Alimentatia este unul dintre cei mai importanti factori care influenteaza sanatatea organismului uman. Atunci cand se respecta principiile unei alimentatii corecte, beneficiile pentru sanatate sunt enorme, dar, atentie, este valabil si efectul invers: o alimentatie gresita are consecinte nefaste asupra organismului.

Cele mai importante principii in alimentatia de vara

Alimentatia este unul dintre cei mai importanti factori care influenteaza sanatatea organismului uman. Atunci cand se respecta principiile unei alimentatii corecte, beneficiile pentru sanatate sunt enorme, dar, atentie, este valabil si efectul invers: o alimentatie gresita are consecinte nefaste asupra organismului.

De-a lungul anului, organismul nostru trece prin diverse schimbari si are nevoi specifice, legate de adaptarea la conditiile de mediu. Daca iarna avem mai multa nevoie de energie, pentru a mentine temperatura corpului in conditii de frig, vara corpul face eforturi sa isi scada temperatura, in principal prin eliminare de apa, cu pierderea unor cantitati importante de saruri minerale. In plus, vara simtim mai mult nevoia de a desfasura activitati in aer liber si de a profita de soare; in acelasi timp insa, temperaturile ridicate cresc riscul deshidratarii, pot provoca variatii in tensiunea arteriala si insolatii. Aerul conditionat de acasa, de la serviciu sau din spatiile comerciale si de agrement ne face placere, dar ne obliga si el la eforturi de adaptare la schimbari bruste si ample de temperatura, si, deseori, racim in plina vara.

Temperaturile de vara sunt din ce in ce mai ridicate datorita radicalizarii climatului, poluarii si efectului de sera – iar alimentatia trebuie sa sustina si sa usureze procesul de adaptare.

Este foarte important ca in meniul zilnic de vara sa fie prezente toate grupele de alimente. Atentie insa la proportii! Organismul are in continuare nevoie de proteine, carbohidrati, lipide. Evitati insa consumul de alimente grase si asigurati-va mai multe vitamine, minerale si multa apa, in special in perioada calduroasa. Este bine ca legumele si fructele proaspete sa constituie cea mai mare parte din meniul zilnic, deoarece sunt surse de vitamine, enzime, fibre si antioxidanti. De asemenea, produsele din lapte fermentat, si in special iaurtul, nu trebuie sa lipseasca din dieta de vara. Pe langa gustul placut, racoritor, valoarea nutritionala si beneficiile asigurate de culturile active ale iaurtului, aportul de saruri minerale, in principal de calciu, este binevenit in compensarea pierderilor prin transpiratie.

Citeste si:
Cum să-ți planifici lista de cumpărături pentru o dietă...
Cum să-ți planifici lista de...

Un aspect important de care trebuie sa tinem cont, mai ales vara, este factorul de risc la care suntem expusi datorita perisabilitatii ridicate a produselor alimentare, atunci cand nu sunt respectate conditiile corecte de pastrare.

Verificati ca alimentele cumparate care necesita pastrare la rece se afla in spatii refrigerate si sunt reci la contactul cu mana, si aveti grija sa le transportati rapid, pastrandu-le eventual in sacose termoizolante, pana la frigiderul de acasa. Portbagajul masinii dumneavoastra poate fi foarte incins de soare, iar unele alimente se pot degrada rapid.

Dr. Julieta Cristescu
Medic Primar Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Powered by


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.