Recunoaste. Iti aduci aminte cu placere de clipele acelea in care trageai cate un pui de somn chiar in mijlocul zilei, obligat de catre parinti sau din proprie initiativa.

Puiul de somn de la amiaza..

Recunoaste. Iti aduci aminte cu placere de clipele acelea in care trageai cate un pui de somn chiar in mijlocul zilei, obligat de catre parinti sau din proprie initiativa. Din cvarii motive, acum nu prea mai apuci sa pui capul pe o perna la amiaza, chiar daca tot corpul iti cere cu insistenta o pauza in care genele sa stea lipite pentru cel putin 20 de minute. Somnul in timpul zilei este absolut normal si nu ai de ce sa te ingrijorezi daca te simti amortit la ore de varf. Organismul este programat sa doarma excelent mai ales intre orele 2 – 4 AM, respectiv 13 – 15 PM. Asadar, senzatia aceea puternica de somn care apare iminent indiferent unde te afli si ce faci, este pur si simplu rezultatul actiunii unor hormoni care vor sa traga intreg corpul intr-o ‘parcare’, macar pentru jumatate de ora. Poti cu usurinta, daca ai conditiile necesare, sa te asezi pe un pat comod sau o canapea si sa absentezi pentru reincarcarea bateriilor. E bine sa stai la orizontala pentru ca asa vei adormi mai usor, in alt caz (banca de la scoala, birou..) iti ia cam cu 50% mai mult timp pentru a se instala somnul. Acopera-te cu o patura fara sa-ti fie prea cald, pentru ca asa vei dormi si trei ore fara sa-ti dai seama. Lucru care nu este necesar.

Somnul la amiaza te va umple imediat de buna dispozitie, atentie, concentrare si coordonare excelenta. Este suficient chiar si un somn de numai 20 de minute pentru a resimti efectele pozitive. Daca dormi 90 de minute, ai sanse reale sa prinzi un ciclu REM, fapt care iti va aduce creativitate in plus si cateva vise frumoase..In sesiuni pline de examene stresante, sa tragi cate un pui de somn ziua este o adevarata binecuvantare. In ciclul REM, memoria de scurta durata trece (partial) in memorie de lunga durata, lucru care te ajuta sa inveti mai repede. Cand te simti lipsit de chef de viata, adu-ti aminte ca cel mai bun mijloc de a-ti reveni este sa te deconectezi de tot ceea ce te inconjoara, tragand un somn venit ca o mana cereasca. Altfel stam de vorba dupa ce te trezesti..Ideal ar fi ca la locul de munca sa ai o canapea undeva unde sa poti fugi pentru 20 – 45 – 90 de minute, fara sa te deranjeze nimeni. Daca poti face si intuneric in camera, cu atat mai bine. Chiar si zgomotele repetitive (un ceas de perete, un ventilator) te pot ajuta pentru a adormi mai repede si pentru a atinge apoi o stare demna de invidiat de catre ceilalti colegi. Ei vor fi morocanosi iar tu iti vei vedea linistit de treburi, plin de inspiratie si pofta de munca.

Citeste si:
Teo Trandafir și-a pierdut memoria după 5 anestezii generale: Nu...
Teo Trandafir și-a pierdut...

In caz ca obloanele tale vor sa se inchida si privesti mirat cum ceasul indica abia ora 14, nu te gandi ca ai infulecat prea mult la pranz sau te afli intr-o depresie groaznica. Nu. Corpul vrea sa traga putin pe dreapta si bine ar fi sa il lasi. Vei avea numai de castigat!

Un articol de: Ianis


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.