Indulcitori, cafeina, acid fosforic

1. Indulcitori.

Zaharul din bauturile carbogazoase creste posibilitatea aparitiei cariilor dentare. Bauturile fara zahar, care contin indulcitori artificiali de tip zaharina sau aspartam, au efecte secundare nedorite asupra anumitor persoane. Zaharul este si o sursa importanta de calorii (cam 250 de calorii/ pahar de bautura carbogazoasa).

2. Cafeina.

Acest component specific al bauturilor cola este un diuretic dar creste tensiunea arteriala. Unele studii au demonstrat ca ar interveni in aparitia artritei reumatoide.

E Cola sanatoasa?3. Acidul fosforic.

Aceasta substanta este folosita doar in bauturile cola care sunt foarte acidulate comparativ cu alte bauturi racoritoare. Acesta poate duce la distrugerea smaltului din dinti. Fosfatii in general reprezinta o problema nutritionala daca sunt ingerati in cantitati mai mari decat calciu. Acest aport suplimentar duce la decalcificare osoasa si accelerarea osteoporozei.

Iata unele recomandari bazate pe cele prezentate mai sus:

-bauturile racoritoare si cafeaua ar trebui consumate cu moderatie (mai putin de 4 pahare pe zi).

-daca prezentati risc de osteoporoza evitati bauturile care contin acid fosforic (de exemplu cola).

-consumand formele light, hipocalorice, reduceti pe zi aportul caloric cu peste 1000 de calorii si preveniti aparitia cariilor dentare.

Sursa: sfaturimedicale.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.