Ai probleme cu colesterolul? Poate ca ar trebui sa mananci cate un grapefruit rosu in fiecare zi.

El se poate dovedi o adevarata salvare pentru bolnavii de inima - considera oamenii de stiinta.
Nu trebuie sa ne mai convinga nimeni de faptul ca fructele si legumele sunt sanatoase. Se stie de ani de zile ca locuitorii din sudul Europei care practica bucataria mediteraneeana se imbolnavesc rar de inima si traiesc mai mult. Cu toate acestea nu exista prea multe cercetari bine documentate pe tema valorilor curative ale unor fructe si legume concrete.

O echipa internationala de cercetatori, al carei spiritus movens este prof. Shela Gorinstein de la Universitatea Ebraica, a demonstrat binefacerile consumului de grapefruit, usturoi si bere.

S-a dovedit ca grapefruiturile pot influenta nivelul grasimilor din sange. O concentratie prea mare de substante grase, in special colesterol si trigliceride, afecteaza sanatatea si poate duce la infarct. Cu cat exista mai putin colesterol si trigliceride, cu atat inima este mai sanatoasa si mai in siguranta.
Cercetatorii condusi de prof. Hanna Leontowicz de la Catedra de Stiinte Fiziologice a Facultatii de Medicina Veterinara SGGW din Varsovia au demonstrat mai intai ca grapefruiturile rosii sunt mai sanatoase decat cele galbene, pentru ca au mai multi antioxidanti, intre care antociani si flavonoizi.

Binefacerile consumului de grapefruit, usturoi si bereLa cercetarile clinice efectuate in Israel au fost invitati 57 de pacienti - barbati si femei intre 39-72 de ani. Toti suferisera anterior de afectiuni cardiace si trecusera prin operatii de by-pass. Cu totii aveau probleme legate de mentinerea nivelului corespunzator de grasimi din sange, in ciuda consumului de statine care reduc colesterolul.

Bolnavii au fost impartiti in trei grupe egale. Timp de 30 de zile nu au primit nici un medicament, toti au tinut un regim benefic bolnavilor de inima. Pacientilor din prima grupa li s-a recomandat in plus consumul zilnic al unui grapefruit rosu, a doua grupa a primit grapefruituri galbene, iar a treia a fost o grupa de control.

Rezultatele, in special in cazul grapefruiturilor rosii, s-au dovedit a fi deosebit de promitatoare. Dupa o luna de consum regulat al acestor fructe, nivelul total al colesterolului a scazut cu peste 15%, iar cel al colesterolului rau cu 20,3%! La fel s-a intamplat si cu trigliceridele - la cei care au mancat grapefruit rosu, nivelul lor a scazut cu peste 17%.

Vestea este extraordinara pentru bolnavii de inima, considera autorii cercetarii si amintesc cu aceasta ocazie ca sucul din grapefruit este una dintre putinele bauturi cu care nu pot fi luate medicamentele (adesea se ajunge la interactiuni nefericite). Consumul zilnic al unui grapefruit rosu se poate dovedi salvator pentru vasele si inima noastra, considera prof. Gorinstein. Amanuntele sunt publicate de prestigiosul "Journal of Agricultural and Food Chemistry".

Leguma care a fost pusa sub lupa de echipa prof. Gorinstein a fost usturoiul, cunoscut pentru actiunea sa antibacteriana si pentru cea de intarire a rezistentei. Pe cercetatori i-a interesat insa in cazul lui tot continutul de grasimi din sange.

De aceasta data cercetarile au fost realizate pe sobolani. Animalele au fost impartite in cinci grupe. Una dintre ele avea un regim de hrana normal, compus din amidon, cazeina, ulei de soia si un amestec de vitamine si minerale. A doua grupa a primit in plus 1% colesterol, iar celelalte trei, in afara de colesterol, au mai primit si liofilizat de usturoi crud (in doze de 500, 750 si 1000 mg de usturoi crud /kg. de masa corporala). Dupa patru saptamani de regim s-a dovedit ca in cazul sobolanilor care mancasera 500 mg de usturoi colesterolul nu pricinuise prea mult rau. Nivelul grasimilor din sange se mentinuse la un nivel bun, scazuse cantitatea de fibrinogen si se prelungise timpul de coagulare (de asemenea scazuse pericolul formarii de cheaguri amenintatoare pentru sanatate). S-a dovedit ca o doza mai mare de usturoi nu mai era atat de eficienta.

Rezultatele cercetarilor asupra animalelor nu pot fi transferate direct la om, insa in opinia prof. Gorinstein este foarte probabil ca usturoiul - in doza nici prea mare si nici prea mica - sa protejeze organismele nostre de colesterol. Ce inseamna "doza nici prea mare si nici prea mica"? Daca se iau in considerare rezultatele cercetarilor pe sobolani, ar insemna 12 catei de usturoi pe zi.

O observatie importanta - usturoiul isi pastreaza proprietatile curative atunci cand nu este incalzit mai mult de 20 de minute. De aceea, autorii lucrarii (din "Journal of Agricultural and Food Chemistry") sfatuiesc ca el sa fie adaugat in mancare cu cel mult 20 de minute inainte de incheirea prepararii ei.
Dupa fructe si legume sanatoase a venit vremea unei bauturi sanatoase. In bucataria mediteraneeana ea este in general vinul rosu, dar oamenii de stiinta polonezi si israelieni (de data aceasta, autorul principal al lucrarii este dr. Zenon Jastrzębski de la Institutul de Medicina Publica de la Varsovia) au decis sa analizeze actiunea berii.

Berea nu se bucura de o faima prea buna, e invinuita ca ingrasa (nu fara motiv grasimea suplimentara de pe burta bautorilor de bere este numita "muschiul de bere"). Nimic mai fals - afirma dr. Jastrzębski. Cresterea in greutate este mai degraba un efect al ciolanului afumat, carnatilor sau chipsurilor consumate alaturi de bere, adauga cercetatorul. "Din analizele noastre rezulta ca berea nu ingrasa, ci slabeste. Trebuie spus totusi ca nu am cercetat berea integrala, ci doar liofilizatul ei, adica ceea ce ramane dupa evaporarea apei si alcoolului, fiindca alcoolul luat separat se stie ca are multe calorii".

Un raport complet privind regimul cu bere este publicat in cea mai noua editie a "Food and Chemical Toxicology". Oamenii de stiinta au verificat cum reactioneaza la liofilizatul berii doua specii de sobolani - rozatoare obisnuite si unele cu hipertensiune conditionata genetic. Jumatate din animale au primit timp de zece zile liofilizat de bere, cealalta jumatate - o solutie de ser fiziologic. Sobolanilor li s-a masurat regulat tensiunea si li s-a controlat activitatea inimii. S-a dovedit ca berea uscata nu a influentat acesti parametri, in schimb animalele care au consumat-o au pierdut vizibil din greutate - atat cele sanatoase, cat si cele hipertensive.

Sursa: sfaturimedicale.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.