Probabil toti ne dorim sa traim o a doua viata pentru a ne implini visele nerealizate...

Second life: a doua ta viata, doar la un click distantaProbabil toti ne dorim sa traim o a doua viata pentru a ne implini visele nerealizate sau pentru a face tot ce nu am putut sa facem in prima existenta. Pana acum nu au existat dovezi certe in privinta reincarnarii, asa ca trebuie sa ne multumim cu o singura viata. Sau nu? Cei care "traiesc" in Second Life, o lume virtuala, paralela de cea in care traim fizic, ne-ar raspunde printr-o negatie sigura. Nu este vorba despre scenariul unui film SF, nici de vreo estimare a viitorului, ci prezentul care se desfasoara chiar sub ochii nostri! in prezent, un milion de oameni isi traiesc si o a doua viata.

Second life: a doua ta viata, doar la un click distantaViata la doar un click distanta!

Cei care au vazut trilogia Matrix pot fi impartiti in doua categorii, in functie de importanta pe care au dat-o acestui film. Primii si cei mai multi sunt cei care s-au simtit bine vazand un film cu efecte speciale uimitoare si cu Keanu Reeves.
A doua categorie sunt insa cei care au inteles din Matrix mai mult decat dintr-un simplu film de actiune, adica cei care chiar si-au pus intrebari in legatura cu intreaga lume in care traim. Viata artificiala pe care o traiau oamenii din Matrix este insa la doar cativa pasi de noi.

Veti intelege acest lucru dupa ce veti citi cum cei de la Linden Labs au creat o existenta virtuala, paralela, in care absolut orice este posibil: puteti arata cum vreti, sunteti nemuritori, cheltuiti bani sau va casatoriti si faceti toate aceste lucruri cu oameni reali, ca si voi, insa materializati fizic sub forma de biti. Inchipuiti-va ce ar insemna sa iei Yahoo Messenger, MySpace, YouTube, Hi5 si sa le amesteci cu The Sims si World Of Warcraft peste care torni putin e-Bay. Si astfel Linden Labs a creat Second Life!

Second life: a doua ta viata, doar la un click distantaAleg pilula rosie - intru in a doua existenta

Probabil va amintiti cum Neo alege in Matrix pastila rosie oferita de Morpheus pentru a patrunde in realitate. Exact asa m-am simtit si eu cand am intrat in Second Life, numai ca am patruns in irealitate, deci socul nu a fost la fel de mare. Trebuie sa marturisesc ca la inceput mi s-a parut totul o gluma, un joc in care nu puteam sa fac nimic.
Cred ca inceputul este asa pentru toti: esti o figurina 3D dezbracata, aruncata pe o insula pe care toti ceilalti sunt la fel ca tine si asteapta sa vada ce se intampla in lumea Second Life, insa nimeni nu te invata mai nimic. Incet, incet te misti pe insulita si incepi sa gasesti si sa afli din ce in ce mai multe lucruri, ca in viata reala.

Astfel descoperi ca nu esti singurul "virgin" in SL si ca poti comunica cu oameni la fel ca tine. Pana te obisnuiesti cu interfata si engine-ul jocului iti ia ceva timp, dar nu foarte mult fiindca aceasta combina eficient interfata tipica a unei aplicatii de Windows cu cea a unui joc simulator. Cred ca momentul - cheie, in care chiar simti ca ai patruns intr-o lume noua, este cel in care iti gasesti o identitate fizica, editand aspectul personajului tau.

Second life: a doua ta viata, doar la un click distantaElf gotic cu ochii verzi imbracat intr-o jacheta din piele de zebra rosie

Cam asta eram eu, dupa ce am terminat cu editarea "eu-lui" meu virtual, Iulian Piccard. Interfata de editare a avatarului m-a captivat din prima datorita diversitatii cuprinzatoare. Practic, poti sa arati cum vrei. Singura limitare este propria imaginatie.
Urmatoarea descoperire vitala a fost faptul ca am o harta pe care pot sa o folosesc pentru a ma teleporta oriunde in SL. Zis si facut. Am ajuns astfel intr-o regiune numita "Zephyr Heights", un orasel construit de o adolescenta din S.U.A., care si-a deschis acolo un magazin virtual de skateboard-uri din vanzarea carora scoate dolari Linden, pe care apoi ii transforma in dolari americani.

In acest loc am cunoscut un alt personaj, la fel ca si mine, dar "batran" de trei luni de zile, pe care il chema Tleva Caballero. Impreuna am mers la o parada de moda, ne-am plimbat cu masina lui, am fost intr-un club de dans, am vizitat gradinile Apollo si am ajuns intr-un templu zen-buddhist, unde am servit o cana de ceai, totul la rezolutie de 1024 x 768.

Exista viata dupa monitor?

Prima zi a fost intr-adevar distractiva, insa a doua zi petrecuta in Second Life m-a pus pe ganduri. Mergand intr-un magazin de haine, am inceput sa port conversatii cu proprietara magazinului si cu fratele acesteia. Le-am povestit ca sunt jurnalist la PC World si ca scriu un articol despre Second Life. Reactia nu a fost insa una de entuziasm, pe care o au de obicei oamenii in viata reala, ci una de scepticism si suspiciune. Intre timp, s-au strans mai multe avataruri in jur, care ma intrebau si ele cine sunt cu adevarat si de ce nu am luat acreditari de presa.

Am inceput sa rad, atat in fata monitorului cat si in interiorul sau, pentru ca nu ma gandisem sa ma acreditez ca reporter in acea lume virtuala. Unul dintre avataruri insa, mi-a reprosat ca nu sunt suficient de informat, exemplificandu-mi cazuri in care "rezidenti" ai Second Life au scapat informatii despre adevarata lor identitate si au fost atacati, jefuiti sau chiar urmariti de indivizi pe care nu ii cunosteau. Am ramas surprins de asemenea fapte, insa abia atunci am realizat ca lumea virtuala din Second Life este cat se poate de reala si ca legaturile sau similaritatile sale cu viata reala sunt extrem de importante, mai ales pentru rezidenti. Nu am apucat sa termin conversatia inceputa pentru ca zona in care eram urma sa fie regenerata in mai putin de un minut, deci trebuia sa ne teleportam in alta parte, pentru a nu iesi automat din SL.

Second life: a doua ta viata, doar la un click distantaLa final

Massively Multiplayer Online Game sau MMO Life? Aceasta este intrebarea. Unde incepe si unde se termina jocul in Second Life? Dar viata? Ce este real si ce nu? incasarile inregistrate de catre Linden Labs sau de cei care isi deschid magazine in spatiul virtual sunt lucruri cat se poate reale, ca si persoanele din spatele avatarurilor.
Exista limite in lumea virtuala? Second Life este o lume care ridica o multitudine de probleme legate de existenta catre care se indreapta omenirea. Scenariul din Matrix pare, desigur, exagerat si socant in comparatie cu acest joc pe Internet, insa pentru toate lucrurile exista un inceput. Pe de alta parte, Second Life ar putea deveni ultimul program folosit vreodata de umanitate, deoarece poate include toate aplicatiile posibile, poate face orice, iar lucrurile vor evolua rapid. In plus, potentialul imens al eficientei si securitatii comunicarii dintre oamenii de pe intreaga planeta pe care Second Life il ofera nu poate fi neglijat, cum nu poate fi nici cel economic, publicitar sau mediatic.

Second Life - 20.000 de biti sub realitate... pcworld.ro

Sursa: PCWorld


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.