Studii recente scot in evidenta motivul pentru care devenim nervosi si irascibil atunci cand ne este foame.

Spune-mi daca iti suna cunoscuta urmatoarea poveste:

Te-ai trezit tarziu, nu ai avut timp sa iei micul dejun, ai fost in sedinte si alte intalniri, iar pranzul te-a gasit cu stomacul gol. Pe langa durerea de stomac pe care o ai, esti si incredibil de tafnos.

Cu siguranta ti s-a intamplat si tie asta macar o data.

Foamea ne face mai emotivi. Organismul trebuie sa atraga intr-un fel atentia asupra faptului ca are nevoie de hrana. Atunci cand nu mancam la timp, suntem irascibili, ne enervam mai repede.

Dar de ce?

Potrivit unui studiu, agresivitatea si comportamentul violent sunt inabusite cu ajutorul controlului de sine. Dar, pentru a detine control de sine, corpul consuma glucoza. Pe masura ce organismul transforma mancarea in glucoza pentru a ajuta creierul sa functioneze, aceasta se consuma. Un deficit mic de glucoza poate afecta abilitatea creierului de a exercita control de sine. Mai mult, atunci cand nivelul glucozei in sange este scazut, corpul incearca sa compenseze, eliberand alti hormoni, precum cortizol sau adrenalina. Acesti hormoni cresc gradul de stres si nervozitate.

Un alt studiu arata ca stomacul si creierul nu sunt chiar atat de diferite. Hormonul apetitului, grelina, este produs de stomac, dar receptorii grelinei sunt prezenti peste tot in organism, inclusiv in creier.

Cea mai buna metoda de a evita nervozitatea din cauza foamei este sa mananci regulat. Specialistii recomanda sa nu lasi sa treaca mai mult de patru ore intre gustari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.