Un studiu publicat recent in ERJ (Europena Respiratory Journal), in cadrul caruia au fost chestionati cateva sute de fumatori japonezi, sugereaza ca fumatul in mare parte este conditionat genetic, aceasta descoperire deschizand noi orizonturi in sensul dezvoltarii unor noi metode pentru abandonarea acestui obicei daunator.

Un studiu publicat recent in ERJ (Europena Respiratory Journal), in cadrul caruia au fost chestionati cateva sute de fumatori japonezi, sugereaza ca fumatul in mare parte este conditionat genetic, aceasta descoperire deschizand noi orizonturi in sensul dezvoltarii unor noi metode pentru abandonarea acestui obicei daunator.

Nicotina, un alcaloid prezent intr-o concentratie de 10 pana la 20 de mg/gram de tutun uscat, este agentul inciminat in dependenta de fumat. Sub influenta unei enzime denumite de specialisti CYP2A6, nicotina, care de altfel exercita un efect puternic asupra sistemului nervos central, poate fi degradata intr-o substanta inactiva, cotinina.

Ultimele date sugereaza ca de fapt scaderea nivelului de nicotina in sange si in lichidul cefalo-rahidian, prin de procesul de degradare, creaza senzatia de dorinta irezistibila pentru a fuma o noua tigara. De la aceasta idee au pornit cercetatorii japonezi de la Spitalul "Electronic Power Company" din Tokio, ca sa testeze variatiile genetice ale acestei enzime, corelate cu obiceiurile de fumat.

Fumezi mult...genele sunt de vina!La persoane diferite gena raspunzatoare pentru productia enzimei CYP2A6 poate fi prezenta in alele diferite, fiecare allela in parte determinand o viteza de degradare a nicotinei mai lenta sau mai rapida. Oamenii de stiinta s-au orientat pe cele trei allele cele mai frecvente la populatia asiatica: *4, *7, *9.

Persoanele care au participat aveau o varsta in jur de 50 de ani si erau fumatori de peste 10 ani, cu un consum obisnuit de cel putin 1 pachet de tigari zilnic. Doar la un sfert dintre participanti (26%) s-a observat prezenta alelei genetice normale (allela*1). La acesti voluntari procesul de degradare a nicotinei era rapida, acestia fiind fumatorii cei mai "tari", cu un consum de 2 pachete pe zi.

La extremul opus se aflau voluntarii cu allela *4 (3,5% dintre participanti), acestia fiind cei care au fumat cel mai putin. Cercetatorii au observat ca allele care sunt prezente in cel mai mare procent in randul populatiei, respectiv *4, *7, *9 s-au asociat cu o concentratie crescuta a nicotinei, adica cu o activitate redusa a enzimei CYP2A6, ceea ce inseamna ca aceste persoane sunt mai putin tentate sa mai aprinda inca o tigara.

Sursa: postamedicala.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.