Tratatele de sexologie includ ejacularea precoce, ca manifestare, in cadrul tulburarilor de ejaculare.

Ejacularea este precoce atunci cand barbatul ejaculeaza inainte ca el si partenera sa simta placere.

Intrebare: Ce este ejacularea precoce? O boala? Un handicap? O rusine cu care unii dintre tineri si chiar unii barbati maturi trebuie sa se resemneze ca facand parte din rutina vietii lor sexuale?

Raspuns: NU

Una dintre prejudecatile feminine in ceea ce priveste sexualitatea masculina este aceea conform careia, la barbat, ejacularea este confundata cu orgasmul masculin, ele fiind considerate unul si acelasi lucru.

Ejacularea si orgasmul, la barbat, sunt doua procese fiziologice diferite; astfel, ejacularea se datoreaza contractiei unor structuri ale aparatului genital masculin cu scopul de a trasporta lichidul spermatic.

Ejacularea precoce, ejacularea tardivaEjacularea in general, dar nu in mod obligatoriu, insoteste orgasmul.
Ea poate sa apara inainte de intromisiune, fara o manipulare a penisului. Acest lucru se intampla in cazul unei excitatii sexuale puternice.

In cazul tinerilor, la inceputul activitatii lor sexuale, in mod normal ejacularea se produce rapid, uneori doar dupa cateva miscari copulatorii. Chiar si la un barbat cu experienta sexuala apare ejacularea precoce dupa o perioada de abstinenta sexuala sau in prezenta unei partenere foarte senzuale.

In majoritatea cazurilor se asociaza cu o crestere a anxietatii, inainte si pe durata actului sexual. Teama de a nu ejacula rapid, mai cu seama in cazul unei noi partenere, poate declansa ejacularea.

Barbatul se simte frustrat, nemultumit, angoasat, prins in ciclul vicios al gandurilor negative. Cu o imagine de sine scazuta si o identitate sexuala amenintata, barbatul se simte demasculinizat, incapabil de a controla ceea ce se intampla in timpul copularii, de aici tensiune, incordare, teama, frustrare... stari resimtite si de partenera.

Citeste si:
8 idei preconcepute despre orgasm
8 idei preconcepute despre...

O partenera nesatisfacuta paraseste poate nu imediat, dar in ultima instanta acest lucru se intampla. Insa nu dupa reprosuri, discutii si acuze.

Alteori, constient de "problema" sa, barbatul elaboreaza strategii care sa-i asigure satisfacerea partenerei. Recurge la artificii, de genul vibratorului etc. Suplineste prin sex oral, prin masturbarea partenerei. Da importanta preludiului. Se centreaza asupra partenerei cautand sa o aduca cat mai aproape de o stare de maxima excitare sexuala inaintea copularii. Astefel o ejaculare prematura ia forma unei ejaculari rapide intr-un contact sexual in care barbatul se asigura ca si femeia de langa el este intr-o stare de excitatie maxima care sa atraga dupa sine si un orgasm la fel de rapid.

Uneori acest lucru se intampla, alteori nu si asta pentru ca intr-un act sexual sunt implicate cel putin doua variabile: un barbat si o femeie.

Citeste si:
4 pasi spre orgasmul multiplu
4 pasi spre orgasmul multiplu

Aceste strategii sunt doar o solutie de moment, dar nu o rezolvare a problemei pe termen lung. Nu putem lasa zilele sa treaca sperand ca intr-o zi problemele vor disparea. Stim cu totii, din experienta vietii de zi cu zi, ca a privi in directie opusa nu inseamna neaparat ca "nemultumirea" dispare, ea ramane tot acolo interferand in confortul vietii personale si mai stim ca "toleranta" naste probleme mai mari.

Cauzalitatea este variata in aparitia ejacularii precoce. Una dintre cauze o pot constitui anumite infectii ale cailor spermatice si/sau ale glandelor anexe genitale, datorita cresterii secretiei de lichid seminal cand se constata o scurtare a timpului pana la ejaculare.

Tot ejacularea precoce este favorizata de graba realizarii actului sexual fie datorita lipsei de lubrifiere a vaginului, fie din dezinteres pentru prelungirea actului sexual in sine care apare atat in cazul barbatului, fie indirect prin partenera: lipsa de afectiune, lipsa de atractie sexuala, contact sexual dureros.

Citeste si:
Ejacularea feminina
Ejacularea feminina

Acestea sunt "contexte" care determina aparitia ejacularii precoce, fiind vorba doar de o tulburare functionala, trecatoare, vindecabila.

