In viata suntem dispusi sa pierdem multe lucruri insa, ca barbati, nu prea ne convine atunci cand constatam ca parul incepe sa ne paraseasca.

In viata suntem dispusi sa pierdem multe lucruri insa, ca barbati, nu prea ne convine atunci cand constatam ca parul incepe sa ne paraseasca. Macar daca ar face-o pe la 50 de ani, dar nu, el se incapataneaza si cade inca din perioada adolescentei. Mai in gluma, mai in serios, spunem 'asta e, parul prost paraseste capul bun'. Dar oare ne convine sa devenim chei la 25 sau 30 de ani?

Un prieten si-a primit repede porecla 'Beculet' cand podoaba capilara s-a retras de pe frunte pana in zonele temporale si occipitala. Stralucea in lumina soarelui, asa tinerel cum era, cu chelia lui de care devenise in scurt timp mandru. Spunea ca fetele il plac asa cum este, plin de masculinitate. Dupa un timp mi-am dat seama ca Beculet trecuse prin clipe neplacute, ani plini de dezamagiri, de neincredere in sine, ajungand in cele din urma sa se impace cu situatia. Sa vezi cum iti cade parul este cat se poate de traumatizant, sub forma unui proces derulat pe o perioada lunga, care te introduce uneori in depresii adanci. Parul pentru un barbat e o comoara nepretuita. De ce? Pentru ca se vede, pentru ca reprezinta un fel de carte de vizita, pentru ca iti place la nebunie cand iubita se joaca prin el cu degetele ei fine, pentru ca simti vantul, pentru ca te imbraci intr-un fel si ai incredere maxima in tine atunci cand parul completeaza look-ul general.

Viata te impinge uneori in situatii dificile, examene, joburi, sedinte si stress-uri cauzate de anumite pierderi. Corpul tau simte totul si parul are imediat de suferit. Unde mai pui ca, nascandu-te barbat, automat vei avea probleme cu parul. Eram acum cativa ani la un anume curs, unde un asistent explica destul de interesant ce anume se intampla de ne cade noua parul. Testosteronul este transformat de catre o enzima, numita 5 alfa-reductaza, in dehidrotestosteron, un compus cu actiune foarte toxica exact la nivelul foliculului pilos. Cine are mult testosteron, are automat mult dehidrotestosteron si parul sta sub amenintare. Tot el ne-a marturisit atunci ca exista unele medicamente exagerat de scumpe care inhiba actiunea acelei alfa-reductaze. Asadar, tratamente cat de cat eficiente ar cam exista, dar nu pentru oricine..Ceea ce gasim noi acum prin farmacii functioneaza mai mult prin Placebo, companiile investind sume uriase in publicitate cand de fapt substantele active nu prea reusesc mare lucru. Traim cu speranta ca, intr-o zi, ceva miraculos va iesi pe piata si hocus-pocus-preparatus, ne vom trezi a doua zi cu cinci kilograme de par pe cap. Sa revenim cu picioarele pe pamant..

Citeste si:
Iasi: Barbat amendat dupa ce a fost prins cu 1.300 de fiole cu...
Iasi: Barbat amendat dupa ce...

Ne cade parul pentru ca suntem barbati, pentru ca fumam (da, poate fi o cauza), pentru ca nu dormim suficient, pentru ca bagam in noi tot felul de alimente lipsite de anumite vitamine. S-au facut de asemenea numeroase studii pentru a descoperi legatura dintre calvitie si anumiti factori genetici si s-a ajuns la concluzia ca, daca parintii (in special tatal) au chelit la o varsta timpurie, copilul va avea parte de calvitie. Pare destul de logic ca totul sa aiba legatura cu genetica, la care adaugam factorii de mediu. Bun. Astea ar cam fi cauzele. Ce-i de facut?

Ai putea sa incepi prin a nu cadea imediat in depresie cum vezi cateva fire pe piepten. Poti sa pierzi linistit cam 100 de fire de par pe zi si el se reface fara probleme. Ai putea la fel de bine sa nu cazi in depresie nici atunci cand pierzi mult mai mult, deoarece vei intra intr-un cerc vicios, in care psihicul tau va avea cel mai mult de suferit. Zici 'nu-mi pasa' si incerci sa te mentii bine dispus. Somnul de 8 ore pe zi (ideal intre 22 si 6, merge si intre 23 si 7) te va umple de energie. Ca sa dormi bine, elibereaza-ti mintea de orice gand, idei pentru a doua zi, planuri de afaceri sau alte trasneli, pe care poti foarte bine sa le asezi inainte pe o bucata de hartie. Ca sa te binedispui dimineata, fa cateva exercitii simple, ia un mic-dejun copios cu alimente bogate in complexul vitaminic B, urmareste cateva clipuri comice, citeste bancuri si fii gata sa incepi o zi in forma maxima! Renunta treptat la produsele pentru aranjarea parului sau ai grija sa nu ajunga la radacini. Ele nu prea fac rau direct, insa te fac pe tine sa-l speli mai des si sa-l degradezi. Poti sa-l tunzi scurt daca nu izbutesti sa-l faci sa stea asa cum vrei. Daca doresti in mod special, ai optiunea de a cumpara vitamine speciale pentru par (cu B, A, C, E), direct din farmacii. Nu te hazarda cu leacuri babesti, otet, gaz, masti sau alte produse 'naturiste'. Incearca sa-ti pastrezi in special psihicul tare! De la mansarda pleaca toate..

