Fotografia inseamna arta, comunicare si relaxare.

Fotografia inseamna arta, comunicare si relaxare. Prin fotografie poti sa te exprimi mai bine decat prin 1000 de cuvinte. Trebuie doar sa imortalizezi ce iti place, sa pui suflet si sa acorzi multa atentie detaliilor. Daca esti pasionat de fotografie, dar lucrurile nu sunt atat de simple cand vine vorba despre realizarea pozei perfecte, nu trebuie sa schimbi aparatul sau sa renunti. Trebuie pur si simplu sa ai in vedere cateva lucruri, si fotografiile tale vor fi exceptionale.

In primul rand, nu te grabi. Studiaza bine subiectul pe care vrei sa-l fotografiezi. Gaseste cel mai bun unghi, cea mai buna distanta si cea mai buna lumina. Concentreaza-te asupra fotografiei si fa mai multe cadre. Modul ideal de a invata este sa-ti (re)analizezi propriile rezultate.

Cele mai bune momente pentru a face fotografii sunt diminieata si dupa-amiaza. In timpul zilei trebuie sa eviti ca razele perpendiculare ale soarelui sa se intersecteze cu ceea ce fotografiezi. Seara si dimineata aceste raze permit un unghi foarte bun pentru obtinerea unor reflexii spectaculoase.

Nu incerca sa “bagi” totul intr-o fotografie. Pastreaza simplitatea cadrului, alege unghiuri unice si cauta sa incluzi contradictii in fotografie (ex: o masina neagra in fata unui perete alb).

Fotografiaza subiecte interesante, care starnesc curiozitatea - atat a ta, cat si a privitorului.

Evita centrarea obiectului in fotografie, pentru ca aceasta tehnica este deja prea populara, statica si plictisitoare. Imparte cadrul in 9 cadrane interioare si focalizeaza obiectul intr-unul dintre acestea. Incadrarea subiectului in stanga sau in dreapta imaginii este de asemenea o tehnica invechita care nu se mai prefera in fotografia profesionista.

Lasa subiectul sa “respire” in fotografie. Spatiul trebuie sa fie liber in partea in care este orientat subiectul. De exemplu, daca realizezi un portret, iar persoana respectiva priveste in partea dreapta, iar tu lasi loc in partea stanga, subiectul va parea "sufocat" si nimeni nu va desprinde esentialul din fotografia ta.

Citeste si:
Andreea Tonciu a dat cărțile pe față. Își editează toate pozele de...
Andreea Tonciu a dat cărțile...

Alege bine momentul fotografierii. Fotografiile premeditate sunt clasice si plictisitoare. Cauta sa suprinzi subiectele in starea lor naturala. Nu cauta pozitii superficiale "de poza", ci mai degraba pozitii care exprima lucrurile asa cum sunt.

Este recomandat sa te apropii de subiect folosind cat mai putin zoom-ul. Astfel, vei avea o poza mult mai clara si mai expresiva.

Incearca sa gasesti o “rama” mai mult sau mai putin imaginara in jurul subiectului tau. In felul acesta privirea va pica exact pe subiectul surpins in fotografie si astfel va fi mult mai evident.

Linia orizontului nu trebuie sa fie niciodata la mijloc, ci in prima jumatate sau in a doua jumatate, in functie de partea in care se desfasoara actiunea.

Spatiile goale sunt dramatice, formele geometrice pot crea subiecte interesante si excentrice, iar in subiectele urate poti sa descoperi adevarate capodopere (ex: o casa darapanata, un copil sarac, etc). Tot ce trebuie sa faci este sa explorezi si sa-ti pui inaginatia la contibutie, toate acestea fara a avea un aparat performant, ci doar talent si dorinta de a exprima ceva.

Citeste si:
Interesul crescut al româncelor pentru portrete foto în stil fine art
Interesul crescut al...

Autor: Alex Todoran


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.