Medicii recomanda miscarea si exercitiile fizice pentru un organism sanatos. Indiferent de regimul de viata sau alimentar, miscarea este un lucru necesar.

Medicii recomanda miscarea si exercitiile fizice pentru un organism sanatos. Indiferent de regimul de viata sau alimentar, miscarea este un lucru necesar. Prin exercitiu fizic se creeaza o mobilitate a organismului, se mareste rezistenta fata de boli si incetineste procesul de imbatranire. Riscurile pentru sanatate sporesc o data cu inactivitatea fizica si intelectuala.

Efectele binefacatoare pe care miscarea, gimnastica si sportul le au asupra organismului sunt complexe si vizeaza aparatul cardiovascular, aparatul respirator, aparatul si glandele digestive si, bineinteles, cel locomotor.

Circulatia si miscarea

Sangele este mai bine distribuit in intregul organism, daca miscarea zilnica devine o certitudine. Creierul este mai bine irigat si, de asemenea, toate celulele organismului sunt mai bine hranite si oxigenate, imbunatatindu-si activitatea. Circulatia sangelui asigura hranirea mai buna a tesuturilor si eliminarea mai rapida a toxinelor rezultate din arderile care au loc in celule. Efectele acestor transformari sunt resimtite de cei care practica sportul sau gimnastica printr-o senzatie de bine, lipsa de oboseala insotite si de buna dispozitie. Practicarea sistematica a sportului, a gimnasticii zilnice, a mersului pe jos face ca activitatea inimii sa se imbunatateasca.

Miscarea, un atu pentru viataRespiratie de nota 10

Ventilatia plamanilor este imbunatatita in timpul exercitilor fizice, cutia toracica avand miscari mai ample, care ajuta plamanii sa se umple mai bine cu aer. Aerul proaspat oxigeneaza intr-o mai buna masura sangele venit la plamani, pentru a elimina dioxidul de carbon si pentru a se incarca cu oxigen. Acest lucru, asociat cu o mai intensa circulatie a sangelui in tesuturi, are o influenta pozitiva asupra functiei tuturor organelor.
Stomacul si mai ales ficatul functioneaza mult mai bine daca miscarea fizica este constanta si zilnica, iar tranzitul alimentelor se normalizeaza.

Tonus optim in fiecare zi

Cei care practica in mod sistematic miscarea, gimnastica si sportul pastreaza o mobilitate a articulatiilor, un tonus optim al muschilor, scazand riscul intinderilor, accidentarilor, al durerilor cauzate de rigiditatea coloanei vertebrale. Datorita exercitiilor repetate, excesul de grasime este ars si indepartat, muschii devin puternici, elastici, ramanand astfel pana la varste inaintate.

Ce spun specialistii

Studiile au demonstrat clar ca activitatea fizica, moderata si regulata, aduce un beneficiu substantial sanatatii. Conform cercetarilor fiziologice, epidemiologice si evidentelor clinice specialistii va pun la dispozitie niste sfaturi practice.
- Fiecare adult sa execute 30 minute sau mai mult de activitate fizica moderata, de preferinta in fiecare zi a saptamanii. Corespondentul activitatii fizice moderate este cel al unei plimbari rapide pe o distanta de 4-5 km.
- Activitatea fizica trebuie inceputa cu activitati de intensitate mica si marita gradat. Chiar si activitatile intermitente aduc beneficii sanatatii, astfel cele 30 minute se pot acumula din activitati multiple: urcatul scarilor pe jos, parcurgerea unor distante pe jos, pedalarea pe bicicleta medicinala, exercitii aerobice, dans, gradinarit, joc activ cu copiii. Aceste activitati sunt benefice daca sunt executate constant si cu rapiditate.
- De asemenea este benefica si practicarea constanta a unui sport: inot, jogging, ciclism, tenis.

Un articol de Corina Albota
Sursa: stirimedicale.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.