Femeile traiesc mult mai mult decat barbatii: in unele tari speranta de viata a femeilor este chiar si cu un deceniu mai mare decat a barbatilor.

Femeile traiesc mult mai mult decat barbatii: in unele tari speranta de viata a femeilor este chiar si cu un deceniu mai mare decat a barbatilor.

Genetica, hormonii si faptul ca femeile trec prin etapa menopauzei sunt posibile explicatii pentru care femeile traiesc mai mult decat barbatii.

Baietii se nasc de obicei cu avantaj numeric. Pentru fiecare o suta de fetite nascute, avem 104 baieti. Cu toate acestea, rata mortalitatii la copiii baieti este mai mare, asa ca atunci cand persoanele dintr-o generatie ajung la varsta de 25 de ani, numarul femeilor devine mai mare.

Barbatii sunt prin definitie mai puternici, mai inalti, mai rapizi si au mai putine sanse sa devina supraponderali. Mai mult, ei se maturizeaza - cel putin din punct de vedere fizic - mai greu decat femeile, motiv pentru care am fi tentati sa credem ca ei pot supravietui mai mult si mai usor.

Selectia naturala

Din punct de vedere evolutionist, avem nevoie mai mult de femei decat de barbati, pentru ca femeile asigura continuitatea speciei. Se pare insa ca s-a reusit pacalirea geneticii din momentul in care femeile au inceput sa practice activitati specific masculine. Pe masura ce s-a produs emanciparea femeii, ele au inceput sa dobandeasca si boli specifice colegilor de planeta, astfel incat diferenta dintre sperantele de viata ale celor doua specii devine tot mai mica.

Testosteronul ucide

Cea mai mare rata a mortalitatii in randul barbatilor se produce in intervalul 15-24 de ani. In aceasta perioada, ei simt mai intens nevoia de a-si demonstra masculinitatea, motiv pentru care sunt mai violenti, mai agresivi. Bataile, accidentele de masina datorate vitezei excesive sunt cateva dintre motivele pentru care barbatii isi pierd viata in aceasta perioada a vietii.

Pana la varsta de 55 de ani, barbatii nu au motive foarte mari de ingrijorare. In schimb, in etapa 55-64 de ani, mor de doua ori mai multi barbati decat femei. Principalele cauze sunt accidentele de masina si... probleme cardiace. Riscul complicatiilor cardiace apare la barbati in jurul varstei de 40 de ani. Femeile risca sa aiba probleme cu inima abia dupa ce ajung la menopauza.

Aceste diferente au fost puse pe seama hormonilor: testosteronul in cazul barbatilor si estrogenul in cazul femeilor. Testosteronul este direct legat de agresivitate si competitvitate, iar nivelurile cele mai mari din acest hormon sunt intalnite in perioada pubertatii. Din acest motiv, baietii simt atunci mai mult nevoia de a-si manifesta violenta, de a se diferentia de ceilalti membri de grup, iar aceasta nevoie ii aduce pe unii in pragul mortii. Testosteronul are efecte negative si asupra activitatii cardiovasculare, spre deosebire de estrogen care efecte benefice asupra sanatatii inimii.

Cu toate ca femeile traiesc mai mult decat barbatii, aceasta nu inseamna ca ele duc o viata mai sanatoasa. In timp ce bolile specific masculine - afectiuni cardio-vasculare, cancer - sunt mortale, cele specific feminine - osteoporoza, artrita, diabetul - nu sunt fatale, dar le fac viata mai grea.

Sursa: healthy.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.