Tot mai multe persoane doresc sa-si construiasca o casa pentru a se refugia de aglomeratia urbana.

Tot mai multe persoane doresc sa-si construiasca o casa pentru a se refugia de aglomeratia urbana. Dace te numeri printre acestea, trebuie sa stii ca lucrarile nu pot incepe pana la obtinerea autorizatiei de construire, fapt care presupune un demers complicat si de cele mai multe ori anevoios.

Pentru a-ti oferi cateva lamuriri, iti prezentam cei mai importanti pasi spre obtinerea autorizatiei de construire.

Certificatul de Urbanism (C.U.)

Primul pas pentru obtinerea autorizatiei de construire este solicitarea certificatului de urbanism, pe care il elibereaza primaria de care apartine terenul pe care vrei sa construiesti.

Pentru eliberarea acestuia se depune un dosar care trebuie sa contina:

- Copie dupa buletinul beneficiarului;

- Copie dupa titlul de proprietate (contract de vanzare-cumparare);

- Planuri cadastrale la scarile 1:500 si 1:2000 care se obtin de la oficiul de cadastru;

- Formular tip oferit de catre primarie.

Dupa depunerea acestui dosar primaria este obligata prin lege sa emita certificatul de urbanism in termen de maxim 30 de zile.

In certificatul de urbanism vor fi trecute avizele pe care va trebui sa le obtii in vederea eliberarii autorizatiei de construire. Acestea variaza in functie de ce anume doresti sa construiesti si in functie de amplasament: salubritate, canalizare, alimentare cu apa, energie electrica etc.

Dupa eliberarea certificatului de urbanism urmatorul pas este realizarea proiectului de autorizatie de construire, timp in care poti sa obtii si avizele necesare.

Proiectul de autorizatie de construire (P.A.C.)

Proiectul de autorizatie de construire, cuprinde in general trei sectiuni:

- proiectul de arhitectura

- proiectul de rezistenta

- proiectele de instalatii

Citeste si:
Festivalul de artă „Diploma Show”, la a noua ediție. Ce pot admira...
Festivalul de artă „Diploma...

Exista anumite avize, precum cel de aparare civila sau securitate la incendii (P.S.I), pentru obtinerea carora este nevoie si de proiectul de autorizatie. Din acest motiv, pentru ca lucrurile sa se desfasoare cat mai rapid este indicat ca proiectul si obtinerea avizelor sa se realizeze concomitent.

In anumite situatii certificatul de urbanism poate specifica faptul ca proiectul de autorizatie trebuie avizat de catre verificatori atestati.

In momentul in care proiectul este finalizat acesta trebuie depus la Inspectia de Stat in Constructii (I.S.C.) care se gaseste in fiecare resedinta de judet.

Proiectul de autorizatie de construire trebuie inregistrat la Ordinul Arhitectilor din Romania (O.A.R.)

Autorizatia de construire

Dupa ce ai urmat toti acesti pasi, se depune dosarul cu toate avizele, certificatul de urbanism si P.A.C. la primarie. Daca totul corespunde cerintelor din certificatul de urbanism primaria este obligata prin lege sa emita autorizatia de construire in termen de 30 de zile.

Citeste si:
Purtatorul de cuvant al Patriarhiei: Nu ne opunem
Purtatorul de cuvant al...

In situatia in care dosarul nu este complet, primaria trebuie sa comunice beneficiarului ceea ce lipseste din dosar.

Foarte important!

Nu te poti apuca de proiect pana cand nu ti s-a eliberat certificatul de urbanism deoarece acesta iti ofera niste indici necesari in elaborarea proiectului, precum Procentul de Ocupare al Terenului (P.O.T.), Coeficientul de Utilizare al Terenului (C.U.T.), numarul maxim de nivele, inaltimea maxima la cornisa, coama sau atic etc.

Nu uita ca lucrarile, prin lege, nu pot incepe pana la obtinerea autorizatiei de construire.

Certificatul de urbanism nu tine loc de Autorizatia de construire.

In cele mai multe cazuri, toate demersurile in vederea obtinerii autorizatiei de construire trebuie sa le faci singur deoarece sunt putine firmele de arhitectura care ofera asemenea servicii.

Succes!

Citeste si:
În ce sector va crește salariul minim pe economie. Mulți români...
În ce sector va crește...

Articol realizat cu ajutorul sfaturilor Arh. Rozsnyai Balint
[Via]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.