Daca vrei sa cauti ceva despre aikido pe internet o sa ai surpriza sa gasesti 2.750.000 de pareri despre acest subiect.

Calea armoniei cu ki-ul universal, Arta Pacii, Zen in miscare, Suprema Arta Martiala, Yoga in miscare sint doar citeva dintre ele.

In aikido nu exista competitie si singurul adversar pe care il ai in evolutia ta esti Tu. Inveti sa te cunosti pe tine si sa corectezi ceea ce nu este bine. Aikido este ceva personal, o cale pe care sa mergi cit traiesti, este un mod de viata. Te invata sa gindesti pozitiv, sa fi relaxat, impartial si sa respecti eticheta.

Unul dintre motivele pentru care ar trebui sa se practice aikido este si accesibilitatea lui. Poate fi practicat de oricine. Nu conteaza virsta, religia sau culoarea pielii si nu are contraindicatii medicale.

De ce aikido?Traim o perioada in care oamenii sustin ca nu au timp pentru ei si apeleaza din ce in ce mai des la medicamente ca sa rezolve cit mai repede o problema minora de sanatate care apare. Nu dormi - pastile, curge nasul - pastile, oboseala - pastile, circulatie periferica prosta - pastile, maninci prea mult - evident, pastile de slabit, esti prea slab - pastile de ingrasat, pastile pentru stomac, git, urechi si in curind pentru orice.

Organismul nostru nu mai este lasat sa-si rezolve singur micile probleme, iar creierul il folosim numai pentru lucruri foarte importante. Nu mai avem timp sa dam buna ziua, sa multumim sau sa folosim expresia "te rog frumos". Un grup de oameni orbi au avut ca tema sa studieze un elefant. Fiecare a atins cite o parte din el si la sfirsit toti sustineau ca stiu cum este. O ureche uriasa, o trompa, o coada, o burta imensa sau ce a atins fiecare.

Aikido trebuie privit ca un puzzell in care toate piesele sint importante. Meditatia ki, exercitiile de sanatate, respiratia ki, kata, taigi, exercitiile de dezvoltare a ki-ului, tehnicile de aikido, kiatsu si altele nu reprezinta decit putin din ce inseamna el, 50%, restul este eticheta si respectul fata de arta.

Cind am fost solicitat sa scriu acest articol am fost intrebat daca in sala la mine s-au intimplat minuni? Prima la care m-am gindit a fost acea cu elevele care aveau dioptri destul de mari, 3-4. Dupa 5-6 ani de practica nu mai poarta ochelari. Au lentile de contact.

Primul lucru pe care il auzi cind intri intr-o sala de aikido este: -Nu mai calca pe parchet descult si apoi pe saltea ca noi punem fata! Dupa asta incepi sa inveti sa stai drept, sa te asezi pe scaun, sa respiri, sa mergi, sa dormi, sa conduci, sa stai la birou, sa maninci. Orice poate sa fie aikido, chiar si sa bei o bere. Daca faci corect aceste lucruri corpul tau o sa fie mai relaxat, o sa existe o mai buna circulatie a singelui prin corp si un mod de a respira mai eficient, de aici o mai buna oxigenare a intregului corp si implicit o stare buna. Asta ar insemna o buna circulatie a ki-ului prin corpul tau.

Exista o adevarata literatura de specialitate legata de modul in care se prepara aripioarele picante. Cite feluri de ulei sa folosesti, in ce proportii sa le amesteci si la ce temperatura dau gustul ideal. Nu mai vorbim de condimentele folosite. Oricit ai citi pina cind nu gusti un fel de mincare nu poti sa-ti dai seama din carti despre ce e vorba. Poate iti faci o idee dar cel mai adesea e gresita. La fel si in aikido, poti sa-ti strici ochii citind, pina cind nu practici doar crezi ca stii ceva despre el.

Autor: Sensei Petre Pepel - 3 ani aikido
Sursa: psiholife.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.