Va fi iPad un ebook reader killer? Tot ce e posibil. Va fi un netbook killer? Categoric nu.

Pe 27 a avut loc un nou eveniment Apple, in care Steve Jobs a prezentat noul gadget minune, si anume tableta iPad. Jobs era foarte entuziasmat, insa publicatiile de specialitate nu s-au aratat prea incantate de produs. Noi ne rezervam dreptul de a spune ca s-ar putea sa prinda foarte bine. Stie Steve ceva.

Va fi iPad un netbook sau ebook reader killer? Cu netbook-ul are ceva de lupta, cu ebook reader-ul prea putin. Amazon Kindle nu are display color, nu are uriasul magazin online de carti pe care Apple il cam detine si va avea grija sa-l dezvolte si mai mult in scurt timp, nu are interfata foarte atractiva, care simuleaza aproape perfect efectul de rasfoire a unei carti. Pe langa cartile in format electronic, iPad stie sa navigheze pe internet, sa ruleze jocuri, muzica, filme si absolut toate aplicatiile prezente acum in AppStore. Noul SDK lansat de Apple va permite dezvoltatorilor sa vina cu aplicatii native, din cele mai diverse domenii.

iPad este un gadget de 680 de grame, dotat cu un display superb de 9.7 inci, bineinteles capacitiv multitouch si cu o rezolutie de 1366 x 768 pixeli. Procesorul este un A4 la 1 Ghz, produs pe P.A. Semiconductors, companie cumparata destul de recent de catre Apple. iPad va avea memorii interne de 16, 32 sau 64 GB. Conectivitatea se rezuma la USB (prin conectorul proprietar Apple), Bluetooth, WiFi si optional 3G. Asta inseamna ca, pentru a avea acces constant la internet, tableta trebuie sa gazduiasca un SIM 3G, probabil cu un contract de la un operator mobil. Nu exista multitasking, toate aplicatiile fiind rulate o singura data la un moment dat. Sistemul de operare este OS 3.2, cam acelasi prezent si pe iPhone.

Interfata are un homescreen particularizabil cu icon-uri si wallpapere, nimic deosebit. Totul pare luat de pe iPhone si pus pe iPad, cu unele modificari firesti. Experienta, dupa cum veti vedea si din clipul realizat de Engadget, este una spectaculoasa, display-ul raspunzand excelent si procesorul facandu-si treaba ca la carte (potrivita expresie...). Playerul YouTube suporta 720p, afisand clipurile impecabil. Aplicatia Photo e adaptata pentru multitouch, cu efecte superbe. Cartile electronice parca nici nu sunt in format electronic. Muzica este excelent organizata, insa fara Cover Flow (nu e neaparat un neajuns). Tastatura onscreen nu e grozava, insa Apple are una hardware, special facuta pentru iPad.

Citeste si:
Cât cere Erika Isac pentru un concert? Cântăreața a stârnit...
Cât cere Erika Isac pentru un...

Jobs a spus ca autonomia este de 10 ore de utilizare maxima si standby de o luna. Preturile vor fi de 499$ pentru 16 GB, 599$ pentru 32 GB si 699$ pentru 64 GB. Planurile 3G vor adauga o anumita suma, asta depinzand de operatorul care va aduce tableta.

Va fi iPad un ebook reader killer? Tot ce e posibil. Va fi un netbook killer? Categoric nu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.