Sforaitul este o boala si nu un moft, care afecteaza deopotriva barbatii si femeile.

Sforaitul este o boala si nu un moft, care afecteaza deopotriva barbatii si femeile. Acest lucru il spun doctorii care au descoperit de mai mult timp mecanismul prin care se produce acest zgomot nocturn deosebit de deranjant. In Europa 45 % din populatie sufera din cauza sforaitului, iar pentru un sfert dintre acesti oameni fenomenul s-a cronicizat.

Sforaitul devine o problema reala atunci cand fenomenul apare in cadrul unui cuplu si este cu atat mai deranjant pentru partener cu cat somnul acestuia este mai superficial. Pe langa faptul ca impiedica un somn odihnitor si profund al partenerului, sforitul reprezinta o sursa de frustrare si culpabilizare pentru persoana care sforaie, aceasta simtindu-se adesea vinovata pentru problemele aparute in cuplu.

Intr-adevar, sforaitul poate fi o problema serioasa pentru parteneri, aceste cupluri inregistrand o rata mai ridicata a divorturilor. De cele mai multe ori somnul sotiei este cel afectat de zgomotele nocturne ale sotului. Un studiu efectuat de cercetatorii Centrului de Perturbari ale Somnului din cadrul Centrului Medical al Universitatii Rush, care a evaluat mai multe cupluri in care sotul fusese diagnosticat cu apnee obstructiva in somn, a aratat ca privarea de somn produce tensiuni maritale si duce la ostilitate.

Partenerii persoanelor care sforaie pierd, in medie, doi ani de somn din viata, este concluzia unui studiu realizat de medicii britanici. Dintre cei 2.000 de adulti care au participat la acest studiu, 85% au indicat ca relatia ar merge mai bine daca partenerul ar putea sa-si rezolve problema legata de sforait. 55% dintre respondenti au indicat ca sforaitul le-a afectat si viata sexuala. Partenerii persoanelor care sforaie spun ca se simt iritati, frustrati si suparati si se plang ca fac greseli la serviciu, din cauza faptului ca nu se pot odihni cat trebuie in timpul noptii. Adesea, rezolvarea problemei presupune dormitul in camere saparate, insa nu de putine ori degradarea relatiilor dintre parteneri a dus la divort.

Cauze

In timpul somnului, muschii palatului bucal (palatul moale), ai limbii si ai gatului se relaxeaza atat de mult incat caile aeriene superioare se ingusteaza si ingreuneaza eliminarea aerului din plamani. In timpul expirului, aerul trece cu o viteza mai mare prin caile aeriene obstruate si produce vibrarea muschilor foarte relaxati rezultand suieratul specific.

Citeste si:
Pavel Bartoș a fost operat de urgență. Cu ce probleme de sănătate...
Pavel Bartoș a fost operat de...

Cu cat mai ingustate sunt caile aeriene cu atat aerul va trece mai turbulent si sforaitul mai puternic. Poate fi o problema ocazionala sau poate fi cronic.

Mai multi factori contribuie la aparitia sforaitului:

Anatomia cavitatii bucale. Modificari ale palatului moale, ale tonsilelor palatine, ale amigdalelor si ale uvulei pot duce la ingustarea cailor aeriene. Un palat moale coborat, tonsile foarte dezvoltate sau uvula elongata pot obstrua fluxul de aer si produce sforait. La aceste modificari mai contribuie intr-un procent crescut si obezitatea.

Consumul de alcool. Alcoolul actioneaza ca un sedativ si produce relaxarea musculaturii gatului, de aceea consumul de alcool inainte de culcare este o cauza generatoare de sforait in timpul noptii.

Probleme nazale. Congestia nazala, diferite alergii sau deviatia de sept nazal determina scaderea fluxului de aer spre si dinspre plamani si sunt cauze frecvente de sforait.

Citeste si:
Gecile pentru bărbați: 3 tendințe pentru sezonul rece
Gecile pentru bărbați: 3...

