Stresul zilnic, munca, distractiile din timpul serii, alimentatia haotica si insuficienta oxigenare a organismului prin viata sendentara, toate acestea sunt cauze care accelereaza instalarea oboselii.

Remedii naturale pentru combaterea oboselii

Stresul zilnic, munca, distractiile din timpul serii, alimentatia haotica si insuficienta oxigenare a organismului prin viata sendentara, toate acestea sunt cauze care accelereaza instalarea oboselii.
Cum stii ca esti obosit?

Nu doar nevoia mai mare de somn (somnolenta) reprezinta singurul simptom al oboselii, aceasta putand fi mascata sub alte manifestari precum:
- Dureri de cap frecvente
- Scaderea capacitatii de memorare si a atentiei soldate cu scaderea randamentului intelectual
- Scaderea randamentului fizic
- Scaderea imunitatii ce se traduce prin infectii frecvente: genitale, raceli frecvente, micoze cutanate etc
- Scaderea sau cresterea poftei de mancare
- Modificari ale comportamentului: nervozitate, irascibilitate, atonie, lipsa initiativei, delasare etc.
- Stari de somnolenta, nevoia de cafea mai mare etc.

Cum poti combate oboseala?

Daca aceasta dureaza de mult timp si a ajuns sa deregleze serios diverse functii metabolice putem spune ca vorbim de oboseala cronica, iar tratamentul acesteia este unul medical si chiar de lunga durata.

Daca insa gradul de oboseala nu este atat de mare inca putem folosi metode naturale de revigorare a organismului.

Alimentatia

Ceea ce mancam ne asigura sursa primara de energie, astfel ca in cazul persoanelor obosite regimul alimentar trebuie sa fie unul bogat in alimente energizante. O ceasca de cafea dimineata, fructele, legumele consumate zilnic vor aduce un plus de energie ce va fi resimtit inca din prima saptamana de schimbare a regimului alimentar. Evitati mancarurile grele, prajiturile, cremele grase, frisca, torturile, mezelurile, mancarurile prajite sau cele de la fast-food.

Sportul si oxigenarea organismului

Incearca macar jumatate de ora pe zi sa o acorzi sportului. Fie faci un program de exercitii fizice dimineata, fie alegi sa te plimbi seara sau sa alergi timp de o jumatate de ora. Sportul iti pune sangele in miscare, il oxigeneaza oferind intregului organism sursa de oxigen, il revogoreaza, il mentine tanar si ajuta la secretia unor hormoni care lupta cu succes impotriva oboselii, de asemenea sportul deschide capilare din anumite zone musculare care in viata sedentara se inchid apoi dospar urmand sa duca la atrofia tesutului irigat de ele, cum se intampla in cazul durerilor de ceafa si umeri in cazul celor care lucreaza la birou, la aceste dureri particiand muschii care se atrofiaza prin lipsa de miscare.

Aromaterapia

S-a demonstrat stiintific ca aromele ne influentaeaza starea de spirit, ne relaxeaza sau enetizeaza. Astfel este indicat sa incepeti dimineata cu arome de vanilie (este unul dintre cele mai puternice stimulente cerebrale) si menta (revigoreaza organismul) iar inainte de culcare sa va relaxati in arome de lavanda si tei.

Odihna

Daca munciti prea mult si constatati ca nu reusiti sa dormiti 8 ore pe noapte, atunci organizati-va somnul astfel incat sa cuprindeti orele cele mai importante pentru odihna si regenerarea organismului, cele intre orele 22:00 si 01:00. Este indicat sa dormiti in fiecare zi intre aceleasi ore, astfel organismul invata ca la acele ore doarme si se pregateste cu cateva ore inainte de a va pune in pat de odihna, astfel ca somnul va prinde cu toate mecanismele de odihna pregatite.

Programul

Chiar daca majoritatea timpului unei zile este incarcat cu diverse activitati, foarte important pentru persoanele foarte ocupate este programul. Asadar incercati sa va faceti activitatie la ore cat mai fixe, incepand de la mancare si culminand cu plimbarile sau programul de somn. Organismul in cateva saptamani memoreaza acest program si ianinte ca voi sa incepeti o activitate de orice fel el se pregateste astfel incat stresul scade considerabil iar randamentul (de ex. La anumite ore munciti) creste considerabil.

Tehnici de relaxare

In combaterea oboselii tehnicile de relaxare dau rezultate excelente: masajul destinde corpul, intensifica vascularizatia si mobilizeaza sangele, daca se folosesc si uleiuri de masaj aromaterapeutice este si mai bine, Sauna de asemenea poate fi practicata cu incredere (mai putin de persoanele are au contraindicatii medicale) precum si tehnicile de respiratie.
Sursa: Healthy


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.