Pe 7 august, in cadrul unui eveniment desfasurat in California, presedintele Steve Jobs a ridicat cortina din fata ultimei generatii de computere iMac.

Dupa o lunga perioada in care Apple a dezvoltat produse pe segmente noi de piata, cum ar fi iTunes, seria iPod pe piata dispozitivelor de redare audio / video si iPhone, un mare succes in lumea telefoniei mobile, americanii s-au intors si la produsele care i-au consacrat.

Pe 7 august, in cadrul unui eveniment desfasurat in California, presedintele Steve Jobs a ridicat cortina din fata ultimei generatii de computere iMac. Desi ceremonia a avut ca scop si prezentarea suitelor iWork '08 si iLife '08, atractia serii a fost noua serie iMac, care aduce un nou concept de design si performate de ultima generatie. Dupa cum am fost dintotdeauna obisnuiti, Apple a creat un design care uimeste prin simplitate si finete. La prima privire asupra dispozitivului, ne punem cu totii intrebarea: unde este unitatea centrala? Din declaratiile companiei producatoare, am aflat ca toate componentele sunt incluse in monitorul care masoara doar cativa centimetri grosime.

Prin acest proiect, Apple a realizat o reconfigurare a formelor dispozitivelor care formeaza un computer si totodata a redus foarte mult dimensiunile acestora. Practic, noul iMac, cu exceptia dispozitivelor periferice, este un monitor de 20 sau 24” cu un brat din aluminiu, un mouse si o tastatura, toate cu design atat de simplu, dar totodata atat de atractiv. Presedintele Steve Jobs declara ca detaliile sunt cele care fac produsul interesant. Daca aruncam o privire mai atenta asupra iMac-ului, observam ca singurul surub vizibil este cel care fixeaza capacul sloturilor de memorie.

Cu toate ca dimensiunile sunt foarte reduse, Apple a inclus si o camera web denumita generic iSight, iar pe laterala dreapta se afla fanta unitatii optice. Tastatura este de asemenea un simbol al simplitatii, dar poate nu si unul al eficientei. In privinta perifericului de doar cativa milimetri grosime, ar trebui luata in considerare si viteza cu care se poate folosi.

Apple a pastrat vechile afinitati in ceea ce priveste platforma folosita pentru noua serie iMac. Computerele folosesc doua procesoare cu doua nuclee: Core 2 Duo la frecvente cuprinse intre 2.0 si 2.4 GHz sau Core 2 Extreme la 2.8GHz. Capacitatea de memorie variaza intre 1 si 4 GB DDR2, iar spatiul de stocare este cuprins intre 250 GB si 1TB, in functie de cererile utilizatorilor. Placile grafice intre care cumparatorii pot opta sunt ATI Radeon HD 2400 XT sau 2600 PRO, nu foarte performante, dar potrivite pentru pentru un sistem care nu se impaca prea bine cu gamerii, cum este MAC OS X. In plus, Apple a dovedit ca nu este inca pregatita pentru integrarea unui mediu Blu-ray sau HD-DVD, unitatea optica denumita SuperDrive fiind capabila sa citeasca doar CD-uri si DVD-uri.

Rezolutia maxima a monitorului de 20” este de 1680 x 1050, iar cea a celui de 24” de 1920 x 1200. In spatele acestora sunt ascunsi conectorii: USB, Firewire, audio, mini DVI si pentru placa de retea. In ceea ce priveste tehnologiile wireless, iMAC ne ofera: Bluetooth, WiFi 802.11n si un senzor IR.

Pretul celui mai ieftin iMac, dotat cu 1GB memorie, hard disk de 250GB si display de 20” este de 1199 $. Pretul ajunge pana la 1799 $ pentru configuratii mai performante si un ecran de 24”.

Articol de Andrei Muraru


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.