Vederea dubla sau diplopia, rezulta in general in urma unei probleme nervoase sau musculare.

Vederea dubla, diplopia, rezulta in general in urma unei probleme nervoase sau musculare. Problema poate determina un ochi sa devieze de la directia celuilalt, astfel incat cei doi sa nu mai focalizeze simultan. Imaginile pe care le receptioneaza creierul de la ambii ochi sunt pozitionate diferit, ducand la vederea dubla.

Cand conexiunile dintre ochi si creier s-au format deja bine, ceea ce se intampla pe la varsta de 1-2 ani, creierul interpreteaza semnalele exact asa cum le receptioneaza si produce doua imagini. Efectul poate fi derutant deoarece obiectele apar de 2 ori in campul vizual.

Uneori vederea dubla este semnul unei probleme mai serioase, cum ar fi diabetul, miastenia gravis, scleroza multipla, boala Graves sau o leziune cerebrala. In aceste cazuri, boala de fond afecteaza nervii dintre creier si muschii ochiului. Vederea dubla este de obicei doar unul dintre numeroasele simptome ale acestor boli.

Daca prezentati brusc vedere dubla, faceti un control cat de repede posibil. Intre timp, puteti ameliora situatia prin acoperirea temporara a unui ochi. Tratamentul unei boli de fond poate rezolva problema. Uneori vederea dubla poate fi corectata cu ochelari de vedere cu prescriptie care contin prisme – lentile speciale pentru alinierea imaginii vazute de un ochi cu a celuilalt. Ocazional, tulburarea este tratata chirurgical pentru a imbunatatti alinierea.

Sursa: SfaturiMedicale


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.