Uneori ejacularea se poate produce inainte ca partenera sa atinga orgasmul, ea poarta denumirea de ejaculare prematura. Exista si barbati interesati doar de orgasmul lor; pe acestia ejacularea rapida nu ii deranjeaza, ci dimpotriva. Insa sunt si barbati cu ejaculare precoce constitutionala, idiopatica; acestia sunt cei emotivi, labili psiho-afectiv.

EJACULAREA TARDIVA

Tot in contextul tulburarilor de ejaculare este incadrata si ejacularea tardiva. Aceasta este un fenomen fiziologic care apare in cazul repetarii actului sexual, in cadrul aceleiasi partide de sex sau la barbatii care intretin raporturi sexuale frecvente.

Cauzele sunt atribuite surmenajului fizic si/sau nervos ce duc la o prelungire a timpului necesar pana la producerea ejacularii. STRESSUL! In acelasi timp, inaintarea in varsta constituie un factor favorizant.
Tot aici mai apar ca si determinanti: lipsa de atractie fata de partenera, un mediu ambiant neadecvat, chimioterapia cu estrogeni, tioridazine etc. La care se adauga si hipogonadismul. Consumul de alcool in cantitate mare intarzie ejacularea.

Citeste si:
Anorgasmia
Anorgasmia

ANEJACULAREA

Anejacularea desemneaza situatia in care ejacularea nu se produce. Se impune o diferentiere de ejacularea retrograda care are ca si cauze neuropatiile diabetice, interventiile chirurgicale, prin retrograd intelegand aparitia fenomenului in care lichidul spermatic nu urmeaza drumul sau normal, ci este deturnat spre vezica urinara.

Anejacularea este "fizilogica" inainte de pubertate. La barbatul matur poate apare in cazul mai multor acte sexuale repetate. Mai poate fi intalnita in cazul unor prescrieri medicamentoase de genul alfa si betablocantelor, benzodiazepinelor, antidepresicelor triciclice etc.

Exista si barbati cu anejaculare trecatoare, situatie regasita si in cazul ejacularii precoce, care are ca si cauze stresuri afective sau suprasolicitari nervoase, disconfortul psihic si fizic.

Anejacularea selectiva apare numai fata de o anumita partenera.
Anejacularea ocazionala apare la unii barbati mereu preocupati de reactiile femeii, motiv pentru care ei "scapa" sau "pierd" propria lor excitatie. Alteori acelasi fenomen apare atunci cand femeia a avut orgasm inaintea barbatului si acesta nu vrea sa foloseasca partenera ca obiect de satisfacere sexuala, unii nu se mai pot "concentra" pentru a putea ejacula in aceasta situatie; reactiile psiho-sexuale ale femeii post orgasmic produce un anumit tip de inhibitie trecatoare a ejacularii.

Acest tip de anejaculare (anorgasm) se constata la barbatii cu anumita structura psihologica in care predomina manifestarile de altruism. De regula, "zelul" partenerei nu are nici un efect, ci din contra ii inhiba si mai tare. Acelasi tip de conduita il regasim si la femei, in cazul ejacularii premature a barbatului.

Iata ca in contextul acestei scurte introduceri in problematica ejacularii la barbati apare termenul de ejaculare precoce, rapida sau prematura, de ejaculare tardiva, retrograda si anejaculare.

Cam multe problematici pentru ceva atat de important si vital pentru mine! Cand ma refer la mine ca la un barbat ce "sufar" de ejaculare precoce sau tardiva, anejaculare, ma intreb eu acum, dupa cele citite: OARE IMI IDENTIFIC CORECT GENUL DE PROBLEMA PE CARE O AM?!

Si vad aici si acum ca se poate aborda si altfel problema, solicitand sprijin din exterior, investigatii suplimentare pentru o "problema" pe care, intr-un moment de slabiciune, am considerat-o fara leac, prea intima pentru a fi abordata cu un strain si am preferat sa "sufar" in intimitate pana in acest moment.

Sa nu uitam ca acesti "straini" sunt specialisti cu pregatire in solutionarea unor astfel de probleme!

IATA de ce ESTE UTILA consultarea cu un specialist urolog!
Iata DE CE, dupa eliminarea factorilor biologici, este IN INTERESUL NOSTRU sa apelam la serviciile unui psihosexolog.

Autor: Psihoterapeut Jeni Chiriac
Sursa: psiholife.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.