Desi reprezinta un subiect destul de controversat in lumea crestina, yoga si-a facut loc in viata multor oameni de pretutindeni.

Desi reprezinta un subiect destul de controversat in lumea crestina, yoga, asa cum multa lume probabil cunoaste, si-a facut loc in viata multor oameni de pretutindeni. De multe ori aceasta practica, reprezentand una dintre cele cinci scoli ale filozofiei Hindu, a fost prost interpretata si adaptata in permanenta, pana cand semnificatia acesteia s-a denaturat.

In filozofia hindusa, yoga se regaseste in diverse formule precum Upanishade, Bhagavad Gita, Yoga Sutra lui Patanjali, Hatha Yoga Pradipika si asa mai departe. La scara larga yoga este acceptata sub forma unor pozitii speciale in care corpul trebuie asezat pentru a se relaxa. In India, yoga este privita ca practica ce desavarseste atat conditia fizica cat si pe cea spirituala, fiind foarte des intalnita in mediiile familiale. Yoga, dupa spusele indienilor, ajuta membrii familiei sa dobandeasca o stare buna pe plan fizic si psihic, ajutandu-i sa treaca peste orice obstacol, fie el material sau spiritual.

Una dintre cele mai vechi reprezentari ale acestei practici a fost descoperita de arheologul Sir John Marshall si are o vechime de peste 5.000 de ani. Statuia cioplita in piatra reprezinta un hindus intr-o pozitite de yoga, cu picioarele incrucisate si cu mainile asezate pe genunchi. Aceasta descoperire demonstreaza atat vechimea acestei filozofii precum si modul in care aceasta a evoluat .

Revenind la exercitiile yoga, iti prezentam cateva sfaturi utile pentru a-ti mentine o conditie fizica buna. Este recomandat insa ca daca incepi, sa practici yoga in fiecare zi.

Unul dintre noile trend-uri in ceea ce priveste yoga este practicarea exercitiilor de Yoga Bikram. Numita si Hot Yoga ("yoga fierbinte") aceasta modalitate de relaxare este recomandata celor care reusesc sa suporte caldura. Pentru aceia care au mers la sauna, acest "ritual" nu va fi deloc dificil de realizat.

Citeste si:
Stiati...cum se face transplantul de sex?
Stiati...cum se face...

Poti practica "yoga fierbinte" singur, intr-un mediu izolat, unde temperatura va trebui sa atinga pana la 45 de grade, ori o poti practica impreuna cu prietenii, pastrand aceleasi conditii.

“Yoga fierbinte” este in prezent foarte populara. Exercitiile nu implica un efort fizic deosebit fata de celelate practici yoga, cele din Yoga Bikram fiind de fapt cele mai usoare.

Trebuie sa cunosti cele 26 de pozitii, unele dintre ele nefiind mai complicate decit exercitiul "capul pe genunchi", pozitie care nu necesita mai mult de 20, 30 de secunde. Linistea este foarte importanta in momentul in care exersezi.

Specialistii in domeniu sutin ca prin aceasta practica reusesti in decursul a cateva luni nu numai sa-ti mentii greutatea, dar sa si slabesti cateva kilograme. De asemenea, maestrii yoga sustin ca mentinerea greutatii pe toata perioada vietii este una dintre cele mai importante probleme cu care se confrunta oamenii, dar ca practicarea corecta a exercitiilor este mult mai sanatoasa decat mersul la sala de forta sau alergatul.

Citeste si:
7 poziții de yoga care te vor ajuta să ai niște sâni frumoși
7 poziții de yoga care te vor...

Cele 26 de exercitii se practica tinand cont de doua coordonate: asanas (pozitiile) si pranayama (exercitiile de respiratie). Cele doua sunt interdependente, pentru a aduce rezultate pozitive. Cei mai multi dintre noi isi folosesc capacitatea pulmonara in proportie de 50 % si, asemenea oricarui muschi, plamanii trebuie "lucrati" pentru a se oxigena cat mai bine, participand astfel la buna circulatie sangvina din intregul organism.

Sedintele de "yoga fierbinte" pot fi practicate si in Romania, la centrele specializate si in cluburile de profil. Aici, ai posibilitatea sa platesti pentru un abonament si beneficiezi de atenta supraveghere a unui maestru. In strainatate costul unei astfel de sedinte se ridica la 10 euro.

Autor: Alex Todoran


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.