China si Tibet. Se pare ca a aparut cu 5.000 de ani in urma, devenind cunoscuta pe plan mondial odata cu "aducerea" sa in Statele Unite ale Americii, in 1971, de catre un reporter al ziarului New York Times, James Reston (el a fost tratat in China, dupa operatie, pentru dureri abdominale).

China si Tibet. Se pare ca a aparut cu 5.000 de ani in urma, devenind cunoscuta pe plan mondial odata cu "aducerea" sa in Statele Unite ale Americii, in 1971, de catre un reporter al ziarului New York Times, James Reston (el a fost tratat in China, dupa operatie, pentru dureri abdominale). Aceasta practica se bazeaza pe o teorie medicala chineza conform careia trupul functioneaza prin "forta vietii" sau "energia vitala" denumita "chi" (sau "qi"). Acupunctura provine din stravechea practica medicala chineza de inteparea cu ace sau presarea a anumitor puncte de pe corp care au proprietati specifice. Acupunctura se aplica extensiv pentru o varietate de scopuri medicale mergand de la prevenirea si tratamentul afectiunilor acute sau cronice, pana la alinarea durerilor si anestezia in interventiile chirurgicale

Cum functioneaza?

Acupunctura consta in inteparea anumitor puncte situate la nivelul pielii, puncte ce se afla de-a lungul unor meridiane energetice care formeaza o retea complexa.

In momentul inteparii unui punct de acupunctura pleaca o informatie spre creier, iar acesta, la randul lui, transmite informatia organului afectat (procedeul se numeste feed-back energetic). De asemenea, punctele de acupunctura mai pot fi stimulate si cu caldura, laser, magnet, curent electric de intensitate slaba (electropunctura), presiune mecanica (presopunctura).

Corpul uman are 12 meridiane energetice principale, cate un meridian pentru fiecare organ (plaman, inima, rinichi, splina-pancreas, ficat) pentru fiecare viscer (intestin subtire, intestin gros, stomac, vezica biliara si vezica urinara) si alte doua meridiane care raspund de anumite functii ale organismului (circulatia sangelui, activitatea psihica, functiile metabolice, termoreglarea etc.) si o multitudine de meridiane secundare.

AcupuncturaAcupunctura presupune o introducere sigura si nepericuloasa pentru sanatate a unor ace sterile, metalice, foarte fine in pielea si tesuturile corpului prin puncte sau zone care se numesc puncte de acupunctura. Acesta terapie presupune deblocarea bio-energiilor (Qi) din corp. Acele folosite in acupunctura sunt fabricate din diverse materiale: aur, argint, cupru, otel inoxidabil, etc. Cele mai uzuale sunt din otel inoxidabil si argint. Diametrul unui ac este in jur de 0,25 mm iar varful acestuia este sferic pentru a nu leza tesuturile.

Un ac functioneaza ca un minuscul paratrasnet (cel inventat de Franklin). Putem compara: interactiunea (prin paratrasnetul cu pricina) dintre energia electrostatica atmosferica (de obicei in preajma sau timpul furtunilor si a ploilor de vara) si obiecte de pe pamant (sau apa marii), cu interactiunea (prin acul de acupunctura) dintre campurile energetice vitale (Qi = bio-energie) ale sistemelor (organe, tesuturi, etc) care se afla in interiorul corpului si cele care respectiv in afara lui (un aspect al acesteia este aura).

N.B Acupuntura este aplicata cu succes si pe animale, in special pe cai, caini si pisici asa incat nu se poatre pune problema efectului Placebo.

Prin administrarea simultana a acupuncturii si a anumitor medicatii conentionale multi dintre medicii de astazi care au patruns tainele Medicinei Traditionale Chineze si-au adus multi pacienti intr-o stare de completa vindecare a multor tipuri de afectiuni. Acestia au putut constata ca utilizand acupunctura pot scade substantial consumul de medicamente si efecte secundare ale acestora.

Doare?

Principala intrebare legata de acupunctura este legata de durerea care poate aparea la intepare. Se spune ca nu doare (cel putin asa pretind pacientii care au incercat-o!), desi uneori, la contactul acului cu pielea se poate simti o mica durere. Unii pacienti spun ca simt o atingere mai curand asociata cu mangaierea, decat cu durerea, dupa cateva minute de la infigerea acului in piele. Acest fenomen se petrece datorita eliberarii serotoninei si a endorfinelor in timpul tratamentului. Dupa tratament, majoritatea pacientilor spun ca sunt plini de energie, euforici si au multe idei.

Contraindicatii:

Acupunctura nu este indicata:
la femeile insarcinate (este interzisa inteparea anumitor puncte)
la bolnavii de cancer nu se inteapa direct tumora daca aceasta este situata la suprafata
nu se inteapa ranile
in cazul bolilor de piele nu se inteapa suprafata afectata, exceptie facand vitiligo.

Indicatii:

Datorita complexitatii acestui sistem bioenergetic indicatiile acupuncturii nu au practic limite, orice afectiune putand beneficia de acest tratament. Ca metoda de stress management, acupunctura poate induce o relaxare profunda ajutand astfel la vindecarea multor afectiuni rezultate din stress sau din probleme emotionala.

Acupunctura poate trata boli ca:

-bronsite,astm bronsic, infectii ale cailor respiratorii.
-angina pectorala, arteroscleroza, hipertensiunea arteriala, aritmia cardiaca, astenia neurocirculatorie
-esofagita, gastrita, gastroenterita, ulcer gastric, ulcer duodenal, colecistita, pancreatita, constipatie, spasmul intestinal, spasmul gastric.
-afectiuni reumatismale si ale aparatului locomotor.
-afectiuni ginecologice
-boli de piele
-cura de slabire
-pareze, paralizii

Deasemenea acupunctura este folosita pentru:

-controlul greutatii;
-adictii;
-lasarea de fumat;
-ameteli si stare de voma ca urmare a chemoterapiei sau a altor terapii intensive;
-durere de dinti postoperatorie

La ce sa te astepti cand te duci la acupunctura?
"O consultatie consta in analiza pulsului, a limbii, a irisului si o anamneza amanuntita, deoarece acupunctura trateaza cauza in special si organismul ca pe un tot unitar. Durata unei sedinte este in general de jumatate de ora. Numarul de sedinte se stabileste in functie de gravitatea afectiunii fiecarui pacient in parte si de modul in care reactioneaza fiecare organism.

Sursa: sfaturimedicale.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.