Tratarea ranilor cu miere de albine nu este o noutate, metoda era folosita in antichitate de egipteni.

Sa tratezi ranile cu miere de albine nu este o noutate, metoda era folosita in Antichitate de egipteni. Noutatea consta in promovarea acestui tip de tratament de medicii Clinicii de Pediatrie din Bonn.

Sceptici initial, si-au schimbat punctul de vedere cand au reusit sa rezolve cu miere un caz in care antibioticele nu dadeau niciun rezultat: un copil cu o plaga infectata post-operator. In 48 de ore de la inceperea tratamentului cu miere, plaga era sterila.

Mierea medicinala difera de mierea comercializata pentru consum, care este pasteurizata, procedeu prin care se distrug, pe langa eventualele bacterii, substante active pretioase.

Mierea medicinala (medicii din Bonn au folosit Medihoney, produsa in Australia) este tratata cu radiatii gama, care distrug germenii nedoriti, dar pastreaza proprietatile curative ale mierii.

Mierea pune in miscare mai multe mecanisme care duc la vindecarea ranilor. Zaharul din miere ucide bacteriile pentru ca absoarbe apa indispensabila inmultirii bacteriilor.

Enzimele continute de miere au si ele un rol in vindecare. In interactiune cu secretii ale ranilor, o oxidaza produce peroxid de hidrogen (apa oxigenata), in cantitati mici, dar continuu. Mierea stimuleaza cresterea fibroblastelor, celulele care favorizeaza faza finala a vindecarii ranilor. De asemenea, mierea face sa dispara mirosul urat al ranilor; explicatia este ca zaharul modifica metabolismul bacteriilor si nu mai iau nastere compusi de sulf rau mirositori.

Dezavantajul folosirii mierii este ca ea incepe sa aiba efec dupa cateva ore, de aceea in prima faza medicii au folosit un antibiotic, trecand in final la miere de albine.

Sursa: sanatateata.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.