1946, la ora 9 dimineata, a fost lansata prima bomba, Able. Detunarea a avut loc la aproximativ 160 de metri desupra apei, avand ca tinta o flota formata din nave mai vechi sau scoase din uz ale Statelor Unite sau nave germane si nipone capturate in timpul razboiului.

Pe 25 iulie 1946 este detonata cea de-a doua bomba, Baker. Efectele exploziei subacavatice au fost atat de intense, incat oamenii de stiinta au fost nevoiti sa astepte o saptamana pentru a se putea intoarce in Antolul Bikini. Spre exemplu, animalele folosite pentru a testa nivelul radiatiilor au supravietuit doar cateva zile, iar efectele asupra navelor si echipamentelor ramase intregi au putut fi observate timp de 10 ani. Pentru a intelege mai bine amploarea efectelor, pututi urmari clipul de mai jos:

Citeste si:
Dacia Spring a primit un rating de 5 stele în cadrul testelor Green...
Dacia Spring a primit un...

O alta detonare era programata pentru anul 1947, nume de cod Charlie, insa a fost amanata datorita incapacitatii marinei Americane de a decontamina navele expuse radiatiilor.

„Operatiunea Crossroads” a avut loc la doar un an de la lansarea primei bombe nucleare, "Little Boy", aruncata in data de 6 august 1945, deasupra orasului Hiroshima.. Mai mult, evenimentul a devenit unul de o importanta majora in arhivele istoriei si datorita faptului ca aproximativ 42.000 de oameni – soldati, oameni de stiinta sau jurnalisti – au asistat la exploziile impresionante si la rezultatul distrugerilor navelor acostate in jurul "zonei zero", unde avea loc explozia.

Fara doar si poate, imagini in timpul exploziilor sunt pe cat de spectaculoase, pe atat de cutremuratoare.

Mai multe imagini puteti vedea in GALERIA FOTO.

Citeste si:
Cauza exploziei de la Călimănești. CNAIR: „Se dovedește că meseria...
Cauza exploziei de la...

Sursa foto: Wikimedia Commons


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.