Desi conceptual nu vorbim despre ceva nou, lumea Ultra Mobile PC-urilor se afla in continua miscare datorita maririi puterii procesoarelor odata cu comprimarea dimensiunilor.

Desi conceptual nu vorbim despre ceva nou, lumea Ultra Mobile PC-urilor se afla in continua miscare datorita maririi puterii procesoarelor odata cu comprimarea dimensiunilor. Jumatate laptop, jumatate PDA, UMPC-urile sunt computere cu care se pot realiza operatiuni aproape identice cu cele efectuate de un PC normal.

Totusi, aceste dispozitive pot fi comparate mai bine cu un notebook, intrucat sistemul de operare este specific acestuia: Windows XP sau Vista. Totusi, produsele seriei Q1 pot fi folosite atat pe post de computer portabil, cat si ca mediu multimedia sau de stocare a datelor.

Din gama produselor Samsung, seria Q1 ne-a pregatit trei produse: Q1, Q1B si Q1 Ultra. Marimile celor trei modele sunt asemanatoare: Q1 si Q1B masoara 227 x 140 x 26,5 mm, iar Q1 Ultra este ceva mai mic, masurand doar 124 mm latime si 24mm grosime. Diferentele intre cele trei produse vin din partea performantelor componentelor si a spatiului de stocare.

Pe langa facilitatile cu care suntem deja obisnuiti, intre care touchscreen, butoane programabile, joystick-ul de pe marginea ecranului sau posibilitatea accesarii internetului, modelele seriei Q1 ne intampina si cu alte calitati. Deschizatorul gamei foloseste un procesor cu consum redus de energie din clasa Intel Pentium M sau Intel Celeron M. Ecranul masoara 7” si are o rezolutie maxima de 800 x 600. Utilizatorii pot alege intre un spatiu de stocare de 20, 40, 60 GB si 512 MB sau 1GB de memorie. Printre posibilitatile de comunicare se numara o placa de retea wireless 802.11b/g (WiFi/WLAN), o placa de retea 10/100 MB si tehnologia Bluetooth 2.0. Q1 mai ofera posiblitatea conectarii prin porturi USB, posibilitatea legarii la un monitor sau la un sistem audio extern. Cantarind aproape 800g, acest model este cel mai greu din serie, are o autonomie de functionare de pana la 3,5 ore si foloseste sistemul de operare Windows XP Tablet Edition.

Diferentele dintre modelele Q1 si Q1B sunt destul de mici, inginerii de la Samsung intgrand acestui produs un procesor VIA C7M cu un consum foarte mic de energie si schimband totodata sistemul de operare Windows XP cu Windows Vista Business. De asemenea, nu a mai fost considerata necesara utilizarea unei placi de retea cu fir.

In varful piramidei se situeaza Q1 Ultra, un UMPC dotat cu o tastatura QWERTY situata pe mariginile ecranului, doua camere digitale: una foto de 1,3 MP si un webcam de 0.3 MP si posibilitatea folosirii tehnologiei HSDPA. Performantele au fost imbunatatite prin folosirea procesorului Intel A110, model fabricat special pentru industria UMPC-urilor. Hard Disk-ul poate stoca 60GB, iar memoria RAM este de 1GB. Rezolutia display-ului touchscreen de 7” a crescut si ea la 1024 X 768. In plus, Q1 Ultra are incorporat un cititor de carduri SD, are o autonomie de pana la 6 ore si cantareste doar 690g. Acest model este pus in vanzare la pretul aproximativ de 1200$ fara taxe.

Foarte atragatoare, mini computerele Samsung pot fi de mare ajutor celor care doresc sa fie in permanenta conectati la cele mai imporatante evenimente.

Articol de Andrei Muraru


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.