Apneea in somn. Sforaitul este uneori o consecinta a unei afectiuni grave numite apnee obstructiva in somn. In aceasta afectiune tesuturile gatului (faringe, laringe, trahee) isi pierd tonusul si devin flasce si la trecerea aerului aceastea intra in rezonanta si produc sforaitul. Apneea in somn este caracterizata prin perioade de sforait puternic, urmate de perioade de liniste care pot dura 10 secunde sau mai mult. In cele din urma, lipsa de oxigen si cresterea concentratiei dioxidului de carbon reprezinta semnalul care trezeste persoana, fortand caile aeriene sa se deschida cu un gafait puternic.

Alte cauze care favorizeaza producerea sforaitului sunt: inaintarea in varsta, tranchilizantele si sedativele, dormitul pe spate, obezitatea.

Tratament

Sforaitul se incadreaza in sfera afectiunilor ORL, cauza sa fiind stabilita de medicul specialist. De obicei persoana care sforaie nu este constienta de acest lucru, insa partenerul de cuplu este afectat cu siguranta. De aceea, prezentarea la medic pentru sforait nu este un lucru de ignorat, pentru ca poate identifica o serie de probleme precum apneea obstructiva, deviatia de sept sau alte afectiuni, iar pentru partener rezultatul ar putea fi un somn mult mai bun in timpul noptii.

Citeste si:
Karmen și Bogdan Căplescu, terapie de cuplu după ce au devenit...
Karmen și Bogdan Căplescu,...

O solutie de tratament este cea chirurgicala. In functie de cauza generatoare de sforait exista mai multe tehnici. Somnoplastia reprezinta indepartarea tesutului in exces de la nivelul palatului moare cu ajutorul laserului sau ablatia cu radiofrecventa. Operatia presupune anestezie locala si dureaza aproximativ o jumatate de ora. Alte ori poate fi necesara o interventie chirurgicala pentru corectarea deviatiei de sept, uvulopastie sau amigdalectomie.

O alta metoda terapeutica este reprezentata de folosirea unui dispozitiv denumit CPAP (continuous positive airways pressure) care asigura o presiune continua pozitiva a aerului in caile respiratorii, impiedicand colabarea (inchiderea) acestora in timpul somnului. Se foloseste frecvent in terapia apneei in somn, dar se poate dovedi incomod pentru terapia sforaitului pentru ca fluxul de aer este furnizat de aparat prin intermediul unei masti care se aplica etans pe fata, pe tot parcursul noptii.

Citeste si:
Tratamentul anginei pectorale: opțiuni medicamentoase și proceduri
Tratamentul anginei...

In anumite situatii, se apeleaza la utilizarea unor dispozitive nazale care largesc fosele nazale si cresc fluxul de aer. Aceste dispozitive inlatura sforaitul, dar nu trateaza apneea obstructiva. Exista si dispozitive de respiratie orala care mentin limba si maxilarul intr-o pozitie optima pentru a pastra caile respiratorii deschise in timpul somnului.

Tratamentul nechirurgical nu este la fel de eficient, insa reprezinta intotdeauna prima alegere terapeutica. Exista mai multe produse anti-sforait precum creme lubrifiante pentru gat sau sprayuri pe baza de plante, insa de cele mai multe ori se dovedesc inutile.

Alaturi de aceste masuri trebuie revizuit regimul de viata, oprit fumatul, consumul de alcool redus, tratat refluxul gastroesofagian. Controlul greutatii corporale si evitarea dormitului pe spate se pot dovedi utile in combaterea sforaitului. Inhalatiile cu ulei de eucalipt, mentinerea unei umiditati mai mari in camera, somnul pe o perna mai ridicata pot fi de asemenea solutii pentru ameliorarea sforaitului si pentru somnul linistit al partenerului.

Articol de Ciprian Chitu
Sursa: healthy.ro

Citeste si alte articole pe HEALTHY:

1. Laboratorul Dragostei
2. Testul de paternitate
3. VHB, de 100 de ori mai contagios decat HIV


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.