Nicholas Cage, desi situat nu tocmai fruntas in topul actorilor mei preferati, isi joaca exceptional rolul de magician razboinic si reuseste sa mascheze stangacia colegului de platou.

Vazusem trailerul filmului “Ucenicul vrajitor/The Sorcerer's Apprentice” saptamana trecuta cand aterizasem (cumva gresit, dar cu persoana potrivita) la “The backup plan/Plan de rezerva”. De altfel, singura parte buna din planul de rezerva al lui J Lo a fost reclama la “Ucenicul vrajitor”.


Planuisem inca de atunci sa mergem la avanpremiera unui altfel de Harry Potter, asa cum imaginasem eu filmul in regia lui Jon Turteltaub. Intre timp, insotitorul meu s-a facut nevazut. Filmul insa si-a respectat promisiunea. Iata-ma asadar, inarmata cu popcorn (cui ii mai pasa de calorii?), ghemuita covrig in scaunul imens din salile Cinema City-ului din Cotroceni, asteptand cu sufletul la gura un film pe care il suspectam genial.

Pe ecran rasare un Merlin garbovit care se lupta in stil matrixian cu o vrajitoare indemanatica. Efecte speciale bune, decor de poveste, cateva replici bine plasate. Imi place. Imi potrivesc paiul in pahar in vreme ce Nicholas Cage si Monica Belucci (vai ce frumoasa e!) dau buzna pe usa si intervin in lupta in calitate de ucenici ai vrajitorului. Merlin moare, iar Veronica (Monica Belucci) se contopeste cu vrajitoarea cea rea si sfarsesc incuiate intr-o papusa ruseasca.

Trec cateva mii de ani iar noi suntem purtati catre Manhattan-ul zilelor noastre. Aici il cunoastem pe Dave Stuller, interpretat de Jay Baruchel, un pusti impiedicat si cam ghinionist care aterizeaza fix in vagauna lui Balthazar Blake (Nicholas Cage). Acesta din urma isi petrecuse ultimele secole din viata cautandu-l pe “cel ales” sa termine odata pentru totdeauna povestea cu vrajitoarea cea rea si sa poata condimenta basmul cu deznodamantul optimist al fericirii pana la adanci batraneti. Baiatul nu este tocmai incantat de perspectiva transformarii sale in invatacelul unui vrajitor cam rapciugos, insa se vede nevoit sa intre in joc atunci cand pe urmele sale vine Maxim Horvath (Alfred Molina), ucenicul tradator al lui Merlin.

Desi este descendentul lui Merlin, Dave este neindemanatic, mediocru si reuseste sa inteleaga arta magiei numai din perspectiva logica a unui tocilar fizician. Ceea ce da un gust aparte filmului si chiar un strop de credibilitate magiei cu atat mai mult cu cat productia are ca punct de pornire poemul „Ucenicul Vrajitor”, scris in anul 1797 de Johann Wolfgang von Goethe, bine cunoscut scriitor german, ganditor si fizician.

Citeste si:
Nicolas Cage va juca in filmul despre Edward Snowden
Nicolas Cage va juca in...


Intr-un mod aproape imprevizibil planurile baietilor buni nu merg intocmai ca pe roate. Filmul se transforma intr-o aventura magica, extrem de amuzanta si un strop trasa de par care are ca scop (evident!) salvarea lumii din mana vrajitoarei malefice.

Actori & productie

In vreme ce personajul Dave reuseste pana la finalul filmului sa devina un vrajitor iscusit, actorul Jay Baruchel nu a reusit sa ma cucereasca deloc. Ba chiar mi-a devenit antipatic in ultimele scene cand mi-a trezit senzatia ca s-a saturat de actorie si vrea sa termine cat mai repede filmul pentru a se intoarce la treburile sale. Filmul intreg pare facut de mantuiala spre sfarsit, insa inceputul “glorios” ii salveaza meritul de a fi vazut.

Nicholas Cage, desi situat nu tocmai fruntas in topul actorilor mei preferati, isi joaca exceptional rolul de magician razboinic si reuseste sa mascheze stangacia colegului de platou.

Citeste si:
Cum arata cea mai furioasa pisica din lume
Cum arata cea mai furioasa...

Efectele vizuale primesc o nota mare, dar era de asteptat de vreme ce au fost relizate de castigatorul premiului Oscar pentru „Gladiatorul”.

Coloana sonora m-a dat pe spate, iar clipul de mai jos va dovedeste ca nu am fost impresionata degeaba:

Sursa:Kudika timp liber


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.