Corpul uman este in permanenta plin de surprize. Modul in care anumite persoane aud, vad, gandesc sau calculeaza surprinde in continuare cercetatorii din intreaga lume. Daca ma gandesc la toate persoanele din jurul meu, in mod sigur gasesc un lucru extraordinar care se incadreaza la o categorie mai jos.

Foto main : RaSeLaSeD - Il Pinguino

„Gust perfect „
Oamenii care simt mult mai intens gustul unui aliment decat alti semeni sunt „binecuvantati” cu o calitate numita „supergust”. Papilele fungiforme care se gasesc pe limba fiecaruia dintre noi sunt mult mai putine decat in cazul celor care au un „supergust”. Dintre toate senzatiile de amar, sarat, acru sau dulce un individ cu un „supergust” traieste din plin orice senzatie.

Cercetatorii au descoperit pentru prima data aceasta calitate a corpului uman cand un chimist al firmei DuPont, Arthur Fox, a rugat cateva persoane sa guste dintr-o substanta numita feniltiocarbamida(PTC). Substanta este cauza gustului amar din anumite alimente. Rezultatul a fost surprinzator.Anumite persoane i-au simtit amaraciunea, altele nu.

In prezent se cunoaste ca aproximativ 25 la suta din persoanele de pe glob au aceasta capacitate, iar femeile ocupa primul loc in clasamentul pe sexe.

„Auzul absolut”
Persoanele care au auzul absolut pot identifica un sunet (din mai multe) fara sa aiba nicio problema si nici un factor ajutator. Pare foarte simplu la prima vedere, dar in realitate este destul de greu sa memorezi si ulterior sa clasezi un sunet. De exemplu, un violonist care auz absolut, poate identifica si clasa sunetele dintr-o piesa fara sa citeasca nicio partitura.
Se estimeaza ca in SUA doar 3 % din muzicieni au auz absolut, fata de Europa unde aproximativ 8% detin aceasta calitate. In schimb, Japonia detine cea mai mare rata de muzicieni cu auz absolut - aproximativ 70 %. Diferenta mare intre Japonia si restul lumii poate fi datorata si de faptul ca limba este una tonala (Mandarina, Cantonessa sau Vietnameza).

Citeste si:
5 părți ale corpului uman care vor dispărea în viitor
5 părți ale corpului uman...

„Tetracromia”
Tetracromia este capacitatea de percepe lumina formata din 4 culori. Aceasta capacitate este intalnita mai ales la pesti, iar in istorie au fost mentionate foarte putine cazuri in care o persoana avea tetracromie. Astfel, ochiul se ajuta de patru culori pentru a le amesteca si pentru a distinge toate celelalte forme. Un tetracom poate distinge pana la 100 de milioane de variatii de culori, fata de o persoana obisnuita ce distinge numai 100 si 1 milion de umbre. Din procentul final de tetracromi, 75 % sunt de sex feminin.

Ecolocatia
Este modalitatea prin care liliecii si delfinii se orienteaza pe intuneric. Practic acestia emit un sunet, dupa care interpreteaza „datele” si anume pozitia lor fata de un obstacol, marimea sau distanta pana la acesta. Se pare ca si anumiti oameni au aceasta capacitate. Este drept, cazurile sunt foarte rare. Dar exista. Ceea ce este interesant in acest caz este ca aceasta capacitate se poate invata.

Citeste si:
VIDEO: Câmp plin de pânză, după ce păianjenii au fost treziți de...
VIDEO INCREDIBIL: Câmpuri...

Sinestezia

Reprezinta modul in care o persoana asociaza o anumita litera sau cifra cu o culoare sau asocierea unui cuvant cu o anumita senzatie sau gust. Sinestezia se produce atunci cand este stiumulat la nivel cerebral un alt senzor decat cel care trebuie. Sinestezia se transmite, in general, pe cale genetica si este o afectiune neurologica.

Foarte multe persoane nici nu stiu ca au aceasta „calitate”, dar cele care cunosc acest lucru sustin ca aceasta capacitate le influenteaza viata in mod negativ. La nivel glogal 1 din 20, 000 de persoane au aceasta „calitate”.

Calculul mental

Cea mai interesanta capacitate a corpului uman este probabil cea de a face calcule mentale foarte complicate. In general aceasta calitate este asociata cu savantii autisti, dar si foarte multe persoane normale au dobandit aceasta calitate.

Citeste si:
VIDEO Femeia cu cele mai lungi picioare din lume - o adolescentă de...
VIDEO Femeia cu cele mai...

De Sindromul savantului autist, asa cum a mai fost denumit, „sufera” aproximativ 100 de persoane in intreaga lume.

O memorie incredibila

Memoria reprezentationala este o calitate pe care nu foarte multa lume o are. Este foarte specatculoasa si de cele mai multe ori cand este intalnita creaza reactii diverse. Acest tip de memorie ii permite unei persoane sa redea cu lux de amanunte o iamgine.

Cateva exemple : Stehen Wiltshire, acesta a produs Roma in creion cu lux de amanunte, dupa ce a vazut orasul din elicopter. Acesta insa suferea si de sindromul savantului autist. Pentru ca tot am amintit de el, il vom descrie mai jos.

- Akira Haraguchi a recitat din memorie 100.000 de zecimale ale lui Pi;

- Kim Peek, omul care a putut reda din memorie 12.000 de carti.

Celulele care nu mor

In prezent se cunoaste un singur caz al unei persoane care prezinta celule nemuritoare. Cazul unei femei, Henrietta Lacks, uimeste si astazi lumea medicala. In anul 1951 Henrietta moare la numai 31 de ani de cancer cervical.

Citeste si:
Dialog incredibil după un accident produs de o șoferiță drogată
Dialog incredibil după un...

Fara stiinta ei, doctorul care a tratat-o pana in ultima clipa, Dr. George Gey, a pastrat o monstra din tesutul tumorar. Tesutul a fost depozitat pentru experimente in mai multe culturi de laborator. Aceasta a observat, in timp, ca tesutul se regenera, fara ca sa aibe vreun factor extern care sa-l stimuleze. Celulele HeLa, asa cum se cunosc astazi, au fost folosite in lupta impotriva cencerului cervical.

In prezent celulele HeLa, din intreaga lume, cantaresc de 10 ori greutatea tinerei Henrietta Lacks si in continuare se multiplica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.