Multe persoane care se afla in cautarea unui job, si nu au totusi experienta necesara, sau poate ca nu au deloc, se simt norocoase sa primeasca, cam orice li se ofera. Dar, chiar daca salariul nu este cel asteptat, locatia nu este convenabila sau pur si simplu job-ul nu ti se potriveste, cateodata chiar trebuie sa spui: Nu, mersi.

Multe persoane care se afla in cautarea unui job, si nu au totusi experienta necesara, sau poate ca nu au deloc, se simt norocoase sa primeasca, cam orice li se ofera. Dar, chiar daca salariul nu este cel asteptat, locatia nu este convenabila sau pur si simplu job-ul nu ti se potriveste, cateodata chiar trebuie sa spui: Nu, mersi.

In cautarea obositoare pentru un job, e mult mai tentant sa refuzi o oferta verbal, si sa sari peste partea cu scrisoarea, dar este mult mai profesional sa scrii aceea scrisoare pentru a refuza oferta. Nu uita de aceste patru sfaturi cand cand alcatuiesti scrisoarea:

Fii prompt.

De indata ce te-ai hotarat, suna manager-ul firmei care se ocupa de angajari si scrie scrisoarea prin care refuzi oferta propusa de ei.

Fii politicos.

Scrisoarea ta ar trebui sa fie profesionala si politicoasa. Poate ca acum vrei sa refuzi acest post, dar mai tarziu, nu te-ar deranja sa te ia in considerare si pentru alte oportunitati de job-uri. Unele persoane aflate in cautarea unui job, se folosesc de aproape orice imprejurare pentru a-si creea legaturi ; nu e un lucru rau sau negandit, asa ca multumeste fiecarei persoane care te-a intervievat si ureaza-le atat lor cat si companiei lor, mult succes.

Fii diplomatic.

Daca ai primit o alta oferta mai generoasa, evita sa mentionezi detalii despre locul de munca pe care il accepti. Lasa manager-ul care s-a ocupat de angajari, sa creada ca ai fost impresionat de companie si ca te-ai gandit cu atentie la propunerea lor, dar accepti o pozitie care se potriveste mai bine intereselor tale de cariera.

Fii concis.

Aceasta scrisoare nu este locul in care sa te mandresti cu realizarile carierei tale. Compania este deja constienta de valoarea ta, asa ca ai grija ca scrisoarea ta sa fie simpla si draguta.

Exemplul 1.

16.05.2004

Dumitrascu Iulia

Manager

Compania X

Str. Republicii, nr. 312

Brasov, 481157

Doamna Dumitrascu:

Va multumesc foarte mult pentru postul de assistant manager pe care mi l-ati oferit. Dupa o perioada de analiza foarte atenta am hotarat ca trebuie sa refuz propunerea dumneavoastra. Desi ati fost extrem de incurajatoare in sublinierea unei ocazii de promovare in cadrul Companiei X, am acceptat o alta oportunitate care e mult mai apropiata de aptitudinile mele si de linia pe care am propus-o carierei mele.

Citeste si:
Tily Niculae și-a început cariera la doar 16 ani. Cât de greu i-a...
Tily Niculae și-a început...

Mi-a facut o adevarata placere sa va cunosc atat pe dumneavoasta cat si pe restul ehipei. Ati fost cat se poate de amabili si binevoitori pe parcursul interviului, si nu pot decat sa imi doresc ca circumstantele sa fi fost diferite, astfel incat sa fi putut accepta oferta dumneavoastra.

Mult succes in continuare,

Cu stima,

Tudor Cristian

Exemplul 2.

16.05.2004

Tiru Daniel

Director Resurse Umane

Compania Y

Calea Pietatii, nr. 45-47

Bucuresti, 102500

Domnule Tiru:

Va multumesc pentru postul de assistant manager pe care mi l-ati oferit. Cu regret, ma vad nevoit sa refuz oferta dumneavoastra, avand in vedere ca tocmai am acceptat sa lucrez cu o alta companie. Am fost extrem de interesat sa lucrez cu echipa dumneavoastra, dar pozitia pe care am acceptat-o este mult mai potrivita aspiratiilor mele de cariera.

Va multumesc inca o data pentru timpul pe care mi l-ati acordat si pentru oferta generoasa de angajare. Sunt impresionat de obiectivele companiei dumneavoastra, de misiunea sa, de calitatea si serviciile impecabile pe care le ofera, si vreau sa va urez atat dumneavoastra cat si colegilor, mult succes. Sper sa ne intalnim din nou pe viitor.

Citeste si:
Secretele succesului: Ce calități au femeile de carieră și cum...
Secretele succesului: Ce...

Urarile cele mai bune,

Stanescu Cristian


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.