Yuppy 22 Iulie 2016 18:15
O igiena intima corespunzatoare ajuta la prevenirea infectiilor vaginale.

Vremea calda si umeda din timpul lunilor de vara creste riscul aparitiei infectiilor vaginale, insa o igiena intima corespunzatoare ajuta la prevenirea unor astfel de situatii. Candidozele genitale sau infectiile vaginale se produc in momentul in care este o cantitate crescuta de bacterii in interiorul vaginului.

Bacteriile se dezvolta mai ales intr-un mediu inchis si umed, unde se creeaza spatiul propice pentru infectii, de aceea Silviu Istoc, medic specialis obstetrica-ginecologie ne spune care sunt principalele greselile pe care sa le evitam in timpul verii.

Statul in sezut mai mult timp

Pa langa faptul ca ne provoaca dureri de spate, statul in sezut poate creste riscul aparitiei infectiilor vaginale. Stand jos, temperatura creste, astfel ca umiditatea din zona genitala nu va mai fi ventilata. _„Caldura, frecarea si umiditatea pot cauza iritatii la nivelul vaginului. Cele mai intalnite afectiuni ale femeileor in perioada de vara sunt cele ale tractului urinar si ale suprafetelor genitale”_, a afirmat dr. Silviu Istoc.

Dusurile vaginale

„Vaginul este creat astfel incat sa se poata curata singur cu ajutorul secretiei sale. Astfel, nu este indicat sa se foloseasca servetele umede sau alte produse invazive pentru a igieniza suprafetele acestuia. Se estimeaza ca aproximativ 20-40% dintre femeile cu varsta cuprinsa intre 15 si 44 de ani folosesc prosoape si produse care, de fapt, irita suprafetele vaginului si cresc riscul infectiilor vaginale. Cel mai indicat este sa se foloseasca doar apa la o temperatura potrivita si prosoape din bumbac pentru curatarea zonei genitale, altfel riscam sa distrugem flora si sa cream infectiile genitale”_, a declarat dr. ginecolog Silviu Istoc.

Igiena scazuta din timpul menstuatiei

Mai ales in perioada de vara, igiena intima este foarte importanta.

„Tampoanele sau absorbantele trebuie sa fie schimbate la cel mult patru ore, astfel se mentine zona curata si aerisita. Este indicat sa se foloseasca tampoane si absorbante care nu contin substante chimice sau parfum, deoarece acestea pot irita pielea sensibila din zona genitala”_, a spus dr. Silviu Istoc.

Lenjeria intima din materiale sintetice

Alegerea lenjeriei intime poate afecta sanatatea genitala. Deoarece matasea si materialele asemanatoare retin umiditatea, este indicat sa se poarte lenjerie intima din materiale care permit pielii sa respire, de exemplu bumbacul. „Optand pentru lenjerie intima din bumbac, nu faceti decat sa contribuiti la sanatatea genitala, pastrand zona uscata si curata, lucru ce reduce semnificativ riscul aparitiei infectiilor genitale”, a afirmat dr. Silviu Istoc.

Atentie la piscina

Inotul este un sport sanatos atat pentru minte, cat si pentru corp, dar care poate afecta sanatatea aparatului genital. Umiditatea crescuta, pastrata mult timp la acest nivel, poate irita suprafetele genitale si faciliteaza aparitia infectiilor. _„La mare, la piscina sau oriunde alegeti sa inotati, este bine sa nu purtati ore in sir un costum de baie umed, pentru a evita aparitia afectiunilor genitale”_, a afirmat dr. Silviu Istoc.

Trebuie stiut ca purtarea costumului de baie mai multe ore faciliteaza aparitia infectiilor urinare din cauza umiditatii si a caldurii care se pastreaza mult timp la nivelul genital. Daca slipul nu se usuca la soare, este indicat sa fie schimbat cat mai repede dupa iesirea din apa. De asemenea, este indicat să se spele costumul de baie după fiecare folosire, pentru a indeparta din tesatura sau excesul de sare sau alte elemente care pot favoriza aparitia iritatiilor si a infectiilor.

Evitati hainele prea stramte

Blugii si alte obiecte vestimentare mulate purtate in perioada de vara nu fac decat sa creasca discomfortul termic la nivelul corpului. _„Frecarea, caldura si umezeala pot cauza de asemenea iritatii si infectii, acestea fiind accentuate de transpiratia care apare din cauza temepraturilor ridicate. Daca va este imposibil sa nu purtati astfel de haine, macar incercati sa nu le purtati in fiecare zi. Optati pentru o vestimentatie din materiale naturale, destul de lejera pentru a nu favoriza transpiratia si pentru a permite pielii sa respire”,_ a afirmat dr. ginecolog Silviu Istoc.

Vara este sezonul perfect pentru calatorii si vacante, pentru plimbare si relaxare, dar nu trebuie sa uitam in acest timp de efectele produse asupra corpului nostru. In aceasta perioada, factori precum caldura, transpiratia, inotul si alte elemenete pot cauza discomfort la nivelul genital, de aceea este bine sa tinem cont de sfaturile medicului ginecolog Silviu Istoc, pntru a avea o igiena perfecta pentru zilele de vara.

Dr. Silviu Istoc este medic specialist Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva si la Clinica ProVita. Mai multe detalii puteti citi pe www.dristoc.ro si pe pagina de Facebook.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.