Inteligenta artificiala avanseaza. Computerele pot scrie povesti si poezii si chiar se pricep la asta. Iata cateva exemple.

„True Love” este una din primele fictiuni generate de un calculator, in 2008. A fost publicata de o publicatie ruseasca si a fost scris de un calculator programat de o echipa de specialisti IT.

Romanul de 320 de pagini aduce foarte mult cu „Anna Karenina” a lui Lev Tolstoy si a fost scris in stilul autorului japonez Haruki Murakami. Iata un fragment:

Kitty nu a putut adormi pentru o buna perioada de timp. Nervii ei erau intinsi ca doua corzi si, pana si paharul de vin cald pe care il pregatise Vronksy nu a ajutat-o sa adoarma. Intinsa in pat, isi amintea iar si iar monstruasa scena petrecuta pe pajiste.

Foto: cyborg sursa Shutterstock.com

In urma cu doi ani, profesorul Philip Parker de la Instead Business School a creat un software capabil sa genereze oeste 200.000 de carti.

Totusi, intrebarea ramane: va reusi inteligenta artificiala sa pacaleasca oamenii?

Aceasta intrebare si-a pus-o si Alan Turing, in 1950. In incercarea de a-si da seama daca „masinile pot gandi”, Turing a creat un test – daca oamenii nu vor putea face diferenta dintre raspunsurile date de un calculator si cele date de o persoana, atunci ar fi clar ca masinile pot gandi.

Pentru a testa capacitatea computerelor din ziua de astazi de a pacali oamenii cu inteligenta lor, BBC a pus fata in fata doua poezii: una scrisa de un computer si una scrisa de poetul Luke Write.

Pentru adevar de ????

Adevarului ii inchin aceste multumiri,

Cand aveam nevoie de ceva precum realitatea

Cand scriu si desenez spatii albe

Mereu ma folosesc de actualitate

Caut intotdeauna mai mult,

In incercarea de a-ti aduce laude!

Si te ador nespus,

Desi lipsesti in nenumarate feluri

Pentru Felicity de ????

Felicity, draga mea, mii de miltumiri,

Citeste si:
Poezia lui George Buhnici. Cine a scris-o și cum sună versurile...
Poezia lui George Buhnici....

Cecul pe care mi l-ai trimis a venit la tanc

Maine voi merge la banca

Pentru a-mi plati chiria

Imi cer scuze pentru rima proasta

Sunt obosit

Poate daca imi vei trimite mai multi bani data viitoare

Iti voi scrie un sonet.

Care dintre cele doua crezi ca a fost scrisa de un poet si care de un calculator?

Afla raspunsul pe pagina urmatoare

Probabil ca va veti da seama ca prima poezie este cea scrisa de un calculator, dar, trebuie sa admiteti ca diferenta nu este chiar atat de mare.

In vara acestui an, pentru prima data, un calculator a reusit sa treasca testul Turing, pacalind juriul ca este un copil de 13 ani.

Articol preluat Business Insider

Foto: inteligenta artificiala sursa Shutterstock.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.