Infertilitatea este o problema care afecteaza aproximativ 15% din cuplurile din Romania.

Infertilitatea este o problema care afecteaza aproximativ 15% din cuplurile din Romania si este definita ca incapacitatea de a concepe dupa un an de incercari. Infertiliatatea primara inseamna ca nu exista nicio sarcina in antecedente, iar infertilitatea secundara presupune existenta a cel putin o sarcina.

Termenul de sterilitate se utilizeaza cand nu se poate impune o terapie eficienta care sa rezolve infertilitatea.

Cauzele infertilitatii:

In ceea ce priveste cauzele, cei doi parteneri isi impart in mod egal esecul conceptiei:

- factorul feminin 30 - 40%;

- factor masculin 30 - 40%;

- factori combinati 15 - 20%;

- idiopatica (nu se cunoaste cauza) 2 - 15%;

Din acest motiv, investigatia medicala care isi propune sa evidentieze si sa trateze cauza infertilitatii, se adreseaza ambilor parteneri. Abordarea infertilitatii necesita o munca in echipa, care va implica medicul generalist, endocrinolog, ginecolog, urolog, medicul de laborator, toti acestia ajutand atat la precizarea diagnosticului cat si la conducerea tratamentului. Bineintelesc ca si psihologul are un rol foarte important in consilierea cuplurilor care se confrunta cu aceasta problema intrucat infertilitatea este generatoarea unor probleme emotionale deosebite, conducand adesea la sentimente de vinovatie, depresie, scaderea randamentului socio-profesional si la apritia tensiunilor in cuplu.

Evaluarea infertilitatii trebuie sa tina seama de toate etapele procesului de conceptie: ovulatia, transportul tubar al ovulului, productia si viabilitatea spermatozoizilor, eliberarea in vagin la momentul oportun, receptivitatea mucusului cervical, fertilizarea si receptivitatea uterina pentru implantare.

Discutia cu medicul:

Investigarea cuplului infertil incepe cu discutia cu medicul, acesta punand intrebari, printre altele si despre frecventa si durata actului sexual. Uneori recomandarile medicale vizeaza identificarea perioadei fertile a femeii si cresterea frecventei actului sexual, pentru ca un act sexual care are loc foarte rar este putin probabil sa se finalizele cu o sarcina.

Problema lui:

In general prima investigatie care se face este spermograma. Este o analiza relativ simpla, putin costisitoare, neinvaziva si rezultatul se obtine intr-un timp scurt. Ea evalueaza numarul de spermatozoizi, morfologia acestora si mobilitatea, stabilind in ce masura factorul masculin este implicat. In cazul in care spermograma nu este normala (numarul de spermatozoizi mai mic de 20 de milioane pe ml, mai putin de 60% au motilitate buna si au forma normala), sunt necesare alte analize care sa indice cauza acestei probleme. In acest scop se fac dozari ale hormonilor implicati in formarea spermatozoizilor, iar daca acestia sunt in limitele normale se impune un consult urologic care poate evidentia o cauza anatomica a infertilitatii masculine. In ultima instanta se poate face o biopsie testiculara care poate dezvalui o afectare a organelor sexuale masculine.

Tratamentul isi propune sa inlature cauza care a determinat infertilitatea. Uneori tratamentul endocrinologic de substitutie hormonala este necesar, alteori este nevoie de interventia chirurgicala, in afectiuni precum varicocel, ejaculare retrograde, defecte anatomice de penis.

Problema ei:

De indata ce a fost exclusa o cauza masculina a infertilitatii de culplu, se investigheaza o eventuala infertilitate feminina. Se face documentarea ovulatiei prin masurarea temperaturii bazale, masurarea progesteronului in ziua 21, ecografie ovariana pentru monitorizarea foliculogenezei, examen citovaginal. Se poate aprecia permeabilitatea tractului genital feminin prin histerosalpingografie.

Exista situatii in care poate aparea o incompatibilitate a mucusului cervical cu spermatozoizii, situatie in care acestia sunt distrusi de substante secretare de mucoasa vaginala. Pentru aceasta eventualitate se fac teste imunologice, in special dozarea anticorpilor antispermatozoizi.

Alegerea terapiei adecvate depinde de o serie de factori care corespund nevoilor cuplului infertil. Acesti factori includ eficienta relativa a mijloacelor terapeutice, complexitatea si costul diferitelor variante de tratament, varsta femeii si optiunile personale si emotionale. Progresele stiintifice recente au deschis noi posibilitati de a avea un copil, venind in ajutorul cuplurilor infertile cu tehnici de fertilizare in vitro si transfer de embrion.

Sursa: healthy.ro

Click pentru a vedea articole asemanatoare pe HEALTHY:

1. Cateva mituri despre infertilitate
2. Liber la Viagra!
3. 8 informatii pe care nu le stiai despre BTS


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.