Ai vazut care sunt argumentele pro si contra. Te-ai gandit vreodata serios sa recurgi la circumcizie? Daca da, care au fost motivele tale?

Circumcizia: Pro sau contra?

Grosso modo, circumcizia reprezinta indepartarea unei portiuni de tegument care acopera glandul penisului, fiind o interventie practicata la inceput din considerente ce tineau de particularitatile culturale si sociale ale anumitor popoare.

Procedura se facea de cele mai multe ori imediat dupa nastere, fara ca macar copilul sa aiba vreo putere de decizie. Parintii mostenisera din mosi-stramosi vorba cum ca acea bucata de piele trebuie eliminata, ea daunand imaginii de ansamblu dar si activitatilor ulterioare ale masculului cu pricina. Pentru ca aceasta traditie pe alocuri controversata a pornit oarecum predominant din Africa, tot aici se mai practica in special, insa si in SUA, daca tinem cont de migratiile si transferurile cultural si traditional iminente.

Circumcizia este momentan destul de des intalnita in randul americanilor, care stim bine ca pun accentul pe partea practica si mai putin pe obiceiuri. Ei marturisesc adeseori ca avantajele procedurii sunt clare: penisul devine mai curat, pentru ca unele glande care secreta smegma sunt eliminate, precum si portiunea care uneste preputul de gland (numita popular ata..) si care pentru multi reprezinta un adevarat disconfort mai mult de ordin psihic decat fizic. Un alt argument vine din partea celor care s-au lovit de ejacularea precoce: eliminand o bucata de piele cu multe terminatii nervoase, barbatul simte mai greu placerea si rezista mai mult in pat.

Europenii, mai ales cei stabiliti mai la est, nu prea sunt familiarizati cu circumcizia. Motivele sunt simple: sunt ceva mai inhibati cand vine vorba de sex, aspectele regionale particulare nu au luat in calcul circumcizia inca din cele mai vechi timpuri sau nu au incredere in procedeul medical respectiv. Este de admis si perfect logic ca interventia aduce si neplaceri. Sa ne gandim putin: daca natura nu avea nevoie de partea aceea, de ce mai exista? Este evident faptul ca partea respectiva de tegument protejeaza glandul, ferindu-l de unele infectii. Este de asemenea evident ca acolo sunt aproximativ o mie de terminatii nervoase care transmit stimuli catre creier si, odata eliminate acele terminatii, sensibilitatea va scadea semnificativ, lucru bun pentru unii dar rau pentru altii.

Cel mai bun exemplu contra ramane ceea ce a declarat antropologul celebru Ashley Montagu: Circumcizia este un ritual arhaic de mutilare care nu isi are locul intr-o societate civilizata.

Ai vazut care sunt argumentele pro si contra. Te-ai gandit vreodata serios sa recurgi la circumcizie? Daca da, care au fost motivele tale?

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.