Este un adevarat incontestabil: mancam mult si prost! De departe cea mai buna metoda de a se slabi este reducerea consumului de alimente si incercarea, pe cat posibil, de a face miscare in fiecare zi.
SOS: Cum scap de kilogramele in plus?

Este un adevarat incontestabil: mancam mult si prost! De departe cea mai buna metoda de a slabi este reducerea consumului de alimente si incercarea, pe cat posibil, de a face miscare in fiecare zi. Din cvarii motive insa, cele doua elemente nu pot fi indeplinite in acelasi timp si multi se trezesc - sedentari fiind si plini de pofta de a simti gustul delicios al mancarurilor nesanatoase - cu numeroase kilograme in plus.
Ca sa-ti dai seama ca ai luat-o pe un drum gresit, pune mana pe un metru de croitorie si masoara-te in jurul taliei. Noi, barbatii, nu ar trebui sa avem mai mult de 102 cm acolo. In cazul in care masuratoarea a depasit aceasta limita, incep complicatiile. Poti sa-ti calculezi si indicele de masa corporala (IMC), ca fiind raportul intre masa in kilograme si inaltimea la patrat, exprimata in metri (exemplu, la o masa de 83 kg si o inaltime de 1,80 metri, IMC-ul este 25). Indicele ideal este 23 – 25 la barbat. Grasimea abdominala este strans corelata cu riscul de boli cardiovasculare. In timp, prin ateroscleroza, arterele ce iriga miocardul se oblitereaza si astfel apare necroza muschiului, cu infarct iminent. Unde mai pui ca acelasi lucru se poate intampla in creier, ducand la AVC (accident cerebrovascular). Plus complexele uriase care apar si te pot darama psihic..Adauga greutatea la respiratie, la mers, la cel mai mic efort si iti dai seama ca trebuie sa schimbi ceva.
Traim intr-o lume in care toti inventeaza diete magice. Este la moda sa vina cineva cu o dieta care te scapa de 20 de kilograme intr-o luna. Dar ne intrebam, este bine ca un om sa slabeasca atat intr-un timp asa de scurt? Bineinteles ca nu. Recomandarea medicilor de pretutindeni este ca, intr-o luna, sa nu fie pierdute mai mult de 1.5 – 2 kg grasime, altfel apar dereglari hormonale sau electrolitice si multe organe au de suferit. Obezitatea porneste, in principal, din cap! Acolo trebuie sa lucrezi initial, incercand sa-ti controlezi poftele, sa nu te mai ghidezi dupa gusturi alese sau culori ispititoare. Cumpatarea si indepartarea de lacomie reprezinta atuuri supreme pentru cei care vor sa ajunga la o greutate ideala.
Alimentatia este foarte importanta pentru cei care doresc sa slabeasca si nu numai. Sfaturile pe care vi le vom da acum sunt ideale si pentru cei care vor sa-si mentina masa corporala actuala. Nu o sa ne apucam sa va bombardam acum cu cine stie ce reteta fabuloasa, tintita pe o grupa de sange sau pe culoarea ochilor. Nu. Sa incepem..

Ce alimente trebuie sa elimini cat mai rapid din viata ta? Dupa cum bine spune si publicatia Healthy, specializata in sanatate si diete, renunta din start la pizza, cartofi prajiti, hamburgeri, fainoase, mezeluri si prajituri. Uita de ele.

Branzeturile cu pana la 7% grasime sunt bune de consumat oricand. Consumul de lapte (o jumatate de cana) este recomandat 3-4 zile pe saptamana, apoi pauza. Oul se poate manca fiert, pe teflon sau ochi in apa fiarta, dar numai unul pe zi. Carnea nu trebuie prajita, ci fiarta sau gatita pe gratar. Pestele reprezinta o adevarata binecuvantare pentru organism, dar si el trebuie ori fiert, ori copt pe gratar sau putin afumat. Legumele crude sunt pline de vitamine si antioxidanti, insa atentie, unele au prea mult amidon si trebuie evitate. Enumeram aici cartoful, mazarea, fasolea, porumbul, sfecla, orezul sau lintea.

Dupa cum spuneam, zaharul si mierea trebuie evitate. Ele se vor inlocui cu zaharina sau aspartam, pentru indulcirea bauturilor. Fructele sunt si ele pline de vitamine, insa cele exotice sau strugurii autohtoni contin mult amidon/glucoza. Fructele uscate sau conservate trebuie evitate. Rosiile, considerate de multi drept fructe, nu sunt recomandate intr-o dieta mai mult de trei zile pe saptamana. Bulionul la gatit, trebuie evitat. Se poate folosi sos tomat din rosii proaspete.

Citeste si:
Motivul pentru care nu este bine să mâncăm produse de patiserie...
Motivul pentru care nu este...

Tineti minte: micul dejun reprezinta cea mai importanta masa a zilei, iar cina cea mai putin importanta. Este ideal sa alegeti alimente recomandate mai sus si sa va creati o masa echilibrata, tipica pentru anumite zile ale saptamanii. Spre exemplu, va puteti axa 4 zile pe branzeturi, apoi 3 zile pe carne. In doua zile puteti manca si putina paine tip Toast, fara seminte sau cartofi/masline. Consumati fructe proaspete si legume felurite. Beti multe lichide in special intre mese, enumerand aici apa, ceaiuri, sucuri dietetice sau cafea. Incercati sa renuntati imediat la alimentele nesanatoase si la obiceiurile nerecomandate de pregatire a meselor.

Iata sfaturile de baza, de la care trebuie sa porniti:
Alcoolul trebuie exclus. Beti minim 2 litri de apa pe zi, indiferent de vreme. De evitat uleiul prajit, cel normal este indicat a se consuma aproximativ 2 lingurite pe zi..Fara maioneza, ketchup sau mustar. Fara paine normala, ci paine dietetica, dar si aceea de preferabil numai 1 - 2 zile pe saptamana. Fara zahar sau miere. Fara sucuri naturale, de orice fel, chiar si fara zahar. Legume si fructe proaspete, consumate preponderent dimineata. Alimetele acre, gen otet sau lamaie, trebuie reduse pe cat posibil. Fara fructe exotice, gen ananas, banane, mango. Consumati carne fiarta sau pe gratar, nu prajita! Fara fast-food. Fara conserve de carne in sos tomat, ci numai in suc propriu sau ulei. Fara condimente tip vegeta.
Citeste si:
Leguma care se vinde mai scump decât carnea. Fermieri: „E trufanda”
Leguma care se vinde mai...

Peste toate acestea sta miscarea, sub forma de jogging, jocuri, mers pe role/bicicleta, fitness & gym, dans. Beneficiile sportului sunt extraordinare!

Mult succes!

Un articol de: Ianis


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.