Ceaiul verde este consumat in tarile asiatice de mii de ani, insa in Europa este folosit de curand.

Ceaiul verde este consumat in tarile asiatice de mii de ani, insa in Europa este folosit de curand. Pe langa gustul foarte bun, ceaiul verde are o serie de proprietati pentru care se recomanda a fi consumat in mod frecvent. In compozitia ceaiului verde se gasesc numeroase substante cu rol antioxidant. In urma studiilor s-a stabilit ca ceaiul verde contribuie la mentinerea sanatatii, avand urmatoarele proprietati:

  • Previne aparitia cancerului - cercetatorii au adus dovezi “cu greutate” in sustinerea acestei afirmatii. Consumul regulat de ceai verde reduce riscul instalarii cancerului de colon, vezica urinara, esofag, pancreas, rect si stomac. Compusul responsabil pentru aceasta proprietate este epigallocatechin 3 gallate (EGCG) care are o activitate antioxidanta de 100 de ori mai puternica decat vitamina C si de 25 de ori mai mare decat vitamina E. Se pare ca aceasta substanta nu numai ca inhiba dezvoltarea noilor celule canceroase, dar le poate ucide si pe cele mature.
  • Scade nivelul LDL colesterolului (cel “rau”) si creste nivelul de HDL colesterol (cel “bun”) - cei care consuma extract de ceai verde pot consuma alimente cu mai mult colesterol, fara sa inregistreze cresteri ale nivelelor plasmatice de colesterol.
  • Limiteaza coagularea anormala a sangelui, care sta la baza aparitiei trombozelor. Va reamintesc ca accidentul vascular cerebral si infarctul miocardic recunosc drept cauza formarea trombilor care obstrueaza una sau mai multe artere.
  • Reduce valorile tensionale mari - prin reducerea nivelului de angiotensina II, o substanta care produce vasoconstrictie.
  • Reduce glicemia - si in acest fel riscul de diabet zaharat. Polifenolii si polizaharidele din ceai verde au acest rol.
  • Protejeaza ficatul impotriva substantelor toxice (alcool, substante chimice).
  • Mentine sanatoasa cavitatea bucala - inhiba formarea tartrului si distruge bacteriile orale.
  • Stimuleaza functiile sistemului imun si distruge radicalii liberi care participa la procesul de imbatranire.
  • Are proprietati antibacteriene si antivirale - studii recente au aratat ca ceaiul verde poate preveni instalarea gripei si a diareelor infectioase.
  • Blocheaza reactiile alergice.
  • Ajuta la refacerea echilibrului hidroelectrolitic dupa deshidratari.
  • Stimuleaza metabolismul - ceea ce inseamna ca veti arde mai multe calorii.
  • Ceaiul negru nu are aceleasi proprietati ca cel verde. Trebuie sa consumati ceaiul verde imediat dupa infuzare sau sub forma de extract concentrat..

Autor: Dr. Serban Damian
Sursa: doctor.info.ro

Click pentru a vedea articole asemanatoare pe YUPPY:

1. Farmacia verde pentru tumori
2. Legenda canii cu ceai
3. Terapia cu sucuri naturale


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.