Citeste si:
TOP Sase Enigme ale Stiintei
TOP Sase Enigme ale Stiintei

Parul trebuie sa fie sanatos. Daca ai matreata, sebuum in exces sau leziuni locale, trebuie sa scapi de toate acestea si vei observa ca parul nu-ti va mai cadea atat de mult. Pentru matreata, e bine sa mergi pe un anumit sampon, sa nu il schimbi frecvent si sa-ti clatesti parul cu apa calduta. Daca firele se ingrasa repede, trebuie sa stii ca, cu cat il vei spala mai rar, cu atat se va ingrasa mai greu. Ai rezolvat toate acestea si ai scapat de cateva griji in plus! Dar ce te faci cu hormonii si genetica?

Legat de hormoni, exista cateva mituri care spun ca sexul sau masturbarea influenteaza caderea parului. Lucrurile aici nu sunt foarte clare, insa cert este faptul ca sexul elibereaza endorfine care fac ca intreg corpul sa se simta mai bine, deci si parul. Cat despre faza cu 'nu ma masturbez ca imi cade parul' puteti incerca sa-i puneti la treaba pe Distrugatorii de mituri..Genetica ramane genetica si n-ai ce sa-i faci, oricat te-ai stradui. Ce ti-e scris, in gene ti-e pus. Undeva sunt stocate informatii pretioase si toate tind sa se intample conform unui pattern influentat desigur semnificativ si de factorii de mediu. Privim chelia tatalui si ne gandim ca asa vom arata si noi, mai devreme sau mai tarziu. Poate cine stie, ajungem ca Beculet, sa ne placa fetele asa cum suntem..Pana la urma, conteaza cel mai mult sa fii tu insuti, chiar si cu chelie. Daca vrei totusi sa ajungi chel la o varsta cat mai inaintata, tine cont de ce-am zis mai sus.

Citeste si:
Sigur nu stiai! Ce spune culoarea parului despre personalitatea ta
Sigur nu stiai! Ce spune...

Haideti sa raspundem si la cateva intrebari:

1. Daca port sapca sau fes, imi cade parul?
Fals. Ar trebui sa porti ceva pe cap atat de strans incat sa blocheze circulatia.

2. Daca il tund des, va fi mai puternic?
Fals. Va fi exact la fel de puternic si va creste in acelasi ritm.

3. Gelul il face sa cada?
Fals. Poti sa pui si o tona. Si 10 tone. Cat ai chef.

4. Daca stau in cap nu-mi mai cade parul?
Fals. Daca tu crezi ca asa iti va ajunge sangele in cap si la foliculi, te cam inseli. Oricum, nu numai de sange are nevoie foliculul.

5. Sexul il impiedica sa cada?
Partial adevarat. Dar nu te apuca acum sa faci sex de 20 de ori pe zi. Sexul iti ajuta tot corpul, asadar e bine venit, dar nu abuza.

6. Daca ma masturbez, risc sa-mi cada parul?
Fals. Numai daca ai unele apucaturi ciudate, gen cu o mana executi lucrarea si cu cealalta te tragi de par.

7. Feohn-ul il degradeaza?
Adevarat. Il arde si il face sa cada. Insa va creste rapid la loc.

Citeste si:
O inregistrare video care dezvaluie amploarea calvitiei lui Trump a...
O inregistrare video care...

8. Spalatul des il face sa cada?
Fals. Il poti spala de cate ori vrei, iar daca va cadea, va creste la loc. E bine sa-l speli de doua sau trei ori pe saptamana.

9. Dieta are legatura cu caderea parului?
Adevarat. Daca mananci alimente bogate in vitamine B, C, A sau E, parul va fi mai sanatos. Altfel, va fi mai vulnerabil.

10. Steroizii ii fac rau?
Adevarat. Daca te duci la sala si bagi steroizi in tine, risti sa-ti pierzi mult par din cauza dezechilibrelor hormonale care se produc.

11. Exista tratamente care il fac sa creasca din nou?
Partial adevarat. Depinde mult de tipul de afectiune. Daca alopecia este reversibila, medicamentele sau lotiunile pot ajuta. Mergi la doctor sa vada ce si cum.

Daca totusi vrei sa incerci pe pielea ta unele lotiuni sau pastile, ai la indemana:
- Retane
- Crescina
- Vichy Dercos
- Revalid

Un articol de Ianis


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.